Gedachten
comments 3

Koken met onkruid: Vlierbloesemchampagne

vlierbloesemchampagne diana van ewijk

Vlierbloesemlimonade… dat kennen we nou wel. Wat dacht je van vlierbloesemchampagne? Zoet, bubbelig en vooral: veel feestelijker. Geweldig voor bij de picknick in het park, of de barbeque. 

En het mooiste? Je hebt het zó zelfgemaakt – en dat is nog leuk om te doen ook. Lees je even mee?

Samen de dijk af, op zoek naar vlierbloesem…

vlierbloesemchampagne

… dat is wat ik zo heerlijk vind aan zelf vlierbloesemchampagne maken. Met zijn allen op de fiets, thee en taart mee, en zoeken naar mooie bloemen. Extra bonus: sámen de keuken in en iets lekkers van maken. En dat dan weer cadeau doen, aan een blij verraste oma of moeder-van-een-vriendinnetje.

vlierbloesemchampagne diana van ewijk

Lena, toen ze nog een Lenaatje was, bijna vijf jaar geleden…

Het hele idee dat je zelf iets maakt uit iets wat je anders achteloos voorbijfietst – ik vind het geweldig.

Spring op de fiets en ga op vlierbloesempluktocht! Zoek wel naar een struik die al flink in bloei staat (onderstaande struik dus nog even met rust laten, een week of wat), en pluk niet alles kaal. Vlierbloesem wordt namelijk vlierbessen: goed voor de vogels, straks in de herfst, om zich dik en rond aan te eten ter voorbereiding op de winter.

Recept: Vlierbloesemchampagne

vlierbloesemchampagne recept

Het ultieme zomercadeautje: vlierbloesemchampagne! Zelfgemaakt, liefst, in zo’n mooi beugelflesje.

Vlierbloesemchampagne: ingrediënten

  • 100 gr vlierbloesemschermen, bij voorkeur ’s middags geplukt
  • 2 (biologische) citroenen, in schijfjes gesneden
  • 750 gram rietsuiker
  • 4 liter water
  • 1 dl milde witte wijnazijn of appelazijn
  • schone, lege flessen (met kurk/schroefdop of beugeldop)
  • trechter

Vlierbloesemchampagne: bereiding

  • Los de suiker op in het water en laat het afkoelen.
  • Knip ondertussen de dikke stelen van de bloesemschermen en vermeng dit met het suikerwater, de citroenen en de azijn in een grote pan of plastic emmer.
  • Zet het geheel afgedekt 2 a 3 dagen op een koele en donkere plek.
  • Zeef het vocht (druk het vocht goed uit bloesem en citroenen) en giet door een trechter in flessen (schoongemaakte 1 ½ lt frisdrankflessen kan ook goed!). Sluit ze goed af en zet 1 a 2 weken op een koele, donkere plek (en veilig vanwege het theoretische gevaar dat een fles explodeert). Kijk in ieder geval na een week of het niet al te veel bruist.
  • Na 3 weken is het drankje optimaal op smaak.
    Binnen 6 weken drinken!

Wil je het als cadeautje weggeven? Doe het dan in zo’n mooie beugelfles van Dille & Kamille.

Echte champagne!

Of nou ja: er zit echt alcohol in. Niet geschikt voor kinderen dus… Daarom, volgende week: vlierbloesemlimonade! Want die kinderen willen na hun harde werk natuurlijk ook proeven…

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

3 comments

  1. Pingback: Recept: aardbeienvlierbloesemlimonade « ninasstories

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *