Op reis: Stedentrip met kinderen

reistips, kinderen, diana van ewijk

Jaren geleden waren wij een weekend in Mechelen. We sliepen in een tot hotel omgebouwde kerk met fantastische bedden. Na een heerlijke nacht ontbeten we op ons gemak, slenterden door de stad, dronken koffie op het terras, winkelden, lunchten, maakten een rondvaart, lazen een boek, dronken bier in de zon, dineerden en crashten in ons heerlijke bed.

Het was, kortom…

… onze ultieme stedentrip zonder kinderen.

Zonder kinderen, ja. Die hadden we voor de gelegenheid naar oma gebracht. Zo hoort het als je kinderen hebt en een stedentrip wilt maken. Tenminste, als je het gros van de ter zake kundigen op internet moet geloven.
Het lijkt common knowledge dat een stedentrip en kleine kinderen niet samengaan. Want hoe zielig is het om je kind op sleeptouw te nemen door een vreemde stad. Al die musea en andere oninteressante bezienswaardigheden, dat kan je een kind toch niet aandoen. En waarom zou je ook; ze kunnen zich er later toch niets meer van herinneren…

En waarom niet eigenlijk?

Is het alleen maar leuk om met je kinderen op stap te gaan als zij zich er later nog wat van kunnen herinneren? Doen wat jij leuk vindt en de herinneringen die jij opbouwt er dan niet toe? En hoezo vinden kinderen musea en andere bezienswaardigheden oninteressant? Er zijn genoeg musea en bezienswaardigheden die ook leuk zijn voor kinderen.

Ok, toegegeven.
Een stedentrip met kinderen is niet helemaal hetzelfde als een stedentrip met z’n tweetjes.

reistips kinderen

Zeker als je gewend bent in hoog tempo door een stad te lopen en zoveel mogelijk te zien, vraagt de aanwezigheid van kinderen wel wat aanpassing. Met name in tempo en programmering. Kwestie van geven en nemen. Een speeltuin in ruil voor een museum…*/**

Wat dat betreft hebben wij het relatief makkelijk; ons tempo ligt in de basis al niet zo hoog.

Dat hoeven we voor de kinderen niet significant te downsizen.
Bovendien is ons idee van een stedentrip niet om in een paar dagen alle bezienswaardigheden te zien, maar om de stad te beleven. En dus ziet het dagprogramma van onze stedentrip met kinderen er eigenlijk niet eens zo heel veel anders uit dan toen in Mechelen. Behalve dat we het winkelen inruilen voor de speeltuin. Maar dat kost ons geen moeite, want waar gaan de stedelingen met kinderen heen? Juist, naar de speeltuin… En laten kinderen nou een fantastische katalysator zijn om in gesprek te komen met de ‘locals’…

Soms heb je het geluk dat jouw wensen en die van je kinderen naadloos in elkaar schuiven.

reistips kinderen diana van ewijk

Zoals vorig jaar in Chicago, waar wij graag het Millennium Park wilden bezoeken. Vanwege het openluchttheater en de BP Bridge (toentertijd in aanbouw) van Frank Gehry, de Cloud Gate van de Britse kunstenaar Anish Kapoor en de Crown Fountain van de Spaanse architect Jaume Plensa. In het vliegtuig werd dit park ons bovendien aangeraden als ‘great fun for children’. En zo was het. Het weer was prachtig en dat was ook de muziek van het orkest dat oefende in het openluchttheater. Op het gras voor het theater was het goed footballen, de ‘bean’ van Kapoor leende zich uitstekend voor grappige foto’s en de fontein bleek een ideale kinderspeelplaats met water te zijn.

Maar het is niet altijd zo makkelijk om je eigen wensen en de behoeften van je kinderen goed op elkaar te laten aansluiten.

Zo vinden wij het leuk af en toe met z’n zessen uit eten te gaan in een gezellig kindvriendelijk restaurant dat het midden houdt tussen een snackbar en een chique tent. En dat is soms goed zoeken. Bovendien kan zoiets alleen als we allemaal een goed humeur hebben en dat is met z’n zessen zeker geen vanzelfsprekendheid.

Kortom, je kinderen meenemen als je een stedentrip gaat maken?

reistips diana van ewijk

Doen! Mits je kunt accepteren dat het anders is dan met z’n tweetjes en bereid bent mee te bewegen met de grillen van je kinderen. Voor Reiswijzer kids&co schreven wij eerder een blog over stedentrips met kinderen. De kern van het verhaal: stedentrips met kinderen zijn niet minder leuk (integendeel), maar wel anders. Acht keer anders om precies te zijn. We geven je de belangrijkste vier***:

 1. Andere verwachtingen
  Een romantisch samenzijn met z’n tweeën? Een stedentrip met kinderen biedt daar hoogstwaarschijnlijk weinig ruimte voor. In plaats daarvan is een stedentrip met kinderen gezellig – en soms ook even minder gezellig – samen een stad bezoeken. Het is quality time als gezin op een andere plek dan thuis. En dat maakt het meteen hartstikke bijzonder.
 2. Ander programma
  Alleen met een baby kan je bij benadering doen wat je altijd deed. Zijn je kinderen wat ouder, bouw dan voldoende afwisseling in tussen ‘echte’ bezienswaardigheden (wel leuk voor jou, minder voor kinderen) en activiteiten voor kinderen (niet per se minder leuk voor ouders). Dan komt iedereen aan z’n trekken en blijft het (hopelijk) gezellig…
 3. Ander tempo
  Kinderen lopen niet zo hard en moeten op de gekste momenten plassen, iets bekijken wat in jouw ogen helemaal niet interessant is of gewoon tegendraads doen. En ze moeten af en toe slapen. Hou daar rekening mee en pas je tempo (en het aantal programmaonderdelen) erop aan. Dat scheelt een hoop frustratie.
 1. Andere manier van kijken/beleven
  De combinatie van een ander tempo en een ander programma bied je bij uitstek de mogelijkheid een stad op een andere manier te bekijken en te beleven. Laat je verrassen door de manier waarop je kinderen naar de wereld kijken, ontdek plekken waar je anders nooit zou komen en neem de tijd om je net als je kinderen over dingen te verwonderen.

Handig, deze tips voor reizen met kinderen? Reiswijzer kids&co, de website die ik samen met man Sander run, biedt nog meer slimme tips voor het reizen met kinderen****.

Op stedentrip met kinderen?

Lees dan vooral even onderstaande artikelen:

– Zo zet je een speurtocht uit door de stad
Een leuke manier om de kinderen een vreemde stad te laten ontdekken: zet een speurtocht uit! Slimme tips die je daarbij helpen.

– Waarom een babyfoon onmisbaar is op vakantie
Thuis zit je ook niet de hele nacht langs het bed van je kroost, toch? Tips voor het gebruik van een babyfoon op vakantie.

– Welkom bij de Romeinen!
Ofwel: waarom Trier een geweldige bestemming is voor een stedentrip met kinderen. Artikel vol inspirerende must-sees en must-do’s met kids.

En… hoe zijn jouw ervaringen met de combi stedentrip en kinderen?

We horen het graag, in de comments hieronder!

 

 

*) Echt, wij hebben in de afgelopen tien jaar reizen met kinderen meer speeltuinen gezien dan ons lief is. Maar dat was niet alleen in het belang van de kinderen. Niets zo vervelend als jengelende kinderen die overal aanzitten op een plek waar dat niet handig is. Dus laten we ze met liefde even een half uurtje razen in de speeltuin zodat het energieniveau van de kinderen teruggebracht wordt tot een niveau waarop ze tenminste weer voor rede vatbaar zijn.

**) Omdat speeltuinen en bezienswaardigheden zo goed combineren als je met kinderen op stap bent, hebben wij naar aanleiding van ons bezoek aan Kopenhagen een kaart gemaakt met daarop zowel (kindvriendelijke) bezienswaardigheden als speeltuinen. Je kunt de kaart (pdf, twee delen) via deze link downloaden en vervolgens uitprinten.

***) Benieuw naar de andere vier keer anders? Lees het hele blog hier.

****) Michal heeft samen met Sander maar liefst vier kinderen; tienjarige zoon P, zesjarige dochter F, vierjarige zoon M en tweejarige zoon I. Ze doet iets werkgerelateerds met (project)management en houdt – net als Sander – van reizen. Dat deden ze al voordat ze kinderen kregen, maar daarna zijn ze er gewoon mee doorgegaan. En daar schrijven ze dan weer blogs over op Reiswijzer kids&co.

 

 

Comments

comments

Filed under Gedachten

Michal heeft samen met Sander twee keer zoveel kinderen als Diana - en toch gaat ze vier keer zo relaxed op vakantie met die grutten. Michal runt niet voor niets Reiswijzer Kids&co: een onuitputtelijke bron van informatie voor wie graag een leuke vakantie met de kinderen heeft - zónder in een vakantiepark te moeten bivakkeren.

3 Comments

 1. Stedentrips en kinderen gaan.perfect samen is onze ervaring. Onze peuter en wij ook zien het echt als minivakantie.

 2. Leuk, wij vinden ook dat stedentrips goed kunnen met kinderen. Maar inderdaad, stel je verwachtingen bij. Zoek musea/parken/winkels die voor ouders en kinderen leuk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *