Gedachten
Reageer

SoepStarter BlueCity Special: met RotterZwam oesterzwammen

soepstarter-bluecity-rotterzwam-vierkant

Voor circulaire voorbeeldstad BlueCity in Rotterdam maakten we, in samenwerking met hyperlokale en blauwe oesterzwammenkwekerij RotterZwam, de SoepStarter Special BlueCity.

Deze SoepStarter Special verstuurde BlueCity als Blue Monday-cadeautje naar BlueCitizens; mensen die om welke reden dan ook betrokken zijn bij het realiseren van de blauwe, circulaire economie en daarom betrokken zijn bij BlueCity.

BlueMonday, ofwel: Nationale Dipdag

Blue Monday staat ook wel bekend als Nationale Dipdag: de meeste goede voornemens zijn alweer gesneuveld, iedereen is blut, het duurt nog héél lang voor de volgende feestdag of vakantie aan de beurt is en het weer… het weer werkt meestal ook niet echt mee. Nationale Dipdag dus! En wat werkt nu het best tegen een dipje? Een flinke pan soep. Oesterzwammensoep, in dit geval :-)

SoepStarter BlueCity: RotterZwamMark en Siemen van RotterZwam, die gedroogde oesterzwammen leverde voor de SoepStarter BlueCity

In de kelders van BlueCity, om precies te zijn: in de voormalige beautysalon, is RotterZwam gehuisvest. Siemen (links) en Mark (rechts) verwerken er met hun medewerkers koffie-‘afval’ op zo’n manier dat er binnen twee maanden oesterzwammen van geoogst kunnen worden. De grote plastic zakken waarin de verwerkte koffie zit, hangen aan rode kledinghangers die ooit dienst deden in de kleedhokjes.

Kweekzak oesterzwammen van RotterZwam

RotterZwam haalt haar koffiedik met een elektrisch busje op, bij café’s, restaurants en bedrijfskantines. Om de kringloop te sluiten wordt de oogst, in de vorm van verse oesterzwammen, -burgers en –bitterballen, weer afgezet bij  lokale horeca. En wat overblijft na de oogst, gaat als compost naar stadslandbouwprojecten. Van het uitgewerkte mycelium wordt in het BlueCity Lab verpakkingsmateriaal ontwikkelt. Nul komma nul afval dus – en een heleboel toegevoegde waarde.
>> lees meer over RotterZwam

SoepStarter BlueCity BlueCity SoepStarter voor BlueMonday, met oesterzwammen van RotterZwam

RotterZwam is daarmee een prachtig voorbeeld van de blauwe circulaire economie die in BlueCity wordt gerealiseerd. En laat oesterzwammen nou ook heel erg lekker zijn in soep. Een perfecte combinatie dus, voor een SoepStarter Special voor BlueCity!

SoepStarter BlueCity-special voor BlueCitizensBlueCity-Carrousel-Images-16

BlueCity is een circulaire voorbeeldstad; een broedplaats voor innovatieve ondernemers die hun reststromen op elkaar aansluiten. Dat is al bijzonder, maar nog bijzonderder is dat BlueCity gevestigd is in een Tropicana, een voormalig tropisch zwemparadijs middenin Rotterdam.

Dat is geweldig, maar ook: een geweldige uitdaging. Gelukkig zijn er een heleboel mensen die, op welke manier dan ook, bijdragen aan het realiseren van de blauwe economie én aan BlueCity. Die mensen noemen we BlueCitizens – en die stuurde BlueCity dit jaar dus een bedankje in de vorm van een pan oesterzwammensoep die gewoon door de brievenbus past :-)

>> lees hier meer over BlueCity

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *