Gedachten
comments 11

Koken met onkruid: zevenblad pesto

recept-diana-van-ewijk

Moestuinieren is leuk, maar ook hard werken… Zeker als je zevenblad in de tuin hebt – dan sta je voor je het weet eindeloos voorovergebogen tussen het jonge groen naar die vermaledijde blaadjes te speuren.

Met bossen tegelijk trok ik het uit de tuin en ik was al bijna bij de composthoop tot ik me, heel vaag in de verre verte, iets herinnerde… “Zevenblad?” dacht ik bij mezelf, “kun je daar niet ook pesto van maken?”

Dat stemmetje in mijn hoofd was daar terecht gekomen dankzij de moestuinkookles* van Lena. Inderdaad: zij krijgt kookles in de moestuin. Rondstruinen tussen bedden sla enzo, een beetje wieden, veel leren over moestuinieren – en die kennis direct omzetten naar koken, in een openlucht keuken, uit diezelfde moestuin dus. 

Vorige week maakte ze pesto van snijbiet, meen ik, “maar dat kan ook met zevenblad enzo,” verklapte haar leraar. Hieronder lees je het recept voor zevenblad-pesto uit eigen tuin!

Psssst… Bekijk hier onze moestuin-vlogs over Zelf Snijbiet Kweken, Zelf Rabarber Kweken en Zelf Aardappels Kweken)!

Koken met onkruid: zevenblad

IMG_6513.JPG

Het is natuurlijk heel niet moeilijk, pesto maken. Maar ik weet niet, ik vond het altijd nogal… food snobby. Naar de supermarkt voor een bos basilicum, walnoten, olijfolie en parmezaanse kaas – dan kun je toch net zo goed meteen een pot pesto kopen? Even duur en veel makkelijker.

Klopt.
Maar je moet goed zoeken om een pesto te zoeken waar geen onnodige zooi aan toegevoegd is. Denk: weipoeder, conserveermiddelen, zuurteregelaar.
Bovendien: ik heb blijkbaar die leeftijd bereikt waarop je standaard olijfolie, walnoten en parmezaanse kaas in huis hebt. En dus een tuin vol zevenblad waar ik sowieso vanaf moet.

Zo maak je zevenblad pesto

IMG_6516.JPG

 • 2 flinke handen vol jong zevenblad**  (heb je niet voldoende zevenblad, vul dan gerust aan met spinazie)
 • 3 teentjes knoflook
 • 50 g walnoten
 • 100 g Parmezaanze kaas
 • olijfolie

Zo maak je zevenblad pesto:

 • Gooi alle ingriënten in de blender en haksel – een beetje grof vind ik zelf het lekkerst. Te droog? Wat extra olijfolie helpt!
 • Stop je zelfgemaakte zevenbladpesto in een schone, droge pot en eet binnen een week op. Ik verzeker je: dat is geen straf.

En het mooiste? Je hoeft niet bloedig je best te doen om zevenblad te kweken. Sterker nog: zevenblad is onkruid en woekert van april tot september door je tuin. Lekker!

BONUS: eerste hulp bij moestuinieren!Handige Moestuin Zaaikalender April, met focus op Snijbiet. Slimme Snijbiet Kweekweetjes en verrassend lekker recept met Snijbiet.

Leuk he, iets maken uit eigen tuin?  Heb je helemaal de moestuinkriebels – maar geen vertrouwen in je groene vingers? Soephoofd helpt je uit de brand met de MoestuinMaaltjes MaandKalenders.

Rotterdamse moestuintijger Meriam Beek en ik laten zien hoe je zelf groenten kweekt – zonder stress. Dat doen we door je elke maand te laten zien wat je deze maand kunt planten, slimme kweekweetjes te geven. Ook leggen we uit waarom die ene groente nou zo gezond is – en geven we een verrassend recept, zodat je je oogst gegarandeerd lekker op kunt eten.

> bestel MoestuinMaaltje MaandKalender Maart: Aardappel op Etsy
Maart en april zijn goede maanden om aardappels te poten. Hoe, dat legggen we haarfijn uit. En je krijgt als bonus een schattig aardappel kweekschooltje!

>> bekijk MoestuinMaaltje MaandKalender April: Snijbiet op Etsy

Snijbiet is makkelijk te telen en een lust voor het oog! Bij deze MoestuinMaaltjes MaandKalender krijg je een zakje Snijbiet Bright Light-zaadjes die het prima doen in je moestuin, maar ook in een pot op je balkon.

Printbaar-Recept-MoestuinMaaltje-Maandkalender-maart-05

Mooi he, dat recept? Gekalligrafeerd door Marlis Zimmermann, dus ook gewoon mooi om aan de muur te hangen!

Enne: kun je nog wel wat moestuintips gebruiken?

Succes met je moestuin!

 

 

 

 

*) wat een gedúld moeten die mensen van ‘Topchef op de Tuin’ hebben… Een hele groep kinderen moesuinierles geven en vervolgens ook nog al dat hakken, snijden en koken begeleiden? Chapeau!

**)

zevenblad

Zo ziet zevenblad eruit! Bij twijfel: check zevenblad op Wikipedia.

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

11 comments

 1. Pingback: Maak het zelf: Pesto van raapsteeltjes en rucola

 2. Wat leuk! Ik probeer ook altijd de ‘cadeautjes’ uit de tuin een toepassing te geven. Heb nog geen zevenblad in de tuin maar wel hondsdraf. Neem dan heet water mee naar buiten en drink er lekker thee van in het zonnetje. :-)

  • Grappig is dat, he, Tanja? Toen ik deze tip hoorde, was ik ook teleurgesteld dat we geen zevenblad in de tuin hadden – en dat is echt wel eens anders geweest :-))

 3. Pingback: Meiknolletjes Soep met raapstelen -

 4. Marlies zegt

  Gelukkig dat je het niet op de composthoop had gegooid, want dan verspreid je het alleen maar verder! 😉
  Wij gaan vanavond ook weer eens aan de zevenbladpesto. Ik pluk het bij de buren, en hoop het zo uit m’n tuin te houden, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *