Gedachten, Recepten
Reageer

DrieKoningen: mini-taartjes

recept voor driekoningen mini-taartjes

Gisteravond, rond een uur of half 11, stond ik verslagen naar het aanrecht te staren. Waarom, vraag je je misschien af?

Nee, het had niets te maken met gefnuikte goede voornemens* – maar wel alles met een taartje. Tien taartjes, om precies te zijn….
Onder me lag namelijk een doorgesneden Driekoningen Mini-taartje – met daarin potdorie de fève**. De negen overgebleven taartjes lagen onschuldig naar me te lonken.

En ik had het nog wel zo goed onthouden!

Ik had tien Driekoningen Mini-Taartjes gebakken, en in de de tweede van rechts, onderste rij, zat de fève. Toen ze dus uit de oven kwamen, besloot ik die van linksboven te gebruiken als test-exemplaar. 
De smaak was heerlijk fris (dankzij de sinaasappel- en citroenrasp!), maar ja… ik had dus wel net in die ene met fève gesneden.

Gelukkig hield manlief het hoofd koel.

Hij maakte in één van de overgebleven negen Driekoningen mini-taartjes een klein sneetje, en verstopte daar de fève in… Je ziet het bijna niet, dus ik denk dat een bende opgetogen schoolkinderen het al helemaal niet ziet.

Driekoningen: een piepkleine traditie

IMG_4934.JPG

We vieren al sinds jaar en dag Driekoningen. Niet omdat we zo religieus zijn, maar meer omdat ik het heel fijn vind om januari te starten met een klein feestje. 

Ik bak een DrieKoningen Taart (of, vorig jaar: DrieKoningen Cupcakes), en de kinderen nodigen ieder twee vriendinnetjes uit en knutselen samen een kroontje. Degene die de fève vindt, mag het kroontje op én een film uitkiezen, die we vervolgens samen op groot scherm draaien in de woonkamer.

Een simpele maar doeltreffende manier om hardnekkig de-kop-opstekende januari-blues te bestrijden!

Ingrediënten Driekoningen Mini-Taartjes

  • 1 pakje bladerdeeg (kant-en-klaar)
  • voor de fragipane:
    • 150 gr boter
    • 3 eieren
    • 120 gr amandelmeel
    • 150 gr fijne suiker
    • 100 gr bloem
    • sa[ + rasp van 1 biologische citroen
    • rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 1 eidooier (om de Driekoningen Mini-taartjes mee te bestrijken)
  • suiker (liefst grofkorrelig, maar gewone suiker kan ook, om de Driekoningen mini-taartjes mee te bestrooien)
  • 1 fève, amandel of grote droge boon
  • 1 koekjesuitsteker, liefst in de vorm van een sterretje
  • ter garnering gebruikte ik pedersuiker, gevriesdroogde aardbeitjes en Maria-schuimpjes (gekregen van MaandagDaandag, waarvan nog dank!)

Bereidingswijze Driekoningen Mini-Taartjes

  • Verwarm de oven voor op 225 C.
  • Maak de fragipane***:
    • breng de boter aan het smelten en vermeng met de 3 hele eieren, de suiker, het amandelpoeder en de gezeefde bloem.
    • Kneed net zo lang tot er een lekker stevig beslag ontstaat.
    • Voeg de rasp van citroen en sinaasappel, plus het citroensap, toe
  • Steek 20 kleine cirkels uit het bladerdeeg (hier kun je een drinkglas voor gebruiken. Met een gewoon drinkglas haal je twee cirkels uit een plakje bladerdeeg)
  • Steek 10 kleine sterren uit het bladerdeeg
  • Leg een cirkel op de bakplaat, leg daar een hoopje fragipane op, leg de tweede cirkel erop, druk de randen aan.
    LET OP: vergeet niet om in één van de hoopjes fragipane de fève te verstoppen! (of, als je die niet hebt: de grote droge boon of een amandel)
  • Steek sterren uit het bladerdeeg en leg die bovenop de Driekoningen Mini-Taartje. Strijk in met eidooier, om ze extra te laten blinken!
  • Bestrijk de mini-taartjes met de eidooier, en bestrooi met suiker.
  • Bak de Driekoningen Mini-Taartjes in 20-25 minuten goudbruin.

Ook nodig

De rest laat zich raden: laat de kinderen een kroontje knutselen, een theetje drinken en een taartje eten… Het kind dat de fève in haar taartje vind, is de rest van de dag koning – en mag dus, in ons geval, de film uitkiezen.

Fijne Driekoningen, allemaal!

 

 

*) Ik heb dit jaar niet één Goed Voornemen, maar een Goede Voornemensthema: 50/50. Hier Lees meer over de #5050eetstijl!

**)
IMG_4936.JPGEen fève is het kleine porceleinen beeldje dat je in de Driekoningen-taart verstopt. Hierboven zie je een gedeelte van mijn collectie, verzameld op Franse brocantes.

***) Geen zin en geen tijd om zelf fragipane te maken? Neem dan gewoon een blok amandelspijs uit de supermarkt (die liggen op de bak-afdeling, van Dr Oetker) en vermeng die met één eitje, de sinaasappel- en citroenrasp en het sap. Veel makkelijker, en ook heel lekker!

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *