Baked Beans & Cherry Tomatensoep

maaltijdsoep van Diana van Ewijk

Terwijl de wind om het huis giert, en alle blaadjes nu echt definitief van de bomen rukt, oogsten de Rotterdamse Rechtstreex-boeren hun allerlaatste tomaten. Daarmee komt er ook qua lokale keuken een eind aan de zomer…

Vanaf nu eten we knollen, kolen, rapen en penen. Geen straf, maar toch: als ode aan de zomer maak ik dit weekend 10 liter van deze robuuste Baked Beans & cherry-tomato soep. De perfecte brug tussen de zomer en de winter, wat mij betreft.

Baked Beans & Cherry-tomatensoep

winterse tomatensoep diana van ewijk

Dit is zo op het oog een doodgewone tomatensoep – maar the devil zit in the details, om het even op zijn Engels te zeggen :-) 
De basis is gemaakt van in de oven geroosterde tomaten. Daaraan voeg je toe Overnight Cherry-tomaatjes (klik voor het MoestuinMaaltje-recept van Meriam) en witte bonen. Ik gebruikte flink veel verse tijm van Rotterdamse Munt, om het geheel een licht-Italiaans tintje te geven. Heb je al honger?

Ingrediënten Baked Beans & Cherry-tomatensoep

  • twee kilo verse tomaten (Coeur de Boeufs of doodgewone rode, allebei zijn lekker), gewassen en door de helft gesneden
  • 5 takjes verse tijm, gerist (ge(vries)droogde tijm mag ook)
  • 1 flinke ui, geschild en in vieren gehakt
  • 4 tenen knoflook, in de schil, het kontje eraf
  • een halve kilo (minder mag ook, meer is nog lekkerder!) Overnight Cherrytomaatjes
  • 600 gram witte bonen (geweekt en gekookt, of uit pot/blik. Let in dat laatste geval op het label: kies een pot/blik zonder E-nummers en was in alle gevallen goed voor je de bonen aan de soep toevoegt)
  • een halve liter groentebouillon
  • twee liter water
  • balsamico-azijn
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze Baked Beans & Cherry-tomatensoep

  • verwarm de oven voor op 220 graden
  • leg de tomaten met de snijkant naar boven op een bakplaat. Stop er de ui en de knoflook tussen. Besprenkel royaal met tijm, balsamico-azijn en olijfolie. Schuif in de oven en laat 20-30 minuten roosteren.
  • zet een pan met het wateren de bouillon op het vuur 
  • haal de bakplaat uit de oven en laat de groenten iets afkoelen. Knijp de knoflook uit hun velletje, in de pan met bouillon, voeg ook de rest van de groenten toe. Breng aan de kook.
  • Laat de tomatensoep een minuut of 10 zachtjes koken en pureer vervolgens tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de Overnight Cherry-tomaatjes en de witte bonen toe, laat een minuut of 10 doorwarmen. Klaar!

Erg lekker als voorgerecht, maar ook geweldig als hoofdgerecht. Serveer in dat geval met dikke tosti’s van zuurdesembrood.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *