Gedachten
comment 1

Driekoningen Cupcakes (recept)

IMG_4936.JPG

Het is begin januari, er is in geen velden of wegen sneeuw te bekennen, de oliebollen zijn op, de vakantie is nu echt definitief afgelopen en de lente laat nog heel lang op zich wachten. Pfffft… Gelukkig is er altijd nog Driekoningen.

Morgen, 6 januari, is het Driekoningen. Een feest dat in Nederland niet erg breed gevierd wordt, maar waar ik graag even bij stilsta met de kinderen. Om alle bovengenoemde redenen. En omdat geen feestje te klein is om te vieren – zéker niet in januari.

Driekoningen

Vorige jaren bakten we Driekoningentaarten: grote taarten van bladerdeeg, met een fragipane-vulling waarin ik een fève verstopte.  Maar ja: met zes kinderen krijg je zo’n Driekoningentaart met geen mogelijkheid op – en laat die verrekte fève nou meestal net in het stuk zitten dat nog onaangeroerd op de schaal ligt.

Dit jaar pak ik het anders aan: ik bak Driekoningen Cupcakes.

Driekoningen Cupcakes

Ik bak vandaag zes Driekoningen Cupcakes: voor ieder kind één. De kinderen nodigen ieder twee vriendinnetjes uit, dus we hebben gegarandeerd een winnaar: degene die de fève vind, is de koning. En de koning, die krijgt een kroontje op, en mag het confetti-kanon laten ontploffen.
Officieel gaan de kinderen met Driekoningen ook nog verkleed en zingend langs de deuren om snoep op te halen, maar ik vind dat ze hun portie zoets ruimschoots hebben gekregen, de afgelopen maanden…

Ingrediënten Driekoningen Cupcakes

  • 1 pakje bladerdeeg (kant-en-klaar)
  • 150 gr boter
  • 3 eieren + 1 dooier
  • 120 gr amandelmeel
  • 150 gr fijne suiker
  • 100 gr bloem
  • 1 fève, amandel of grote droge boon

Bereidingswijze Driekoningen Cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Maak de fragipane*:
    • breng de boter aan het smelten en vermeng met de 3 hele eieren, de suiker, het amandelpoeder en de gezeefde bloem.
    • Kneed net zo lang tot er een lekker stevig beslag ontstaat.
  • Steek grote en kleine cirkels uit het bladerdeeg.
  • Plaats papieren bakvormpjes in de cupcake-vorm.
  • Leg de kleine cirkel op de bodem van het bakpapiertje.
  • Vul de papieren bakvormen tot ongeveer 5 mm van de rand met de fragipane.
  • Belangrijk: verstop in de fragipane van één van de Driekoningen Cupcakes de fève! (of, als je die niet hebt: de grote droge boon of een amandel)
  • Leg bovenop iedere Driekoningen Cupcake een grote cirkel bladerdeeg.
  • Steek sterren uit het bladerdeeg en leg die bovenop de cupcake. Strijk in met eidooier, om ze extra te laten blinken!
  • Bak de cupcakes in 20-25 minuten goudbruin.

Ook nodig

  • een kroontje
  • een confetti-kanon **
 Geen kroon in huis? Laat de kinderen een kroon knutselen terwijl jij staat te bakken. Gewoon, van een wit A4tje, met hysterisch veel glitters en plakdiamanten.

Wil je het hele zwikje nog ver-Instagrammen? Vouw dan zelf een esthetisch verantwoord origami-kroontje.

Toch liever een traditionele Driekoningentaart?

Check dit Driekoningentaart-recept van Elle Eten.

Fijne Driekoningen!

 

*) Aanmoddermoedertip: geen zin in gedoe? Koop gewoon kant-en-klaar amandelspijs bij de supermarkt. Ietsje minder lekker, maar een kniesoor die eroplet.

**) goed, een confetti-kanon heb je officieel niet nodig voor Driekoningen, maar het is wel extra feestelijk. Koop ze kant-en-klaar bij de feestwinkel, of maak er zelf één met de pushpops van HEMA.

>> download gratis tutorial voor push-pop confetti

 

IMG_4934.JPG

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

1 comment

  1. Pingback: DrieKoningen mini-taartjes: recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *