LLP02: Groeien en Gedoseerd Bloeien met Rotterdamse Munt (podcast)

In deze aflevering van Lekker Lokaal Podcast praat ik met Ingrid Ackermans van stadskruidentuin Rotterdamse Munt over lokaal eten & leven, de verborgen kosten van supermarktvoedsel, de uitdagingen van voedselondernemerschap en meer.

Lekker Lokaal? Dat is fatsoenlijk geproduceerd voedsel dat je uit je eigen omgeving haalt. Korte keten dus. Maar ja… dat is niet altijd zo makkelijk als het lijkt: want hoe wordt ons voedsel eigenlijk geproduceerd? En door wie? Om je daarbij te helpen ga ik op bezoek bij onafhankelijke food labels in Rotterdam en omstreken.

Voor deze serie podcasts interview ik lokale makers met goede verhalen. Rotterdamse voedselondernemers die bij Rechtstreex zijn aangesloten, en wiens producten we dan ook verkopen in onze Pop-Up Groentenwinkel bij Stroop Rotterdam in Spangen. We praten over de uitdagingen van lokaal produceren, de korte keten en meer.

“De manier waarop je in de stad boodschappen doet, beïnvloed hoe het landschap eruit ziet.”

– Ingrid Ackermans, Rotterdamse Munt

Korte keten: in gesprek met Ingrid Ackermans, stadskruidentuin Rotterdamse Munt

Lekker Lokaal Podcast: interviews met onafhankelijke Rotterdamse food labels en -makers.

Ingrid Ackermans, van Rotterdamse Munt

Met de Lekker Lokaal Podcast gaan we direct naar de bron: de voedsel-ondernemer zelf. Want dat is het grote voordeel van de korte voedselketen van Rechtstreex: dat je de maker/boer/teler of raper gewoon kunt bellen.

Lekker Lokaal Podcast: interview serie met kleinschalige Rotterdamse food labels en -makers

Dat staat in schril contrast met het voedsel dat je in supermarkt kunt kopen. Want als je daar een vraag over een product wil stellen, dan krijg je de klantenservice aan de lijn; mensen die het doorgaans ook niet weten, omdat ze geen idee hebben hoe de producten gemaakt worden – daar is de industriële voedselketen namelijk veel te lang en ondoorzichtig voor.

Vertrouwen wie je voedt

Lekker Lokaal Podcast: interview serie met onafhankelijke, kleinschalige food labels uit Rotterdam

Eten is ongelooflijk ingewikkeld geworden de laatste jaren, met wilde verhalen over Big Food, lobby-intriges en globale schandalen. Ik ben pas sinds een jaar geïnteresseerd in eten, en heb me in die tijd enorm ingelezen. Maar: hoe meer je leest, hoe ingewikkelder het wordt.

Lekker Lokaal Podcast: interview serie met kleinschalige vodesel ondernemers uit Rotterdam

Ik wil dat niet, dat ingewikkelde. Ik wil gewoon voedsel eten dat is geteeld/gekweekt/gemaakt door mensen die (letterlijk, misschien) dicht bij me staan. Die ik durf te vertrouwen. En vertrouwen begint met kennis, kennismaken en rondsnuffelen in de keuken.

Lekker Lokaal Podcast, de interview serie voor en door Rotterdamse voedselondernemers.

Stadskruidentuin Rotterdamse Munt

Lekker Lokaal Podcast: interview serie van Soephoofd.nl met en over kleinschalige voedselondernemers in en om Rotterdam.

“Betaal je graag iets meer voor een goedgemaakt product – of koop je liever een goedkoop product en betaal je meer belasting?”
– Ingrid Ackermans, Rotterdamse Munt

In deze aflevering van Lekker Lokaal Podcast reis ik af naar de kas van Stadskruidentuin Rotterdamse Munt in Rotterdam, waar ik kennis maak met Ingrid Ackermans.

Wat ga je leren van dit gesprek?

  • hoeveel soorten munt er zijn – en waarom juist die veelheid essentieel is voor de stad
  • waarom lokaal eten en lokaal leven belangrijk is
  • hoe je met je dagelijkse boodschappenrondje het (stedelijk) landschap beïnvloed
  • over de echte prijs van een ambachtelijk product versus de verborgen kosten van een supermarktproduct 
  • waarom een kleinschalig product automatisch commercieel minder interessant is
  • Ingrid’s gouden tip voor makers die een voedsel-onderneming willen starten

Shownotes

Meer podcasts over Rotterdamse voedselondernemers?

  • subscribe op iTunes
  • installeer Stitcher op je tablet, smartphone of desktop en voeg Lekker Lokaal Podcast toe aan je favorieten, dan krijg je elke aflevering automatisch binnen.
  • volg Soephoofd op:

Luister de Lekker Lokaal Podcast

Benieuwd? Je kunt de podcast op twee manieren beluisteren:

  1. luister Lekker Lokaal Podcast op iTunes
  2. Klik hieronder op afspelen. Of download ‘m voor onderweg, in bad of voor het slapengaan:

Comments

comments

4 Comments

  1. Pingback: Fermenteren: de levende korte keten van Ferme Kolen

  2. Pingback: Wie betaalt de eerlijke prijs voor duurzaam voedsel? – Fiducie

  3. Pingback: Korte Keten Voedselondernemer WildVleesch (podcast Lekker Lokaal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *