Ggggroente: Hete bliksem met Pastinaak, Gehakt en Appel

hete-bliksem-met-pastinaak-en-appel

Deze romige combi van bintjes, pastinaken en bio-dynamisch gehakt is een eitje om te maken. Verrassend dankzij de frisse appeltjes en extra lekker omdat je ‘m afbakt onder een dekentje van gesmolten kaas. Kom maar op met die koude dagen!

Heerlijk vind ik het altijd, die koude dagen. Met mijn grootste sjaal om en een schamelijke pet* op mijn hoofd fiets ik door de stad. Geen betere manier om goed wakker te worden, en vooral: om zorgen en stress van je af te laten glijden. Niet dat ik daar nou zo veel van heb, maar toch – beter een half uurtje fietsen in de vrieskou, dan Netflixen met een zak pepernoten onder handbereik.

Ingrediënten Hete bliksem met gehakt en appel

  • 200 gram rundergehakt (liefst biologisch-dynamisch! Veel lekkerder, en stukken diervriendelijker)
  • 400 gram aardappels (geschild en grofgehakt)
  • 400 gram pastinaak (geraspt en grofgehakt)
  • 6 appels (twee geschild en in blokjes, 1 geschild en in schijven)
  • 50 ml volle melk
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 theelepel mosterd
  • roomboter
  • schepje suiker

Liever meer groenten? Vervang een deel van de aardappels dan door knolselderij, of koolraap. Ook lekker!

Bereidingswijze Hete bliksem met gehakt en appel

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kook de aardappel en pastinaak in een minuut of 20 gaar, in één pan.
  • Kook in een andere pan de blokjes appel gaar, in een heel klein bodempje water. Bewaar de schijfjes appel voor later. Voeg na een paar minuten de suiker toe. En kook zo de appel blokjes langzaam gaar en tot moes.
  • Fruit de ui in roomboter, in een koekenpan. Voeg het gehakt toe en bak gaar. Breng op smaak met zwarte peper.
  • Giet de aardappels en pastinaak af en stamp tot een puree met de melk, een flinke klont boter en de mosterd.
  • Schep de appelmoes en het gehakt door de puree, en breng indien nodig extra op smaak met zout en peper.
  • Vet een ovenschaal in en verspreid hierover de puree.
  • Verdeel de schijven appel over de hete bliksem en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Zet de schaal 25-30 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is. Klaar!

Uh… ggggroente?

Het leven is niet altijd even makkelijk, als kersverse kok met de wens om veel (heel veel) meer groente en fruit te eten… Daarom de Gggroente-gerechten. Gemakkelijke, gezonde en ook nog goedkope groente-gerechten, waar je met vier personen genoeg aan hebt – en waar je nog een ruime kliek aan overhoudt, zodat je later in de week nog goedkoper eet.

Waarom Gemakkelijk, gezond en goedkoop?

Je leest het overal: goed (onbewerkt, puur) eten is duur, rotzooi (bewerkt, vol zout, suiker en vet) is goedkoop. Een zak snoep is goedkoper dan een kilo appels. Een doos kipseparatorburgers betaalbaarder dan een zelfgemaakte salade. Tel daarbij op dat bewerkt (fast food, kant-en-klaar) eten sneller klaar is, een hogere ‘Ja, lekker, mama!’-factor heeft én minder rotzooi in de keuken oplevert en de keus lijkt snel gemaakt: toch maar weer friet, pizza of een semi-gezonde magnetronmaaltijd.

Begrijp me niet verkeerd: ik doe daar zelf net zo hard aan mee.
Of nou ja: ik dééd daar zelf net zo hard aan mee. Tot mijn 40e verjaardag kon ik namelijk nog geen ei bakken. Ik had er geen zin in, geen geduld voor en, vond ik: ook vooral geen tijd voor. Zoveel te doen in zo weinig tijd – elke dag zelf gezond koken leek me tijdverspilling een grote luxe. Maar nadat ik ziek werd (lees hier meer over hoe & wat), kwam puur en onbewerkt eten met stip op 1 mijn prioriteitenlijstje binnen. Meer Ggggroente dus: gezonde, gemakkelijke en goedkope groentegerechten.

>> bekijk hier meer Ggggroente-gerechten

 

 

*) schamelijk is het woord dat mijn kinderen graag gebruiken als ik iets doe waar ze zich voor schamen. Zo’n schamelijke pet is nog het minst schamelijk, in hun ogen…

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *