Gedachten
Reageer

40 dagen met Rechtstreex – en zonder supermarkt

rechtstreex spangen

Geen supermarkt. In november probeerde ik het al, 40 dagen zonder supermarkt* – en dat is me eigenlijk verrassend goed bevallen. Waarom?

Nou, omdat 40 dagen zonder supermarkt méér met zich meebrengt dan alleen 40 dagen moeilijk boodschappen doen.

Wat levert 40 dagen zonder supermarkt op?

Het allerbelangrijkste wat die 40 dagen zonder supermarkt me gebracht heeft, is het besef hoe makkelijk een supermarkt eigenlijk is. Want de supermarkt: is altijd open, heeft bijna alles in huis en is inspirerend. Als je geen idee hebt wat je die avond op tafel wil zetten, hoef je de supermarkt maar door te lopen en je krijgt tig ideeën voor het avondeten.

Door mezelf te dwingen 40 dagen zonder supermarkt te leven, gebeurde er het volgende:

  • ik leerde improviseren
    Vaak had ik geen zin (of tijd!) om naar de andere kant van de stad te fietsen voor de Marqt, dus dan kookte ik met de kliekjes die nog in de koelkast/voorraadkast rondzwierven. 
  • ik ontdekte een betaalbaar en lekker alternatief
    Heel simpel, eigenlijk: biologische winkels en kleine kruideniers in de buurt. Die eerste had ik altijd gemeden, omdat ik dacht dat ze te duur waren. De tweede, omdat ik dacht dat het aanbod er niet lekker zou zijn. Had ik het even mis!
  • we besloten weer zelf brood te bakken
    Brood… tja, dat was nou typisch iets waarvoor wij vaak nog even de supermarkt binnengingen. En vaker wel dan niet kwamen we er met meer dan alleen een halfje bruin weer uit. Door zelf te bakken vermijden we die valkuil – en eten we bovendien brood zonder e-nummers, broodverbeteraars en andere onnodige toevoegingen.
  • ik ging bewuster nadenken over ons boodschappenbeleid
    doordat ik het gemak van de supermarkt los moest laten, werd ik me bewust van hoezeer dat mijn inkoopbeleid had gestuurd – en dus hoeveel invloed de supermarkt had op datgene wat we elke dag aten.

Uiteindelijk at ik een stuk gevarieerder en zelfs wat goedkoper dan toen ik nog gewoon bij de super boodschappen deed. Win-win dus.
Maar ja… toen die 40 dagen voorbij waren, was het ook wel weer makkelijk om gewoon weer naar de supermarkt te gaan – en zat de klad er zo weer in.

40 dagen met Rechtstreex – zonder supermarkt

rechtstreex spangen

Gelukkig begint deze week, op 6 januari, een nieuwe challenge – die ik ook wel zie zitten: 40 dagen met Rechtstreex.

Voor wie niet weet wat Rechtstreex is: Rechtstreex is een soort voedselcoöperatie die werkt met wijkchefs**.
Mensen bestellen groenten, fruit, vlees, zuivel, eieren, brood en nog heel veel meer bij de wijkchef in hun buurt, die kopen dat in bij boeren in de buurt en bouwen eens per week een afhaalpunt op, waar iedereen zijn boerenboodschappen op kan komen halen. 
Zo wordt de supermarkt er tussenuit geknipt, doe je als consument op een makkelijke en betaalbare manier je boodschappen bij de (biologische) boer – en krijgen de boeren een betere prijs voor hun producten.

Wat houdt 40 dagen met Rechtstreex – zonder supermarkt precies in?

Tijdens 40 dagen met Rechtstreex – zonder supermarkt koop je dus zoveel mogelijk bij Rechtstreex. Wat je daar niet kunt kopen, koop je bij kleine, lokale winkels en biologische winkels die niet bij een grote multinational zijn aangesloten.

Ik interpreteer dat overigens ruim: ik koop wel gewoon bij Marqt en Ekoplaza (ketens) en op de markt en bij Turkse winkeltjes (niet-biologisch).
De enige winkels die ik echt mijd zijn grote supermarkten als Albert Heijn, Lidl, Aldi, Jumbo, etc.

Het doel van 40 dagen met Rechtstreex en zonder supermarkt?

Waarom zou je meedoen met zo’n challenge? Het leven is al druk en ingewikkeld genoeg, toch? 
Dat is wel zo, en toch doe ik mee. Waarom? Nou, om:

  • het aantal voedselkilometers te beperken
    Door bij lokale boeren in te kopen, hoeft je groente en fruit niet de hele wereld over gevlogen te worden. (het is dus ook verser!)
  • kennis te delen
    Tijdens de challenge deelt Rechtstreex leuke recepten en bewaartips voor producten van eigen bodem
  • bewuste keuzes te maken rondom het dagelijkse eten 
    Want lekker eten van eigen bodem kan. Net als kopen bij Nederlandse boeren. Het kost alleen wat meer moeite. Door de supermarkt voor een bepaalde tijd af te zweren, wordt je je bewust van hoezeer ‘gemak’ je boodschappenbeleid beïnvloed – en kun je er dus andere keuzes in maken. 
    Bovendien dwingt het je naar alternatieven op zoek te gaan, en buiten je comfort zone te stappen. Dat levert je gegarandeerd leuke en smakelijke ontdekkingen op!

Genoeg redenen dus om mee te doen, zeker als je in een stad woont waar Rechtstreex actief is: Rotterdam, Utrecht of Eindhoven.

Inspiratie nodig voor 40 dagen met Rechtstreex en zonder supermarkt?

Ik ga bijna dagelijks over bloggen over mijn ervaringen. Dat klinkt als veel, maar ik ga geheid tegen dingen aanlopen, die ik dan weer moet oplossen… Gedeelde smart is halve smart, toch?
Bovendien delen we elke maandag een Lekker Lokaal Weekmenu, gebaseerd op het aanbod van Rechtstreex – hoef je daar alvast niet meer over na te denken :-)
En omdat gedeelde smart halve smart is (én omdat we met zijn allen verder komen dan alleen!): word lid van de 40 dagen met Rechtstreex Facebook Groep!

Of volg Rechtstreex op Facebook voor tips, recepten en ideeën – dat kan natuurlijk ook :-)

 

*) Lees hier meer over de eerste keer 40 dagen zonder supermarkt

**) Ik ben, samen met buurvrouw Sarina, wijkchef van Rechtstreex-Spangen. Ons afhaalpunt (aka Pop-Up Groentenwinkel) zit op vrijdagavond en zaterdagochtend in Stroop Rotterdam.

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *