Ggggroente: Witte Kool-stoof met Gepofte aardappels en Karwij

witte-kool-stoof-aardappel-karwei-nootmuskaat.jpeg

Witte kool… niet de meest inspirerende groente onder de winterzon. Zo’n grote bleke bol, met van die angstvallig strak om zich heengevouwen schutbladeren… wat looks betreft is witte kool is net een preutse Victoriaanse vijftigster – niet bereid om zich aan de eerste de beste bloot te geven.

Toen mijn man laatst met een extreem groot uitgevallen witte kool thuis kwam, stond ik dan ook niet direct te juichen. Twee kilo witte kool – wat gaan we daar in ’s hemelsnaam mee doen?

Ik deed dus wat ik altijd deed bij dit soort existentiële groententwijfel.

Ik googlede me een ongeluk.
Het ene recept klonk wel lekker, maar miste iedere vorm van pit. Het volgende klonk geweldig, maar vroeg om een aanrecht vol ingrediënten dat ik niet in huis heb. Weer een ander recept was veelbelovend, maar daarvoor moest ik de kool eerst een week of twee laten fermenteren… Nou ben ik best bereid om tijd te investeren in mijn avonddis, maar twee weken – dat gaat zelfs mij te ver.

Na een uur googlen besloot ik terug te gaan naar dat wat lafjesogende recept, en daar gewoon een draai aan te geven. Een theelepel karwijzaadjes, een braadworstje met een berg gebakken uien en een knoflook-pangritata doen dit witte kool-gerecht een heleboel goed!

Ingrediënten Witte Kool-stoof met Gepofte aardappels en Karwij

  • olijfolie
  • 3 eetlepels boter
  • 1 grote ui, in halve uienringen
  • 1 kilo witte kool, in dunne slierten
  • 1 kilo gepofte aardappels*
  • 1,5 eetlepel tarwebloem
  • 300 ml melk
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 2 theelepels karweizaad
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: gehakte peterselie

Voor erbij: braadworst met knoflook-uienringen

  • braadworstjes (wij doen +/- 50 gram per persoon, maar meer is natuurlijk ook goed!)
  • 1 rode ui, in halve uienringen
  • 2 teentjes knoflook, geperst

Of, vleesloos: knoflook-pangritata

  • 2 flinke handen vol grof broodkruim
  • 1,5 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • peper en zout

Bereidingswijze Witte Kool-stoof met Gepofte aardappels en Karwij

Het ziet er wat ingewikkeld uit, maar eigenlijk is alleen de aardappelpuree bewerkelijk. Deze maak je namelijk met gepofte aardappelen en een roux (een boter-bloemmengsel met melk). Dit is zeer de moeite waard, want heel erg lekker, maar heb je haast, dan kun je ook gewoon een pureetje maken van gekookte aardappels met melk.

Klaar? Koken maar:

  • Pof de aardappels, ongeschild, in een hete oven, op 200 graden:
    • Wrijf olijfolie over de aardappels, prik ze in met een vork en leg op een bakplaat.
    • Bestrooi met zout en peper en bak in 45 min. gaar.
    • Dit kun je van te voren doen. En heb je geen tijd? Dan kun je de aardappels ook gewoon koken, natuurlijk!
      LET OP: Klaar met poffen? Laat de ovendeur dicht en houdt ‘m op temperatuur. Je moet deze ovenschotel nog afbakken, namelijk.
  • Verhit in een flinke pan (de witte kool moet er ook in passen, namelijk) een scheutje olijfolie en twee eetlepels boter, laat even smelten. Als het schuim een beetje weggetrokken is, voeg je de uienringen toe. Goed schudden, zodat alle ui bedekt is met boter.
  • Bak de uien in een minuut of tien glazig. Voeg dan een flinke theelepel zout en een dito halve theelepel peper toe, roer door en de gooi de witte kool erbij.
  • Mix de witte kool en de ui goed, en blijf bakken tot de kool ietsje geslonken is.
  • Giet de wittewijnazijn en het water bij de witte kool, en draai het vuur lager. 
  • Laat de kool een minuut of tien stoven, totdat de witte kool net gaar genoeg is om te eten.
  • Maak nu de roux voor de aardappelpuree:
    • Smelt in een kleine pan de resterende eetlepel boter en voeg de bloem toe. Kook dit mengsel zo’n 2 minuten op halfhoog vuur. Blijf roeren!
    • Voeg de melk toe, zet het vuur wat hoger en kook het geheel een paar minuten, tot het een dikkig papje is. Blijf roeren, zodat er geen klonten ontstaan en het zaakje niet aanbrandt.
    • Haal de pan van het vuur, prak de gepofte aardappels en roer ze door de roux. Breng op smaak met nootmuskaat; 1 à 2 theelepels, net wat je lekker vindt.
  • Meng de aardappelpuree met de witte koolstoof en schep in een ovenschaal. Strijk de bovenkant netjes glad en bak het geheel af in een minuut of 20.
  • Maak ondertussen het bijgerecht:
    • bak de worstjes in boter, en voeg na een minuut of acht wat uienringen en twee geperste teentjes knoflook toe, of:
    • bak de broodkruimels met de knoflook, in een hete pan met een flinke scheut olijfolie, in een paar minuten bruin. Breng op smaak met peper en zout.
  • Is de ovenschotel klaar? Schep de stoof op borden, strooi er wat gehakte peterselie overheen, leg er een worstje (of een bergje knoflookkruim) op met wat gebakken knoflook-uienringen. Eet smakelijk!

Enne: van deze schotel houd je vast en zeker een flinke kliek over… laat die nou heerlijk zijn om de volgende dag op te bakken. Met een laagje pittige kaas, bijvoorbeeld. Twee vliegen in één klap – daar houd ik nou van :-)

 

*) Eet je, net als ik, 50/50? Vervang de helft van de aardappels dan door een witte winterknol. Knolselderij bijvoorbeeld, of pastinaak. Of peterseliewortel – ook lekker! 

**) Yep, dit is weer eens een Ggggroente-gerecht! Ggggroente staat voor Gezonde, Gemakkelijke en Goedkope Groentegerechten. Wat dat inhoudt? Nou:

  1. Gezond (want: groente als hoofdbestanddeel)
  2. Gemakkelijk (geen moeilijk gedoe met dure apparaten)
  3. Goedkoop (maximaal €12,50* voor 4 personen – met kliek!)
    In de Ggggroente-gerechten gaan we uit van betaalbare seizoensgroenten. En het mooie is: van deze gerechten houd je standaard een kliekje over, dat je later in de week opnieuw (maar dan anders) kunt serveren. 

Hier vind je meer Ggggroente-recepten!

**) Het idee voor Ggggroente ontstond in een gesprek met Gerda Zijlstra, samen met Rianne Andeweg de drijvende kracht achter onder andere Rotterdamse Oogst. Zij vertelde over gezinnen die leven op Turkse pizza’s, ze verzuchtte dat ze onze Lekker Lokale Weekmenu’s te ingewikkeld vindt en ze mijmerde over de simpele doch overheerlijke pan spruiten van Maarten ‘t Hart.  

 

Comments

comments