Gedachten, Podcast
comments 2

LLP 04: Wild Vleesch – Fulltime worstdraaien en wijzer maken (Podcast)

wild-vleesch-podcast-lekker-lokaal-paul-van-den-ho

Een bevlogen worstendraaier die mensen wijzer wil maken op het gebied van smaak, goed eten én goed leven? Dat is Wild Vleesch, het self made ambachtelijke bedrijf van kritische maker/smaker/ koper Paul van den Hooven. Wild Vleesch is een jong bedrijf dat wordt gerund door een voormalig senior straatwerker die het vak leerde van een slager op leeftijd.

Luister mee naar Lekker Lokaal, de podcast over onafhankelijke food labels in Rotterdam en omstreken, waarin ik lokale makers met goede verhalen én dito producten interview, en waarin de korte keten van Rotterdam een gezicht krijgt.

wild-vleesch-podcast-lekker-lokaal-platte-billen-01

‘Worst is een gerecht op zich. Als je worst maakt, sta je eigenlijk gewoon te koken, en dat pak je vervolgens feestelijk in.”

~ Paul van de Hooven, Wild Vleesch

Korte keten: in gesprek met de maker
Lokale makers Rotterdam: Wild Vleesch, Paul van den Hooven, Podcast

Met de Lekker Lokaal Podcast gaan we direct naar de bron: de voedsel-ondernemer zelf. Want dat is het grote voordeel van de korte voedselketen van Rechtstreex: dat je de maker/boer/teler of slager gewoon kunt bellen.

Lokale voedselondernemer, maker Wild Vleesch, Paul van den Hooven. Podcast

Dat staat in schril contrast met het voedsel dat je in supermarkt kunt kopen: dat wordt gemaakt door machines. En als je daar een vraag over wil stellen, dan krijg je de klantenservice aan de lijn; mensen die het doorgaans ook niet weten, omdat ze geen idee hebben hoe de producten gemaakt worden – daar is de industriële voedselketen namelijk veel te lang en ondoorzichtig voor.

Vertrouwen wie je voedt

Podcast Lekker Lokaal, met Rotterdamse voedselondernemer Paul van den Hovven, worstendraaier pur sang bij Wild Vleesch

“Het leven is te kort om middelmatig te eten.”
-Paul van den Hooven

Eten is ongelooflijk ingewikkeld geworden de laatste jaren, met wilde verhalen over Big Food, lobby-intriges en globale schandalen. Ogenschijnlijk gezonde producten zijn tot de nok gevuld zijn met suikers in alle soorten en maten, zout, aroma’s, smaakversterkers. Niet per se om de smaak te verbeteren, maar om de prijs te drukken; palmolie is goedkoper dan pinda’s, en dus bestaat reguliere pindakaas voor een groot deel uit palmolie.

wild-vleesch-podcast-lekker-lokaal-werkplaats

Ik wil graag weten wat ik eet – zonder dat ik daarvoor een heel onderzoek hoef te doen. De oplossing: voedsel eten dat is geteeld/gekweekt/gemaakt door mensen die (letterlijk, misschien) dicht bij me staan. Die ik durf te vertrouwen. En vertrouwen begint met kennis, kennismaken en rondsnuffelen in de keuken.

Wild Vleesch

Een worstendraaierij, slagerij en vleescatering - die ook wel eens zonder vlees werkt? Dat is Wild Vleesch, het self made ambachtelijke bedrijf van kritische maker/smaker en koper Paul van den Hooven. Wild Vleesch is een jong bedrijf dat wordt gerund door een senior voormalig straatwerker die het vak leerde van een slager op leeftijd.

In deze aflevering van Lekker Lokaal Podcast reis ik daarom af naar de keuken van Wild Vleesch in Rotterdam, waar ik kennis maak met Paul van den Hooven.

lekkerlokaal-podcast-wild-vleesch

Wat ga je leren van dit gesprek?

 • hoe Paul, met nul kennis en 500 euro startkapitaal, zijn bedrijf startte – vanuit zijn eigen keuken,
 • de zoektocht van de juiste productieruimte – en hoe dat (de ontwikkeling van) je bedrijf beïnvloed,
 • welke twee beroepsgroepen Paul beïnvloeden – en waarom hij daarvoor graag over de grens kijkt
 • waarom Paul dierenwelzijn zo belangrijk vindt, én waarom hij zijn (volwassen!) beesten bij kleine fokkers koopt
 • waarom Paul graag MKB’er blijft
 • Paul’s gouden tip voor makers die een voedsel-onderneming willen starten

Shownotes

waar kun je WildVleesch-producten proeven/kopen:

Meer podcasts over R’damse voedselondernemers?

Luister de Lekker Lokaal Podcast

Benieuwd? Je kunt de podcast op twee manieren beluisteren:

  • luister Lekker Lokaal Podcast op iTunes
  • download Stitcher en voeg Lekker Lokaal Podcast toe aan je favorieten, dan krijg je elke aflevering automatisch binnen.
  • Luister direct op soundcloud, of Klik hieronder op afspelen. Of download ‘m voor onderweg, in bad of voor het slapengaan:

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Podcast

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

2 comments

 1. Pingback: Wild Vleesch: Bevlogen ambachtelijke-worstmaker - BOERENMARKTPLEIN

 2. Pingback: Foodie Tips voor en door Rotterdamse foodies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *