Gedachten
Reageer

Een simpeler leven: met de seizoenen

Ik was er nooit zo goed in; leven met de seizoenen. Te druk, een te vol hoofd, en dus te weinig tijd om eens echt goed uit mijn doppen te kijken. De seizoenen vlogen voorbij, vroeger. Zo snel, dat…

… ik het niet bij kon benen: pas tegen eind december was ik gewend aan dat uur minder, en de laatste slippers verdwenen pas half maart naar de zolder.

Ook met eten modderde ik maar wat aan.

Ik kookte nog niet, vroeger, maar maakte wel de weekmenu’s. Dat deden wij namelijk zo: mijn man kookte in het weekend vier maaltijden, die vroren we diep, en zo kon ik doordeweeks in 10 minuten een zelfgekookte maaltijd op tafel zetten. 

Maar over die weekmenu’s: ik deed maar wat.

Eigenlijk aten we het hele jaar door dezelfde snel-klaar en goed in te vriezen favorieten: broccoli, spinazie, tomaat (in de saus) en courgette. Met in de winter boerenkool, en in de zomer komkommer als extra toevoeging. Saai, jawel, maar ook: overzichtelijk.

Hoe anders is dat sinds ik pop-up groenteboerin ben…

Sinds juni ligt mijn aanrecht namelijk steevast elke zaterdag bomvol verse seizoensgroenten. Amsoi, spruiten, witte bieten met roze randjes, dieppaarse rode kolen, oerkomkommertjes… de vreemdste gewassen komen mijn huis binnen, regelrecht van het veld van een Rotterdamse boer.

Dat maakt het leven simpeler – hoe vreemd dat misschien ook klinkt.

Want sinds mijn huis ieder weekend wordt geïnfiltreerd door onbekende penen, knollen, kolen, bladgroenten en wat dies meer zij, moet ik meer improviseren. En omdat ik sinds kort ook de supermarkt heb afgezworen, eet ik een stuk simpeler.

Ik kijk wat er op het aanrecht ligt, google een recept en ga aan de slag.

Heb ik een ingrediënt niet? Dan vervang ik het door wat anders. Ik ga namelijk niet de hele stad doorfietsen om bij de biologische slager verantwoorde spekblokjes te scoren – dan vervang ik die spekblokjes liever door gekarameliseerde uitjes. Net zo lekker, en ik hoef er de deur niet voor uit. 

Lang leve seizoensgroenten!

Want seizoensgroenten zijn betaalbaar, gezond en ze ontslaan je van de soms moordende keuzestress die supermarktshoppen heet. Win-win-win :-)

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *