Ggggroente: Pittige Pompoen-stoof met Zwarte Bonen

Gezonde, gemakkelijke en goedkope maaltijd met seizoensgroenten

Na meerdere Halloween- en andersoortige herfstfeestjes, had ik even genoeg van pompoenen. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en valt mijn oog opeens weer op de pompoenen bij de groentekraam op de markt. Hoewel de winter nog niet echt gearriveerd is, ben ik altijd dol op stoofschotels, en geven ze me nog een beetje winters gevoel.

En stoofschotels zijn een ideale partner voor veel ggggroenten! Waar je ook nog eens allerlei overgebleven, minder gewaardeerde* (en soms zelfs verschrompelde) groenten in kunt verstoppen.

Thuis zijn ze niet allemaal zo blij met met pompoenliefde.

Zoon N. is net als ik, dol op bonen, man T. en dochter E.eigenlijk niet echt, maar zwarte bonen zijn dan nog wel o.k.
Hetzelfde verhaal met pompoen: ik vind het heerlijk in een goeie stoofschotel of soep, maar de rest…

Ook maakt het verschil met welke pompoen ik kook; meestal gebruik ik willekeurig welke ik in huis heb. Maar ik heb inmiddels wel het idee dat er toch verschil in smaak zit…
Zo heeft de ‘gewone’ Japanse oranje Hokkaido-pompoen een beetje licht grondige smaak, en met z’n zachte schil hoef je ‘m niet eerst te schillen.
Of de groen-wit gestreepte Kabocha, ook uit Japan, heeft een beetje zoetige kastanje-achtige smaak, lekker in toetjes en taarten, maar is ook een aanrader in onderstaand recept.
De flespompoen of butternut squash lijkt de meest toegankelijke (tenminste, aan het ‘geklaag’ van mijn kinderen af te meten, die behalve pompoensoep, niet echt enthousiast zijn over mijn pompoenavonturen). Ook deze hoef je niet perse vooraf te schillen.
Geluk voor mij, dat de kok mag kiezen…

Pittige Pompoen-stoof met Zwarte Bonen

Daarom vandaag weer eens deze lekkere stevige bonenprut met zachtzoete pompoen met een beetje pit, met of zonder vlees, maar vooral met veel ggggroente! En samen met de bonen een supergezonde, stevige en makkelijke maaltijd…

Ingredienten Pittige pompoen stoof met zwarte bonen

  • 1½ kg pompoen
 (da’s best een ferme jongen, dus aangevuld met andere groenten,zoals zoete aardappel, kan ook)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 jalapeñopeper
 (vers of ingemaakt in een potje)
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 el kruidenmix al-andalus
 (van Jonny Boer, of een eigen mix met veel komijn-, en korianderzaad, paprikapoeder, zwarte peper, een beetje venkel- en anijszaad, en een blaadje laurier)
  • 300 g rundergehakt 
(maar kun je ook makkelijk weglaten voor een vegetarische versie)
  • 400 g tomatenblokjes
  • 800 g zwarte bonen
 (of ca 350 gedroogde bonen, een nacht geweekt en ca 60 min. gekookt)
  • 15 g koriander

Bereidingswijze Pittige Pompoen-stoof met Zwarte Bonen

  • Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant. Snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Snijd het steeltje van de peper. Halveer de peper in de lengte, verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn.
  • Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui, de al-andalus en de helft van de peper 1 min. op laag vuur. (Voeg evt. nu het gehakt toe en bak 1 min. op middelhoog vuur).
  • Voeg de pompoen en tomatenblokjes toe en roer goed door. Leg de deksel op de pan en laat op laag vuur in 20 min. gaar stoven. Schep regelmatig om.
  • Voeg de laatste 5 min. de zwarte bonen toe aan het pompoenmengsel en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Snijd ondertussen de koriander fijn.
  • Verdeel de pompoenchili over 4 borden of kommen en bestrooi met de koriander en de rest van de peper. Lekker met een wat griekse yoghurt of bij de vegetarische versie verkruimelde feta of een klodder feta-yoghurtdip.

Zo wordt groenten eten nog leuker, toch? Eetze!

 

*) Yep, dit is een Ggggroente-gerecht! Ggggroente staat voor Gezonde, Gemakkelijke en Goedkope Groentegerechten. Wat dat inhoudt? Nou:

  1. Gezond (want: groente als hoofdbestanddeel)
  2. Gemakkelijk (geen moeilijk gedoe met dure apparaten)
  3. Goedkoop (maximaal €12,50* voor 4 personen – met kliek!)
    In de Ggggroente-gerechten gaan we uit van betaalbare seizoensgroenten. En het mooie is: van deze gerechten houd je standaard een kliekje over, dat je later in de week opnieuw (maar dan anders) kunt serveren. 

**) Het idee voor Ggggroente ontstond in een gesprek met Gerda Zijlstra, samen met Rianne Andeweg de drijvende kracht achter onder andere Rotterdamse Oogst. Zij vertelde over gezinnen die leven op Turkse pizza’s, ze verzuchtte dat ze onze Lekker Lokale Weekmenu’s te ingewikkeld vindt en ze mijmerde over de simpele doch overheerlijke pan spruiten van Maarten ‘t Hart.  

Comments

comments

Filed under Gedachten, Ggggroente, Recepten

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

3 Comments

  1. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu #3: Pittige Pompoenstoof, Veldsla-stoemp en Bietenbake -

  2. Pingback: Foodie Tips #3: Glansrijk alledaags leven, stoofschotel comfort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *