Rode Cress Rucola-soep (lichtpittig en zeer zomers)

Rode Cress Rucola-soep (lichtpittig en zeer zomers)

Als kind was ik geen fan van tuinkers. Dat komt waarschijnlijk omdat mijn kleuterjuf dol was op zaaien en oogsten, en we dus altijd wel een eierdoosje vol groen in de klas hadden staan. Groen dat er veelbelovend uitzag, maar…

… ontzettend bitter bleek (radijsjes, lees hier mijn column over dat specifieke trauma) of gewoon veel te pittig voor mijn ongevormde smaakpalet. Dat laatste was dus het geval met tuinkers.

Toen ik dus bij de Keuken van Rechtstreex* twee bakje rode tuinkers kreeg, samen met amsoi (waar ik overigens een erg lekkere Amsoi-Mostersoep van maakte!) zette ik die twee bakjes bij thuiskomst rechtstreeks in ons vensterbank-moestuintje. Daar groeiden ze lekker door, dus drie weken later zat ik ineens met twee flinke bossen rode cress…

Rode cress… uh?

Rode cress, ofwel: Scarlett Cress of bieten-cress is een kiemgroenten en zit bomvol anthocyaan – een anti-oxydant die alleen in paars en blauwe groenten en fruit voorkomt en die heel gezond schijnt te zijn. Vind ik altijd wel een bonus, dat het nog echt gezond is ook :-)

Rode Cress Rucola-soep

Rode cress smaakt een beetje naar komijn, wat nootachtig. Ik combineerde ‘m met zoete puntpaprika, rode chilipeper, rode ui en rucola. En met een flinke snuf komijn, om die smaak naar boven te halen. Lekker en snel klaar: perfect voor een zomerse dag waarop je wél gezond wil eten, maar niet uren in de keuken wil staan.

Ingrediënten Rode Cress Rucola-soep

(voor 2-4 personen)

diana-van-ewijk

  • 1 aardappel, in blokjes
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 1 zoete rode puntpaprika, in reepjes
  • 1/2 chilipeper, in reepjes
  • 75 gram rucola, gehakt
  • 2 bakjes rode cress (ook wel bekend als bieten-cress of Sakura Cress), gehakt
  • 1 liter bouillon (gewoon groentenbouillon)
  • 2 flinke theelepels komijn (djintan)

Bereidingswijze Rode Cress Rucola-soep

soupe de la semaine diana van ewijk

  • fruit de ui met de knoflook en een flinke theelepel komijn (geniet even van de geur, die is echt heerlijk!), zorg dat het mengsel niet kleurt. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten.
  • voeg de aardappel, puntpaprika, chilipeper toe en bak een paar minuten lekker mee
  • giet de bouillon bij het groentenmengsel, breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen, totdat de aardappel gaar is
  • gooi het rucola-rode cress-mengsel erbij en laat 3 minuten meekoken
  • proef op smaak en voeg eventueel peper en zout toe
  • schep in een grote kom, en serveer met een zachtgekookt eitje en (komijne)kaasstengels. Lekker!

Komijnekaasstengels? Zo maak je ze!

Zo maak je komijnekaasstengels: verwarm je oven voor op 225 graden, bestrijk een paar vellen bladerdeeg met een laagje sambal en bestrooi met kaas en komijn. Snijd de vellen vervolgens in repen van 2 centimeter.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de repen los van elkaar op de bakplaat. Gewoon plat als je geen gedoe wil, of tot een krul gedraaid voor dat échte kaasstengeleffect.

Bak de stengels 10-20 minuten tot ze goudbruin zijn. Klaar!

 

*) Uh… Wat is Rechtstreex?

Rechtstreex is een Rotterdamse club die lekkere, lokale producten levert – aan de klant, rechtstreeks van de boer. Waarom? Omdat ze geloven in een korte en transparante voedselketen. En dat kan – als je samen bestelt. Samen met je buren, je vrienden, je wijkgenoten.

Hoe dat werkt?
Nou, eigenlijk heel simpel: je bestelt je verse fruit, groente, zuivel, eieren, vlees, en brood via Rechtstreex.nl, en haalt ze vervolgens op bij je wijkchef. Werkt als een trein, is heel betaalbaar én milieuvriendelijk, want: je groenten, fruit, vlees en zuivel legt zo min mogelijk voedselkilometers af.

Extra bonus: Rechtstreex heeft in Rotterdam lekker veel wijkchefs en vooral: een prachtwinkel in de Fenix Food Factory – heel niet erg om daar je verse boodschappen op te halen, toch?

Wat ik met Rechtstreex heb?
Van de Keuken van Rechtstreex krijg ik elke week een Mystery Box: een kratje vol geheimzinnige groenten om een soep van te maken.

Eerdere Rechtstreex Soepen:

Comments

comments

3 Comments

  1. Pingback: - Diana van Ewijk

  2. Pingback: Soupe de la Semaine: überklassieke Aspergesoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *