Gedachten, Ggggroente, Recepten
comments 4

Zo maak je zelf: Pesto van Raapsteeltjes en Rucola

pesto-van-raapsteeltjes-soephoofd.jpeg

Ongelooflijk lekker, pesto – maar ook ongelooflijk vol rotzooi, als je het in de supermarkt koopt. In het kader van 50/50* maken we ‘m liever zelf – en werken we en passant een sneu bosje raapstelen weg…. pesto is namelijk de ideale kliekjesverwerker.

Zo sla ik twee vliegen in één klap: ik werk mijn groentela-kliekjes weg én ik houd me aan #40dagenmetRechtstreex.

De onnozele-consumententest: supermarktpesto

Maarre…. is het nou écht zo erg, die pesto uit de supermarkt? Nou… ja, eigenlijk wel.

Om goed te beseffen hoe ik genept wordt, doe ik in zulk soort gevallen eerst de onnozele-consumententest: ik probeer zelf te bedenken: wat verwacht je aan te treffen in pesto?
Da’s in dit geval heel simpel: basilicum, pijnboompitten, olijfolie, knoflook en parmezaanse kaas. Als je het echt goed aan wil pakken, doe je er nog wat citroensap bij, en pecorino. C’est simple.

De supermarkt-pesto-realiteit is anders…

Want basilicum, pijnboompitten, olijfolie en parmezaanse kaas zitten inderdaad in veel supermarktpesto – maar dan net anders. Kaaspoeder ipv parmezaanse kaas. Zonnebloemolie ipv olijfolie. Cashewnoten ipv pijnboompitten. Aardappels… uh, wat? Aardappels, ja, want da’s namelijk stukken goedkoper – en dus beter voor je winstmarges, als grootgrutter.

Maar, denk jij nu: dat smaakt toch heel anders? En het ziet er vast ook anders uit?
Klopt – en daarom zitten de meeste supermarktpesto’s vol toevoegingen, zoals conserveermiddel (E251), voedingszuur (citroenzuur), stabilisatoren (guarpitmeel, xanthaangom), aardappelvlokken, conserveermiddelen (E200, E210), voedingszuur (azijnzuur), glucosestroop, melkproteïne, verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, xanthaangom).

Ik begrijp het helemaal hoor, van die winstmarges: maar ik smeer die ‘pesto’ roer ik liever niet door mijn pasta…

Zo maak je zelf: pesto – de ideale kliekjesverwerker

wpid-pesto-raapstelen-rucola-soephoofd.jpeg

Gelukkig is zelf pesto maken heel makkelijk. En, extra voordeel: je hoeft je niet te beperken tot de klassieke pesto van basilicum. Zo heb ik zelf regelmatig een bosje raapstelen dat dringend op moet – en die ik dus, samen met een handje rucola voor de extra pit, tot pesto draai.

Maar je kunt ook pesto maken van zevenblad, van boerenkool, van andijvie, van selderij, van spinazie – eigenlijk van iedere bladgroente die in je groentela ligt te verpieteren. Handig tegen food waste :-)

Pesto van raapsteeltjes en rucola

Voortaan maar zelf maken dus, die pesto, dan sla je veel vliegen in één klap. Hieronder het recept voor raapstelenpesto. Niet alla Genovese, maar wel lekker!

Ingrediënten Pesto van raapsteeltjes en rucola

  • 30 gram pijnboompitten (of walnoten, of cashewnoten – wat je in huis hebt!)
  • 200 gram raapstelen, grofgehakt
  • 1 handje rucola, voor de pit
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 1 teen knoflook
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • handvol Parmezaanse kaas (ik mengde ‘m met een beetje oude geitenkaas. Je kunt ‘m ook helemaal vervangen door oude geitenkaas, qua #40dagenmetRechtstreex :-))
  • citroensap naar smaak
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze Pesto van raapsteeltjes en rucola

  • Rooster de pijnboompitten tot ze geuren en licht verkleuren.
  • Maal ze met de raapstelen, knoflook, witte wijnazijn in een foodprocessor, vijzel of staafmixer.
  • Voeg een scheut olie toe, plus een handvol van de kaas. Roer beetje bij beetje meer olijfolie erdoor tot je een smeuïge massa hebt.
  • Voeg citroensap toe, begin met het sap van een halve citroen.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Klaar? Doe je pesto dan in een weckpotje of in een ander, goed afsluitbaar, bakje. Zelfgemaakte pesto kan een aantal weken bewaard blijven in de koelkast.
Extra tip: schenk een laagje olijfolie op de pesto, als extra beschermlaagje.

Lekker op (geroosterd) zuurdesembrood, in een snelle pasta, of in een verse tomatensoep met een lepel dikke yoghurt! 

>> lees meer over Sloomgeroosterde Tomatensoep (met recept!)

Meer weten over pesto?

Schermafbeelding 2016-01-14 om 06.47.55

 
Teun van der Keuken en co zijn ook in de wereld van pesto gedoken – met vermakelijk resultaat. Kijk de Keuringsdienst van Waarde: Pesto – en leer het verschil tussen pesto genovese… en pesto alle genovese. Veel pestoplezier!

 

*) in een goede pesto zit lekker veel groen blad – in dit geval raapsteeltjes en rucola. Zo eet je pesto – maar krijg je ook veel groenten binnen. Heel 50/50 – dus dubbelbonus :-)

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Ggggroente, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

4 comments

  1. Pingback: Geroosterde Tomatensoep (nu ook te koop!)

  2. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu #3: Pittige Pompoenstoof, Veldsla-stoemp en Bietenbake -

  3. Pingback: Foodie Tips: Aspergesoep, balkonieren en Franse moestuintroubles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *