Gedachten, MoestuinMaaltje
comments 3

MoestuinMaaltje: Overnight Cherrytomaatjes

moestuinmaaltje

Eigenlijk ben ik een beetje lui; ik hou van koken, maar niet te ingewikkeld.** Lekkere smaken, met maar een paar goeie ingrediënten en niet te veel handelingen, dat zijn ideale recepten voor mij… 

Luie kok

En daarom hou ik zo van de Provençaalse en Italiaanse keuken, of van de recepten van Jamie Oliver. Altijd lekker, zonder al te veel gedoe. En was ik in eerste instantie ook minder enthousiast over Ottolenghi, vanwege die lange ingrediëntenlijst. Wás, want als je eenmaal begint, valt het wel mee met die ingrediënten en eenmaal uitgeprobeerd wil je meer van dat lekkers!

Cherrytomaatjes, of op zijn Hollands: kerstomaatjes…

gijstomaat

Cherrytomaatjes, en eigenlijk alle tomaten, vallen wel in de categorie gemakkelijk en snel en altijd lekker. Het gaat dus bijna dagelijks in onze avondmaaltijd. Van hoofdingrediënt, tot bijgerecht, en anders wel als snelle groentesnack voor de kids. Zeker zoon G. kan er wat van, die eet met gemak een heel bakje tomaatjes leeg. Ook handig, dan heeft ie z’n groente alvast binnen en dat scheelt weer heel wat geruzie over hapjes groenten aan tafel.

Zo van de plant

recept-rechtstreex-diana-van-ewijk

Cherrytomaatjes – maar dan anders. Leuk gezicht, he, al die verschillende kleurtjes?

En erg leuk in de moestuin, want rood aan de plant, verdwijnen ze zo in een mond. Een snellere uitleg van waar je eten vandaan komt kun je niet krijgen. Maar de eindstreep halen met tomaatjes aan de plant is nog wel een beetje een uitdaging. Niet als je de plant in de kas houdt, daar vindt ‘ie het best fijn. Mits je voldoende water geeft en de luchtvochtigheid niet te hoog wordt, want daar gaat de tomaat dan weer van schimmelen (dat heet, heel gezellig: de aardappelplaag). En dan is het snel gedaan met je tomaatjes.***

Onder moeders paraplu

En dus staat de tomaat eigenlijk het liefst onder een parapluutje, lekker luchtig maar toch droog. Maar ja, of je dat nu wilt in je mooie moestuin…

MoestuinMaaltje: Overnight Cherrytomaatjes

En áls de tomaatjes dan alles overleefd hebben (snoepende kinderen, aardappelplaag en voldoende water…), dan is het tijd voor een echt lui recept, voor een gezellige borrel of etentje, al de avond vooraf gemaakt! Wel even op tijd aan denken dus…

Ingrediënten Overnight Cherrytomaatjes

 • 500 gr cherrytomaatjes
 • 2 tl grof zeezout
 • 1 tl tijm
 • 2 el olie
 • 1 /2 el honing

Bereidingswijze Overnight Cherrytomaatjes

 • Verwarm de oven voor op 220 C.
 • Snij de tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal
 • Strooi er 1 tl tijm en 2tl grof gemalen zeezout over.
 • Meng de honing door de olie en sprenkel over de tomaten
 • Schuif de ovenschaal in de oven en draai gelijk de oven weer uit. Laat de schaal de hele nacht of ca 4 u in de oven staan.

Heerlijk als snelle borrelhapje, maar ook door een salade of pastagerecht.

>> download het moestuin recept MoestuinMaaltje Overnight Cherrytomaatjes <<

Kweekweetje Cherrytomaatjes

Cherrytomaat zaai je het beste in maart of april, binnen in een pot of in de kas. Pas na half mei naar buiten verpotten in de tuin. Behalve veel water tijdens de groei en wat hulp met overeind blijven (m.b.v. een stokje naast de plant) heeft een tomaat niet veel nodig. En dan natuurlijk wel goed water geven, bij de stam, niet op het blad. Of je graaft een plastic fles met gaatjes erin in de grond of een kuil naast de plant. Zo heeft de tomaat een voorraadje water achter de hand…

Wil je meer slimme kweekweetjes?

diana van ewijk

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

 

Volgende week: een moestuinrecept met basilicum!

 

*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

**) Zeker aan het eind van de dag, met een werkklusje dat je het liefst nog even af wilt maken en drie vermoeide, jengelende kinderen op de achtergrond… dat vraagt om lekker, snel en gemakkelijk.

***) Een besmette plant krijgt zwarte vlekken. Trek de plant zo snel mogelijk uit de grond, en gooi weg. Oogst nog wel de niet aangetaste tomaten en verwerk die in een heerlijk groene tomatenjam! Check mijn Pinterest bord voor het recept.

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten, MoestuinMaaltje

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

3 comments

 1. Pingback: Soupe de la Semaine: Baked Bean & Cherry Tomatensoep

 2. Pingback: MoestuinMaaltjes: 20 x eten van de Moestuinpotjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *