Die andijvie bezorgde me nogal wat hoofdbrekens de afgelopen weken. Niet vanwege de groei, want, moet ik eerlijk bekennen, veel van de AH moestuinpotjes staan nog onuitgepakt in de vensterbank, te wachten op een mooie, rustige dag, waarop ik ze gelijk in de moestuin kan zaaien. *
Maar toch: hoofdbrekens. En waarom, eigenlijk? Andijvie…
.. is geen moeilijke groente…
Je kunt ‘m bijna het hele jaar door zaaien en oogsten, vanaf de winter en het vroege voorjaar in de kas, en vanaf juni ook buiten. Behalve van slakken heb je verder ook niet zo veel te vrezen en groeit het zaadje in circa 8 weken uit tot een mooi kropje andijvie!
… ik ben geen andijviehater…
Ik vind deze lichtbittere groente hartstikke lekker. Anders dan Diana dus ( ‘ik ben een andijviehater’ ) en haar kids.
En daar zat de crux: andijvie bezorgde me de afgelopen weken hoofdbrekens omdat…
… de druk om echt iets lekkers te maken hoog was.
Dus andijvie-stamppot, hoe lekker ook, ook ‘s zomers met wat tomaatjes en geitenkaas erdoor- nee. En noedelsoep met paddenstoelen en andijvie – mwah. En de salade van mijn moeder werd al afgekeurd voordat ‘ie geproefd werd (Sorry, mijn kinderen raken een salade met geen vinger aan…).
Experimenteren met andijvie, dus!
Gelukkig was het vakantie, dus tussen het koekjes bakken met de kids, soep maken voor de verjaardag van oma en oja, ook nog wat werken, heb ik flink geëxperimenteerd.
De pizza Calzone met olijven en ansjovis? Klonk geweldig en was erg leuk om te maken… maar vond ik zelf niets. De olijven benadrukten de bitterheid, die ik normaal juist erg lekker vind, maar dit was te veel.
En de smoothie met kiwi, appel en banaan? Heerlijk was ‘ie, maar ja weer een smoothie…? We hebben al zo’n lekker Popeye Smoothie met spinazie gedeeld.
MoestuinMaaltje: Andijvietaart voor twee!
En toen bakte ik dit taartje, in de nog warme oven van de koekjes, met een restje bladerdeeg, een handvol andijvie, walnoten en blauwe kaas. Niet eentje om met de kinderen te eten, maar da’s niet erg… na twee weken vakantie met veel kinderdingen is een avondje samen eten en kids vroeg naar bed een heel aantrekkelijk idee!
Ingrediënten: Andijvietaart voor twee
- 1 krop andijvie
- 1 teentje knoflook
- 2 eieren
- 0,5 dl crème fraiche
- 100 gr blauw schimmelkaas
- handvol walnoten
- ongeveer 4 tot 6 plakjes bladerdeeg
- peper en zout
Bereidingswijze: Andijvietaart voor twee
- Andijvie in dunne repen snijden, wassen en droog slingeren in de slacentrifuge.
- Andijvie met de knoflook kort bakken in olijfolie
tot de andijvie iets geslonken is. - Springvorm invetten en bekleden met bladerdeeg.
- Eieren los kloppen met crème fraîche en wat peper en zout
- Noten hakken en kaas verbrokkelen en door het eimengsel roeren.
- Groenten goed uitknijpen en in springvorm leggen, eimengsel
erover en in ca. 40 min afbakken in een oven van 210 graden. - Hou je niet zo van blauwe kaas, dan is een pittige oude of geitenkaas of feta een prima alternatief. En is ook erg lekker met andere bladgroenten, zoals snijbiet, raapstelen of spinazie, en evt. een handje cherrytomaatje.
- En wil je ze toch met de kinderen eten? Leg dan een plakje bladerdeeg in elk bakje van een muffinplaat, en vul met mengsel, zo heeft iedereen z’n eigen taartje!
>> download het moestuin recept MoestuinMaaltje Andijvietaart voor twee! <<
En verrassend, zoon N. Vond ‘m ook heel erg lekker. Sterker nog: de testversie was op voor we aan de avonddis zaten. Daarom vanavond in de herhaling!
Zelf proberen?
>> lees meer over de Kinderkookworkshops op Rotterdam Zaait!
Kweekweetje Andijvie
Geef bij droog weer elke dag een beetje water (niet op maar naast de plant). Geef ook niet teveel, dan wordt het blad gelig; laat dan de pot een beetje opdrogen en geef dan pas weer water. Oogst de krop als ‘ie 20 cm hoog is, met wortel eraan blijft ‘ie langer vers! Of rol ‘m in een krant en leg in de groentela. Maar het beste eet je de andijvie dezelfde dag nog op!
Wil je meer slimme kweekweetjes?
Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.
Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.
Volgende week: een moestuin recept met lente ui!
*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!
**) of tot zoonlief N. eindelijk woord bij daad voegt en aan de slag gaat met z’n eigen moestuintje. Maar waarschijnlijk is daar ook enige hulp van mama bij nodig, al is het maar in het laatste duwtje….
Groeit jouw #andijvie #moestuintje als een malle? @mimski bakt ’n belachelijk lekker taartje. Recept http://t.co/0ktaLjJrIr #MoestuinMaaltje
Pingback: MoestuinMaaltjes: 20 x eten van de Moestuinpotjes