Gedachten, Sjieke Soep, Soep
comment 1

Vichyssoise (koude/warme soep)

maaltijdsoep diana van ewijk

Soep… met dít weer? Yep. Soep met dit weer. Juist met dit weer, eigenlijk. Maar dan wel een soep die zowel koud als warm kan. En laat deze Vichyssoise nu juist zo’n soepje zijn.

Eerlijk is eerlijk: ik was nooit zo van de koude soep.

Maar nu ik als echte soupie (zelfverzonnen variant op de welbekende foodie) door het leven ga, staat mijn koelkast ineens vol met dat spul.

Zo at ik van de week een koude knolvenkel-vissoep – die was niet koud bedoeld, maar het was zó heet dat ik de puf niet had om de soep op te warmen. Lekker!
Hetzelfde gaat op voor de soep van geroosterde tomaten die ik van de week improviseerde: daar bleven twee potjes van over, die ik als snel-snel avondmaal deelde met co-Rechtstreexer Sarina*. Ook al zo lekker.

Na twee van die geslaagde koude-soep-avonturen ben ik dus wel toe aan het echte werk: een koude soep maken die ook echt bedoeld is om koud te eten. Vandaar: Vichyssoise! (die je overigens ook prima warm kunt eten, als het weer toch ineens nog omslaat en je behoefte hebt aan comfort food…)

Soupe de la Semaine: Vichyssoise à la Julia

Vichyssoise is een koude soep op basis van prei, aardappel, bouillon en room. Volgens de overlevering maakte ene mevrouw Diat, uit Montmarault (een plaatsje vlakbij Vichy, in Frankrijk), dit koele soepje een dikke honderd jaar geleden voor haar zoon. Die zoon heette Louis Diat, die toen hij groot was chef-kok werd in het Ritz-Carlton in New York City – waar hij deze soep aan zijn kelners serveerde. Ik snap dat ook wel: de soep is makkelijk om te maken, en koud (dus snel!) te eten.

“It’s simplicity itself to make.” – Julia Child

En als Julia het zegt… dan geloof ik dat graag!

Vichyssoise à la Julia: Ingrediënten

 • 340 gram wit van prei** (fijngesneden)
 • 455 gram bloemige aardappels (in blokjes gesneden)
 • 9 1/2 dl (kippen)bouillon (of groentenbouillon, als je ‘m liever vegetarisch eet)
 • 30 gram boter
 • 200 ml slagroom
 • zout en peper naar smaak (let op: eet je deze soep koud, dan moet je ‘m iets meer zouten dan wanneer je ‘m warm eet. Dit omdat zout in koude gerechten minder smaakversterkend werkt.)

Vichyssoise à la Julia: Bereidingswijze

 • laat in een soeppan de preiringen in 30 gram boter smoren
 • kook de prei en aardappels in de (kippen)bouillon,
 • pureer met een staafmixer
 • druk door een fijne zeef (optioneel, als je zin hebt in het gedoe :-))
 • voeg de slagroom toe
 • voeg zout en peper naar smaak toe
 • laat het hele zaakje koud te laten worden in de ijskast.
 • serveer in ijskoude soepkoppen. Extra lekker: strooi er kleingeknipte bieslook over.

Eet je deze koude soep als avondeten? Dan is ‘ie erg lekker met een omelet! En die bak je natuurlijk op z’n Julia’s.

Omelet à la Julia Child

Eetze allemaal!

 

*) Sarina en ik runnen een afhaalpunt van Rechtstreex in Spangen.

Rechtstreex is een Rotterdamse club die lekkere, lokale producten levert – aan de klant, rechtstreeks van de boer. Waarom? Omdat ze geloven in een korte en transparante voedselketen. En dat kan – als je samen bestelt. Samen met je buren, je vrienden, je wijkgenoten.

Hoe dat werkt?IMG_7838.JPG

Nou, eigenlijk heel simpel: je bestelt je verse fruit, groente, zuivel, eieren, vlees, en brood via Rechtstreex.nl, en haalt ze vervolgens op bij je wijkchef. Werkt als een trein, is heel betaalbaar én milieuvriendelijk, want: je groenten, fruit, vlees en zuivel legt zo min mogelijk voedselkilometers af.

Plus: Sarina en ik delen elke week een Lekker Lokaal Weekmenu, op basis van groenten en fruit van het seizoen – dat je direct bij ons in kunt kopen. Is dat handig, of wat?

**) Prei is natuurlijk niet echt een seizoensgroente, zo begin juli. Maar omdat wij deze soep heel graag zo veel mogelijk a la Julia wilde maken, hebben we een klein beetje gesmokkeld…

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Sjieke Soep, Soep

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

1 comment

 1. Pingback: Ijskoude zomersoep, Turkse brunch en... piepkleine maaltjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *