Gedachten
comments 5

Een simpeler leven: 40 dagen zonder supermarkt

DIanaVanEwijkNL_PlaceholderPhoto

40 dagen zonder supermarkt – ik geef toe: het klínkt niet per se simpel. Laat staan simpel-er. En toch doe ik er aan mee. Want hoewel het niet makkelijk klinkt; het máákt heel veel dingen wel makkelijker.

Even uitleggen?

Ik denk van mijzelf dat ik best een bewuste consument ben. Ik koop mijn groenten, fruit, vlees en het grootste deel van mijn zuivel bij Rechtstreex – en dus bij lokale boeren.
Ik lees etiketten – en leg veel producten terug als er naar mijn smaak teveel rotzooi op staat vermeld.
Ik kook zonder pakjes en zakjes, vaak vanaf nul*.
So far, so good.

Maar dan… de minder zonnige kant van mijn consumentisme:

…. ik kom bijna dagelijks bij de plaatselijke Albert Heijn. En heus niet alleen maar voor aanvullende groenten en fruit – nee, dan springen er ook kant-en-klare pizza’s, industriële leverworsten en niet al te gezonde chips in mijn mandje. En tijdschriften. En chocolade-pepernoten. En…

Tja. Verleidingen weerstaan – ik ben er geen ster in.

En precies daar ligt de kracht van #40dagenzondersupermarkt: 40 dagen niet meer na hoeven denken of ik nu wel of niet hoogbewerkte rotzooi vol palm-olie en maissiroop zal kopen.

Waar ik dan wel winkel?

Bij biologische winkels en kleine winkels in de buurt. Die eerste verkopen niet eens tijdschriften, en zijn bovendien doorgaans te duur of te ver weg om (al dan niet impulsief) uit de band te springen qua chocola – en in die laatste spreekt de chocola mij (verpakkings-nerd als ik ben) doorgaans niet aan.
En op de markt natuurlijk! Gelukkig is Rotterdamse Oogst er weer, dit weekend :-)

Zo wordt mijn leven dus een stuk simpeler door de supermarkt uit mijn dieet te schrappen.

Kan ik al die denkkracht die het me normaalgesproken kost om zonder chocolade de supermarkt te verlaten inzetten om iets nuttigs te leren. Hoe vitaminen precies werken, bijvoorbeeld.
En kan ik de tijd die ik uitspaar door niet meer elke dag voor ik de kinderen ophaal van school de supermarkt in te duiken voor wat last-minute benodigdheden besteden aan het lezen van een goed boek.

Iemand nog leestips, toevallig?

 

*) dat is het grote voordeel van Spondylartopathie: het geeft tijd. Tussentijd. Tijd om (te leren) koken. Helemaal zelf. Zonder zakjes, zonder pakjes. Met karrevrachten verse seizoensgroenten. Op Instagram vind je bijna dagelijks een kook-update.

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

5 comments

 1. marsha zegt

  Hi Diane,

  Wat een leuk blog heb je! Je schrijft echt fantastisch.
  Had jouw blog niet eerst een andere naam?

  Hier wat leestips:
  (Of misschien heb je ze al gelezen
  Het meisje in de trein
  en het meisje uit de trein..
  (de eerste is een geromantiseerd verhaal speelt zich af in de oorlog en de tweede is een thriller (ik weet niet of je daarvan houdt?)
  Dan heb ik ook nog de Cirkel van Dave Eggers.
  Maar wat een uitdaging niet naar de supermarkt? Zal hier voor mij in de Vinex echt een hele uitdaging zijn.. Suc6!

  groet,
  Marsha

  • Dank Marscha, zowel voor je compliment (lief!) als je leestips (fijn!) :-)

   En dat kan ik me voorstellen, dat het in de vinex lastig is de supermarkt te vermijden. Met heel goed plannen zou het kunnen, maar ja – daar moet je dan ook maar net zin in/tijd voor hebben. En zelfs dan… Ik neem me al jaren voor elke week een weekmenu te maken – en toch lukt me dat zeker 50% van de tijd niet.

   Gelukkig struikel ik hier over de kleine Turkse, Marrokaanse en Surinaamse buurtwinkels, zodat ik makkelijk aan last-minute ui en knoflook kan komen :-)

   Leesze!

 2. Pingback: Mijn 2015: Coca Cola Light-junk wordt Groenteboerin -

 3. Pingback: 50/50: Goed Voornemen 2016 (en de rest van mijn leven) -

 4. Pingback: 40 dagen met Rechtstreex - en zonder supermarkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *