Ecotariër, Gedachten
Reageer

Hoe duurzaam is de Meatless Monday MeetUp? De ecotarivist onderzoekt

Ugly-Food-Rescuers-Club-Meatless-Monday-Meetup-Ecotarivist

Mede-ecotariër en co-captain van Ugly Food Rescuers Club Arabella van Aartrijk serveert elke maandag een vleesvrije, ecotarische lunch in BlueCity. Onder de naam Meatless Monday MeetUp serveert ze de bijzonder lekkere, vleesvrije gerechten. Maar – hoe ecotarisch zijn die Meatless Mondays?

Eerst even terug naar het begin: een ecotariër eet duurzaam. Haar/zijn voedselkeuze heeft een positief effect op het eigen lijf én het ecosysteem waar hij/zij deel van uitmaakt. 
Ik, als ecotarivist, geloof daarnaast dat iedereen die eet co-creator is van ons voedselsysteem. Je eet minstens drie keer per dag – en dat betekent dat je drie keer per dag kunt stemmen voor een beter voedselsysteem. Gewoon, met je mes, vork en lepel. Maar: dan moet je wél goed geïnformeerd zijn. Ik stel daarom voortdurend vragen bij wat ik onder mijn neus stop en ik deel die zoektocht graag met anderen die zich duurzamer willen voeden.

Vandaag is de Meatless Monday MeetUp, een wekelijks event in BlueCity, aan de beurt. De Meatless Monday MeetUp is een initiatief van Ugly Food Rescuers Club en wordt inmiddels beheerd door Arabella van Aartrijk. Het doel: circulaire ondernemers de gelegenheid bieden elkaar te ontmoeten. Circular Chef Arabella zorgt voor een voedzaam maal, waardoor de ondernemers alle tijd om wat te sparren, brainstormen of gewoon: over het leven te praten ? In 2017 hebben initiatiefnemers Arabella en Diana op deze manier ruim 270 plantbased conversation starters aka voedzame vega(n) maaltijden geserveerd!

Hoe ecotarisch is de Meatless Monday Meetup?

Meatless-Monday-MeetUp-BlueCity-Ugly-Food-Rescuers-Club

Op een prachtige dag eind mei serveerde Arabella een Vietnamese Salade van Hollandse bodem met Sweet Chili Vinaigrette. Zonder vlees, maar met een ei, een timbaaltje rijst en een pompoenworteldressing.

Hoe duurzaam is de Meatless Monday MeetUp?

Dat er geen vlees in deze lunch is verwerkt, is op zich al heel duurzaam. Vlees, ook biologisch vlees, heeft een enorme negatieve impact op het milieu. Simpelweg omdat het  veel land, water en energie kost om vlees te produceren. Als iedereen in Nederland eens per week alle dierlijke producten vervangt door plantaardige voedingsmiddelen, is dat qua CO2-uitstoot te vergelijken met 430.000 minder auto’s op de weg.
>> lees ook dit artikel van De Vegetarische Carnivoor

Om precies die reden zijn de Meatless Monday MeetUps vleesvrij. Maar ze zijn dus niet vegan – in deze maaltijd is bijvoorbeeld ei verwerkt. En: niet alle ingrediënten zijn lokaal geproduceerd. Laten we eens naar het bovengenoemde menu kijken:

  • de komkommer, rode kool en munt bestelde Arabella bij Rechtstreex, en zijn dus binnen een straal van 50 km rond Rotterdam gekweekt. Korte keten, weinig foodmiles :-)
  • de dressing werd gemaakt van geredde pompoen en gember van Ugly Food Rescuers Club, met daarbij bio-wortel, limoensap en een beetje rijstazijn. 
    De pompoen en gember zouden anders in de bio-vergister zijn verdwenen. De wortel is bio, maar het limoensap en de rijstazijn – tja…
  • het 6,5 minute eitje komt van Eibaar, via Rechtstreex. De kippen van Eibaar krijgen geen preventieve antibiotica, eten genetisch on-gemanipuleerd voer, krijgen pikstenen en ruw-voer waardoor ze hun snavels mogen houden en leven in een comfortabele stal met legnesten, drinknippels, voerlijnen en zitstokken zodat ze ’s avonds ‘natuurlijk’ op stok kunnen en overdag naar lekker buiten, de wei in. Kortom: niet bio, wél vrije uitloop en lokaal. 

Best een goede score dus: deze maaltijd is grotendeels plantbased, lokaal of samengesteld uit groenten die anders weggegooid zouden worden. En het enige dierlijke ingrediënt, het ei, komt van een fatsoenlijke kippenboer. En toch…

Lokaal en kleinschalig vs exotisch en grootschalig

tomasu_rotterdamse-sojasaus-werk

En toch… als ecotariërs stoeien we met zaken als rijstazijn, vissaus en noodles. Bijna altijd worden deze van ver geïmporteerd: niet erg duurzaam. Maar: inmiddels komen er ook lokale alternatieven. Zo ontwikkelt Wakeat miso met Nederlandse ingrediënten, en lanceerde microbrouwerij BoerBakkerBert onlangs de eerste Hollandse sojasaus,

Deze Tomasu Soy Sauce is de enige micro gebrouwen sojasaus in Europa en wordt gemaakt in Rotterdam. Vanuit de visie dat kwaliteit alleen kan worden bereikt door totale controle over de gehele keten, is BoerBakkerBert erin geslaagd om haar eigen sojabonen en tarwe te telen in de Hoeksche Waard. Deze ingrediënten worden gecombineerd met bronwater en grof Keltisch zeezout uit Frankrijk. De fermentatie wordt vervolgens opgestart met behulp van Tomasu’s eigen schimmel, de aspergillus oryzea Tomasu. Behoorlijk lokaal.  Goed bezig!

Aan de andere kant: deze sojasaus wordt in een micro-brouwerij gemaakt. En hoe kleinschaliger, hoe minder efficiënt. Bovendien: van deze smaakmakers gebruik je vaak maar weinig. Rijst dus de vraag: is een sojasaus van een kleine lokale maker inderdaad duurzamer dan van een hyper-efficiënte, grootschalige megasojasausfabriek – en hoe zit het als die megasojasausfabriek biologisch werkt? Wie het weet, mag het zeggen.

Op zoek naar een duurzaam en dogmavrij dieet?

Wil jij ook bewuster eten en op die manier meewerken aan een duurzaam voedselsysteem – maar heb je niet echt (of zelfs helemaal geen) idee waar te beginnen? Volg mijn zoektocht als ecotarivist. Volg @ecotarivist op Twitter, abonneer je op onze nieuwsbrief en ga mee op onderzoek! Als ecotariër kun je drie keer per dag stemmen voor een betere wereld – gewoon, door fatsoenlijk te eten.

Comments

comments

In categorie: Ecotariër, Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *