Gedachten, Recepten, Sjieke Soep, Soep
comments 4

Spaghetti-soep: stevige maaltijdsoep voor peuterpubers en andere groentenhaters

Stevige maaltijdsoep, bomvol groenten, die zelfs de meest kieskeurige etertjes zonder problemen naar binnen lepelen.

Spaghetti – maar dan in soepvorm… Dat is eigenlijk the best of both worlds
En dan is ‘ie ook nog makkelijk te maken, én een geweldige maaltijdsoep die zelfs de meest kieskeurige etertjes zonder problemen overhaalt hun bord leeg te eten.

Ik ben gezegend met kinderen die zonder problemen groenten eten*. Maar dat is niet altijd zo geweest, geloof ik… Voor de mensen die nu twijfelen aan mijn geloofwaardigheid: ik weet het echt niet meer precies. Dat is het gekke met kleine kinderen: als je er middenin zit, lijkt de tijd tergend traag te gaan, maar als je één keer met je ogen knippert, zijn ze 7 en 10 – ik heb het levende bewijs hier op de bank hangen…

Spaghetti-soep: perfect voor groentenhatende peuterpubers

spaghetti-soep-recept-soephoofd-din

Voor iedereen die nog volop in die kleine-kindertijd/peuterpuberteit zit: eigenlijk is deze Spaghetti-soep niets anders dan zalige, met groenten gevulde tomatensaus, aangelengd met geurige bouillon, en dan rijkelijk voorzien van spaghetti en gehaktballetjes.

Omdat je de soep deels pureert, kun je er lekker veel groenten in kwijt – een bekende truc om groentenhatende dreumessen en principeel-nee-stemmende peuterpubers zonder gezeur toch stiekem groenten toe te dienen. En mekkeren ze om dat ongepureerde stukje wortel dat ze nog waarnemen tussen de gehaktballetjes en spaghettislierten? Gewoon met veel bombarie eruit vissen; weet hij/zij veel dat in de soep zelf nóg een bak groenten verstopt is…

Ingrediënten Spaghetti-soep, voor 4-6 personen
spaghetti-soep-recept-soephoofd-01

Zoals gezegd: Spaghetti-soep bestaat eigenlijk gewoon uit een geweldig lekkere tomatensaus, die je aanlengt met een goede bouillon en waar je vervolgens spaghetti en gehaktballetjes bij mikt. Daarom kun je eigenlijk alles in je spaghettisoep gebruiken wat je normaal ook in je spaghetti-saus gebruikt.
Voor deze variant Spaghetti-soep heb je nodig:

  • 3 tenen knoflook (geperst)
  • 2 of 3 uien (gesnipperd)
  • 2 stengels bleekselderij (in plakjes)
  • 1 winterpeen (of een paar dikke wortels)
  • 1 flinke prei (of twee kleinere)
  • 5-6 tomaten (in blokjes gesneden en ontkroond)
  • 1 blik goede tomaten (lees het etiket goed: vermijd blikken met toegevoegde suiker of zout, dat is echt nergens voor nodig en dient waarschijnlijk vooral om de slechte kwaliteit van de tomaten te maskeren, of om de prijs te drukken – in beide gevallen lekker laten staan dus! Meer weten? Kijk hier mijn vlog over Tomaten in Blik)
    TIP: knip de tomaten in het blik klein, dat scheelt je een hoop rondspetterend tomatensap later!)
  • 1 liter goede groente- of paddestoelenbouillon (liefst zelfgetrokken, maar van een goed blokje kan natuurlijk ook. En een vleesbouillon is ok prima!)
  • 200 gram spaghetti (liefst volkoren, en gebroken in makkelijk op te lepelen stukken :-))
  • 4 worstjes van goede kwaliteit (ontdaan van hun velletje, in stukje van 1,5 m gesneden en tot gehaktballetjes gerold)
  • parmezaanse kaas, geraspt, naar smaak
  • 1 a 2 laurierblaadjes
  • gedroogde Italiaanse kruiden, zoals: tijm, rozemarijn, oregano, marjolein (mix gewoon naar smaak, wat jij lekker vindt!)
  • verse basilicum (gedroogd kan ook, maar vers is echt veel lekkerder en staat mooi!)
  • klein beetje witte-wijnazijn
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze Spaghetti-soep

Spaghetti-soep: maaltijdsoep voor peuterpubers en groentenhaters

  • Bak eerst de worstballetjes in een laagje olijfolie, in je soeppan. Zijn ze bruin, dan schep je de balletjes eruit. Bewaar de olie om de soep in te maken!
  • Maak dan de tomatensaus:
    • fruit de uien in de olie waarin je de balletjes gebakken hebt. Wacht tot de uien lekker zacht zijn, en voeg de gedroogde kruiden en het laurierblaadje toe; laat even lekker meebakken, zodat de geuren goed vrijkomen en je hele huis lekker ruikt, en voeg dan de rest van de kleingesneden groenten toe. 
    • Laat het geheel rustig aan de kook komen, zodat het vocht de kans krijgt uit de groenten te lopen, en draai dan het vuur terug: de massa moet nu heel zachtjes borrelen; zo, dat je het net wel, net niet ziet. Deksel op de pan!
    • Als alle groenten lekker zacht zijn geworden, giet je er een dopje azijn bij; de pan moet goed sissen als je dit doet.
    • Voeg vervolgens het blik tomaten toe, breng het geheel weer aan de kook en laat een minuut of tien pruttelen. 
    • Haal het laurierblaadje eruit en pureer de boel half, zodat je een dikke saus met af en toe een brokje hebt. Je tomatensaus is nu klaar :-)
  • Leng de tomatensaus aan met bouillon; giet beetje voor beetje bij, tot je een dikte hebt die je lekker vindt. (Hoe dik dan? Ik houd persoonlijk van dikke, bijna sausachtige soep waar je lepel liefst rechtop in blijft staan, maar ik weet dat anderen daar anders over kunnen denken :-)). Breng de tomatensoep op smaak met peper en zout.
  • Breng aan de kook en voeg de spaghetti toe. Laat een minuut of 7, 8 meekoken, tot de spaghetti gaar is. Voeg na een paar minuten ook de balletjes toe, om mee te laten warmen.
    LET OP: Al dente is prima; de spaghetti blijft doorgaren in de hete soep.
  • Spaghetti gaar en ballen warm? Dan is je soep klaar! Garneer met verse basilicum en serveer met geraspte Parmezaanze kaas. 

Ook lekker met tosti’s, of dikke plakken zuurdesembrood met (kruiden)boter, die je dan ook kunt gebruiken om de soepkom leeg te deppen :-))

 

*) Vooruit, op witlof na, maar dat vind ik zelf ook niet echt te nassen (heb jij een prijswinnend recept? Kom maar door!). Verder is geen enkele groente problematisch; goed, ze flirten met het idee dat spruitjes vies zijn, maar die eten ze, mits gebakken met sambal, met smaak op. 

 

 

Comments

comments

4 comments

  1. Sanne zegt

    Hoi Diana,
    Heb je een tip voor goede bouillon? Ik weet het, zelf maken is het lekkerst. Maar, voor als je daar geen zin in hebt. Weet je waar je goede kant en klare bouillon(poeder) kunt kopen?

    • Hoi Sanne, goede vraag! Met bouillons is het zo: op ieder potje past wel een dekseltje – alleen niet op de supermarktbouillons (muv de kippenbouillon van Kleinste Soepfabriek, bij AH, die is gheel prima :-)).

      Mijn advies: ga naar een goedgesorteerde natuurvoedingswinkel (Marqt, Ekoplaza, Gimsel etc) en kijk daar rustig rond. Ze hebben bouillons zonder zout, of zonder gist, of zonder beiden. Bouillons alleen op basis van kruiden, miso-bouillons – keus te over. Ik vind zelf voor bouillonblokjes zonder gistextract en zonder palmolie/-vet, dus dat is misschien alvast handig om in je achterhoofd te houden. Succes!

  2. Pingback: snelle soep van bliktomaten

  3. Pingback: Foodie Tips #28: ijskoude zomersoep voor bloedhete dagen, Turkse brunch in West en... piepkleine maaltjes -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *