Gedachten
comments 4

#40dagenmetRechtstreex: geld en goed vlees

Stier Bernhard, op Hoeve Biesland

40 dagen met Rechtstreex – en dus ook zonder supermarkt… Hoe vergaat ons dat? In deze blogserie houd ik het bij.

Geld… het maakt niet per se gelukkig, maar het is wel fijn om te hebben –

… zeker als je graag biologisch en lokaal wil eten.
Tuurlijk: seizoensgroenten zijn, ook als ze biologisch gekweekt zijn, goedkoop. Maar vlees, vis en zuivel – not so much. Niet dat deze producten té duur zijn (ik begrijp heel goed waarom biologisch-dynamisch vlees duurder is dan regulier vlees) – maar ze zijn wel duurder dan reguliere vlees, vis en zuivel.

Toch zijn dat nu juist de dingen die ik heel graag juist wél biologisch eet. Om met Michael Pollan te spreken:

“We are what we eat, it is often said – but of course that is only part of the story. We are what what we eat eats too.”

Soort van logisch…

… als de koe wiens melk je drinkt haar hele leven in een binnenstal staat en daar krachtvoer van mais en soja, aangevuld met een flinke hoeveelheid preventieve anti-biotica, te eten krijgt – tja, dan geloof ik maar zo dat de melk van die koe ook een flink deel van die stoffen bevat.
En omdat teveel soja en mais niet goed is (niet voor de koe, niet voor de mens en al helemaal niet voor de aarde, want dat zijn nou net gewassen die enorm milieuvervuilend zijn om te kweken), eet ik graag vlees en zuivel van biologische (liefst: biologisch-dynamische) dieren.

Biologisch-dynamisch (dus goed) vlees in Rotterdam

hoeve biesland sloot

Gelukkig heeft Rechtstreex geweldig lekker biologisch-dynamisch vlees in het assortiment. Goed vlees, van beesten die goed voedsel hebben gegeten, die buiten hebben mogen lopen, en die een veel beter leven hebben gehad dan hun broertjes en zusjes in de bio-industrie. 

Hoeve Biesland

Foto: Hoeve Biesland

Foto: Hoeve Biesland

Hoeve Biesland wordt al meer dan een eeuw beheerd door de familie Duijndam. De boerderij ligt, voor randstedelijk begrippen, in de middle of nowhere, tussen Delftse Hout, het arboretum Heempark en Buitengoed de Uylenburg in. Op de boerderij lopen, naast een stuk of 300 koeien (en twee stieren), een aantal hulpboeren, een team slagers, een kluitje kippen, wat varkentjes en een kudde schapen rond.

Die vriendelijke sfeer die op deze boerderij hangt, werkt in alles door: vriendelijk voor de dieren, vriendelijk voor het land en vriendelijk voor de mensen. Hoeve Biesland is namelijk een biologisch-dynamische boerderij, die zoveel mogelijk werkt met een gesloten kringloop. Dat betekent dat de dieren niet op Frans stro staan, maar op gedroogd slootvuil uit de buurt. Dat ze kruidenrijk gras uit de polder eten –  dus geen soja-biks uit Brazilië. En het betekent ook dat ze in de buurt geslacht worden – en dus niet op een stressvol reis richting een enorme Poolse slager gaan.

Rechtstreex verkoopt burgers, ballen, sukade-lappen, biefstukreepjes, stoofvlees en meer van Hoeve Biesland. 

>> lees hier meer over Hoeve Biesland

Firma Bijten

firma-bijtenFirma Bijten is een paté-atelier, worstenmakerij en ambachtelijke slagerij met (goed) vlees uit de regio. Ze maken zo veel mogelijk charcuterie zelf en verwerken het liefst hele dieren die een goed leven hebben gehad. Daarnaast werkt Firma Bijten met verse kruiden en malen ze zelf de specerijen.
Firma Bijten zit in de Fenix Food Factory. Sinds kort levert Firma Bijten ook spekblokjes en rookworst aan Rechtstreex. En we bestellen er vaak de Bijten Burgers: die zijn dik en sappig, en aan twee hebben we genoeg voor ons vierkoppige gezin – we snijden ze namelijk gewoon doormidden :-))

>> lees meer over Firma Bijten

De Buytenhof

Gloednieuw in het assortiment van Rechtstreex is varkensvlees van de Buytenhof. Niet van gewone varkens, nee… op de Buytenhof scharrelen Hongaarse mangalitza varkens rond – van die leuke wolharige, dus. Ze wonen in ruime stallen en mogen ook buiten wroeten in de grond. (De varkentjes hierboven zijn niet van De Buytenhof, maar van Barbara Schouwstra. Schattig!)

Van het varkensvlees maakt de slager onder andere gerookte buikspek, rauwe ham, procureur spek, ontbijtspek en gebraden gehakt. Zo nu en dan maakt de worstenclub van De Buytenhof verse worst van het mangalitza vlees. De worstenmakers gebruiken alleen natuurlijke producten om deze worsten te kruiden, zoals verse kruiden, wijn en appelsap uit eigen boomgaard.

Maar… dat is en blijft toch duur?

Fijn dus, al die biologisch (en biologisch-dynamische) veehouders en slagers in en om Rotterdam. Maar inderdaad: goedkoop is het allemaal niet. En als eenvoudige groenteboerin heb ik geen budget om enorm veel vlees te kopen…

Mijn oplossing: goedkoper en minder vlees

flexi-tarier-infographic_totaal_400x3199Ik bestel bij Rechtsteex alleen de goedkopere soorten vlees, zoals het gehakt (echt een aanrader, want superlekker!), de worsten, de burgers, de spekblokjes en, bij wijze van uitzondering, de sukade-lappen. 

Wij eten ongeveer drie keer per week vlees. En dan eten we tussen de 25 en 50 gram per persoon. Zo gebruiken we vaak spekblokjes om een gerecht op smaak te brengen (deze Mexicaanse Spruiten Quesadillas zijn ge-wel-dig!), en rollen we van 250 gram gehakt een heleboel kleine balletjes voor bij de pasta. Of we eten een broodje doormiddengesneden hamburgers – dat klinkt een stuk knieperiger dan het smaakt!

Zo eten we goed vlees, binnen ons budget. En zijn we dus, zonder dat we dat wisten, echte Flexitariërs :-)

Wat zijn Flexitariërs?

Een flexitariër is iemand die één of meer dagen per week geen vlees eet. Maar liefst 86% van de Nederlanders is al flexitariër – vaak zonder dat te weten.

Er zijn veel verschillende redenen om flexitariër te worden. Kiezen voor minder vlees en zuivel is beter voor je gezondheid, dierenwelzijn en voor het milieu.
Bovendien draagt het bij aan een eerlijke verdeling van het voedsel in de wereld. En natuurlijk is het lekker en leuk om te variëren met je weekmenu.

>> klik om de Flexitariër infographic beter te bekijken

Zo doen wij dat dus, goed vlees eten op een groentenboerenbudget. En dat komt met deze #40dagenmetRechtstreex-challenge alleen maar mooi uit :-)

Meer weten over #40dagenmetRechtstreex

Benieuwd naar Rechtstreex – en naar #40dagenmetRechtstreex? Hieronder vind je meer informatie:

>> Lees hier meer over de #40dagenmetRechtstreex challenge
>> Lees hier mijn eerste bericht over #40dagenmetRechtstreex
>> Bekijk onze Rechtstreex-Spangen Groentenwinkel

Comments

comments

4 comments

 1. Haha, heel herkenbare struggle tussen het beste vlees willen kopen voor een eerlijke prijs en de portemonnee die het daar af en toe maar benauwd van krijgt, Diana! Ik koop ook alleen de betaalbare stukken vlees zoals gehakt, sukadelappen, slavinken, spekblokjes en hamburgers. Daarmee gaat de 40-dagen-challenge me wat vlees betreft redelijk goed af, maar ik benijd de mensen die zich regelmatig een lekker stuk tournedos of rosbief van Hoeve Biesland kunnen veroorloven. Die zijn namelijk schan-da-lig lekker! Voor iedereen die de challenge #40-dagen-met-Rechtstreex ook wil volgen of aangaan: je kunt jezelf aanmelden als geïnteresseerde of deelnemer op: https://www.facebook.com/events/764257117040542/

  • Nelia zegt

   Heel herkenbaar, Diana! Zo doe ik het meestal ook. Gisteren bij de rodekool stampot (met rode kool van Rechtstreex) wel genoten van die heerlijke rookworst van Firma Bijten… Met commentaar van manlief dat die worst wel erg duur was. Maar één keer in de maand zo’n ‘duur’ cadeautje vind ik wel kunnen, toch?

   • admin zegt

    Vind ik ook! Dan is het ook echt een traktatie – en veel lekkerder dan zo’n anonieme Unoxworst waar je het etiket niet van durft te lezen :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *