Ggggroente: Zomerstamppotje met Overnight Cherrytomaatjes

Kook&Klaar-Zomer-stamppot-overnight-cherry-tomaatjes-600

Laat je niet in de luren leggen door hokjesdenkers: een stamppotje is altijd lekker. Altijd. Of het nu vriest dat het kraakt, of dat de mussen van het dak vallen; zodra je verse bladgroenten door kruimige aardappels (of witte bonen, maar daar kom ik straks op terug) prakt, wordt het resultaat veel meer dan de som der delen. 

Het grote voordeel van een stamppotje is natuurlijk dat het zo verduld makkelijk is. Iedere idioot, zelfs de grootste flopkoks onder ons, kan stamppot maken. En ik spreek uit ervaring, want stamppot was lange tijd het enige dat ik zo’n beetje aankon, qua keukenrepertoire…

Dit Zomerstamppotje is wellicht een tikkeltje complexer, maar… tien tikkeltjes lekkerder, ook. Gewoon proberen dus!

Ingredienten Zomerstamppotje met Overnight Cherrytomaatjes

Voor het Zomerstamppotje

  • 1/2 kilo bintjes
  • 500 gram witte bonen (yep, je leest het goed: de bonen geven deze stamppot een extra smeuïge textuur én reduceren je aardappel-intake. Dubbelbonus dus! Je kunt natuurlijk ook alle aardappel vervangen door witte bonen – is ook erg lekker…). Vervangen door blik of pot mag uiteraard ook! Spoel ze wel eerst even af; het weekwater van bonen werkt de opname van vitaminen tegen – en dat zou natuurlijk zonde zijn!
  • 250 gram rucola (meer mag ook, zeker als je slappe supermarkt-rucola gebruikt. Heb je echt peperige rucola, dan zou ik een klein beetje uitkijken – het gaat al snel overheersen, qua smaak. Wil je meer groenten? Gooi er dan gerust jonge spinazie bij, of blaadjes sla, baby-snijbiet of raapsteeltjes, of zomerpostelijn…)
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • flinke hand kaas, geraspt
  • klontje boter
  • 1 scheutje witte wijnazijn

Ingredienten Overnight Cherrytomaatjes

  • 500 gr cherrytomaatjes
  • 2 tl grof zeezout
  • 1 tl tijm
  • 2 el olie
  • halve el honing

Bereidingswijze Zomerstamppotje met Overnight Cherrytomaatjes

Dit gerecht vraagt om voorbereiding – maar dat is de moeite meer dan waard, beloofd.

Bereidingswijze Overnight Cherrytomaatjes

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal.
  • Strooi de tijm en het grof gemalen zeezout over de tomaatjes.
  • Meng de honing door de olie en sprenkel over de tomaten.
  • Schuif de ovenschaal in de oven en draai gelijk de oven weer uit.
  • Laat de schaal de hele nacht of ca. 4 uur in de oven staan.
  • Was in de tussentijd ook de gedroogde bonen en laat ze een nacht weken in een pan met ruim water.

Bereidingswijze Zomerstamppotje Rucola

  • Giet de bonen af, voeg vers water en een bouillonblokje (en eventueel een laurierblad) toe en kook de bonen in een half uurtje gaar. Giet de bonen weer af en zet ze even apart.
  • Doe hetzelfde met de aardappels.
  • Fruit de ui – en neem daar gerust even de tijd voor. Doe dat gewoon als eerste, laat ze tien minuten fruiten en snijd in de tussentijd de rest van je groenten
  • Voeg na een minuut of vijf de knoflook toe, en laat nog 5 minuten meebakken.
  • Blus af met een dopje witte wijnazijn, voeg de aardappels en de bonen toe, voeg de mosterd, mayonaise en zout en peper toe en stamp alles tot een gladde puree. Voeg eventueel wat kookvocht of  melk toe aan de puree als deze te dik is.
  • Puree lekker? Mooi, dan kun je de geraspte kaas en de rucola er door heen scheppen. Voeg steeds handjesvol rucola toe terwijl je blijft mixen. Voeg de geraspte kaas toe, zet de pan terug op laag vuur, en roer door de stamppot met een pollepel tot de kaas gesmolten is en de stamppot goed heet is geworden.

Lekker met overnight cherrytomaatjes dus :-) Eetze!

Comments

comments

3 Comments

  1. Pingback: lekker-lokaal-weekmenu-25

  2. Pingback: weekmenu

  3. Pingback: Foodie Tips: Aspergesoep, balkonieren en Franse moestuintroubles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *