Pompoensoep met salie en pistou

wpid-pompoensaliesoep-vierkant.jpeg

Als ik uit mijn keukenraam kijk, zie ik gele blaadjes door de lucht dwarrelen. Heerlijk vind ik het, die herfst! Extra leuk is dat het binnen ook hevig herfstig is, dankzij het aanrecht vol knaloranje pompoenen. En dus maak ik een heel herfsitg pompoensoepje deze week, met paarsbladige salie om het éxtra stemmig te maken :-)

Die pompoenen zijn trouwens niet de enige groenten die op mijn aanrecht liggen: er liggen ook enorme koolrapen, een uit de kluiten gewassen knolselderij, een kilo of wat goudreinetten plus een berg soeptomaten en kleine, goud gele paprikaatjes… Sinds ik een pop-up groentenwinkel heb, is dat eerder uitzondering dan regel… en eet ik veel meer groenten en fruit dan voor die tijd. 

Soupe de la Semaine: Pompoensoep met salie en pistou

pompoen-soep-rechtstreex

Voor die koolrapen zoek ik nog een leuk recept, maar dit recept voor Pompoensoep is een blijverdje. Naast de Pompoen-Appelsoep natuurlijk, die – op een heel andere manier – ook fantastisch is. De pistou, een mengsel van knoflook, parmezaanse kaas en basilicum, geeft de zachte pompoensoep lekker wat pit!

Ingrediënten Pompoensoep met salie en pistou

  • 1 kilo pompoen (gewicht inclusief schil), geroosterd in de oven, geschild en in blokjes gehakt.
    Pompoen schillen is een onprettig klusje, vind ik zelf. En dus rooster ik de pompoen eerst, in met olijfolie, zout en peper bedropen plakken van ongeveer 1-2 cm dik, 20 minuten, in een oven op 200 graden.
  • 1 1/2 liter water
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, grofgehakt
  • 1 groot laurierblad (of twee kleintjes)
  • 2 takjes rozemarijn, gerist en grof gehakt
  • vijf takjes salie, grofgehakt (ik gebruikte de paarsbladige variant, maar gewone groene salie is ook lekker!)
  • 2 theelepels appelcider-azijn

Voor de pistou

  • 8 takjes basilicum, gerist en grofgehakt
  • 75 gram parmezaanse kaas, in kleine blokjes
  • 1 grote ontvelde tomaat, zonder pitten (zet een kruisje in de onderkant, prik aan een vork en hang een paar seconden in kokend water, en daarna in koud water. Nu trek je het velletje zó van de tomaat. Snijd doormidden, haal de kern met pitten eruit en lge apart – deze kun je straks bij de soep gooien)
  • olijfolie

Bereidingswijze Pompoensoep met salie en pistou

  • Laat de ui en de knoflook aanzweten in een laagje olijfolie.  Zorg er daarbij voor dat alle stukjes ui en knoflook bedekt zijn met een laagje olie. Dit doe je door de pan heen en weer te schudden.
  • Doe, als de knofllok en ui glazig zijn, de pompoen samen met de salie en de rozemarijn in de pan erbij.
  • Doe er 1,5 liter water bij, plus de twee laurierblaadjes. Breng aan de kook en draai het vuur lager, zo laag dat het zachtjes pruttelt. Laat 20 minuten pruttelen.
  • Voeg de appelcider-azijn toe.
  • Maak op smaak met (flink wat!) zout en peper.

Zo maak je de pistou

Terwijl de soep pruttelt, maak je de pistou.

  • Meng alle ingrediënten in een keukenmachine (of vijzel) en hak ze zo fijn mogelijk.
  • Voeg zoveel olijfolie toe dat je een soort pesto-achtige dikte krijgt.
  • Maak op smaak met peper en zout.

Is je soep uitgeprutteld en op smaak? Schep ‘m dan in een kom en garneer met een schep pistou. Handje peterselie erover en eten maar!

pompoen-soep recept

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *