Gedachten
Reageer

Opzij opzij opzij voor de Keukenkoninginnen (interview)

artikel in opzij, over keukenkoninginnen, met oa Culy, Uit Paulines Keuken en Soephoofd

Hoe kan het toch dat mannen in de culinaire wereld veel succesvoller zijn dan vrouwen – behalve in de wereld van de foodblogs?

Met deze interessante vraag belde Marleen Leussink mij een paar maanden geleden. Ze werkte aan een artikel voor Opzij en vroeg of ik wat ik kon vertellen over foodbloggers.

Foodbloggers?

“Het bereiden van de dagelijkse maaltijd heeft niets met te maken met passie en perfectie. Bloggers spelen in op de wensen van amateur-koks.”

– Diana van Ewijk, Opzij

Daar had ik dus geen kaas van gegeten. Maar van gewoon, bloggen, dan weer wel… Ik dook in de foodbloggerswereld, las me drie slagen in de rondte, stuitte op allerlei foodbloggers en realiseerde me met een klein schokje dat mijn blog stiekem ook een foodblog* was geworden.

Keukenkoninginnen – en hun heerschappij in de online eetwereld

Soephoofd-Bloemkoolsoep

Ik mocht ook een voorgerecht aanleveren, voor het Opzij Kerstmenu! Deze bloemkoolsoep** is goddelijk – ook na kerst :-)

In de jaarlijkse Top 500 van  het tijdschrift Lekker 500 staan welgeteld 13 vrouwelijke chefs. Dertien!
De foodbloggerswereld daarentegen wordt gedomineerd door vrouwen. Sterker nog: mannelijke foodbloggers mopperen, omdat ze veel minder snel voet aan de grond krijgen bij lezers – en dus ook bij sponsors, uitgeverijen etc.

“Mensen zien mij eigenlijk als de buurvrouw die toevallig goed kan koken. In die zin ben ik veel minder high brow dan een chef als Jamie Oliver.”
– Pauline Weuring

In haar artikel spreekt Marleen Leussink oa Pauline Weuring van Uit Pauline’s Keuken, Monique van Loon, van Culy en ondergetekende, van Soephoofd :-)
Ook kijkt ze naar de rol van Rens Kroes, Chicks love Food en de Groene Meisjes – en hoe foodbloggers omgaan met zaken als sponsoring, online invloed en buurvrouwschap, en (sluik)reclame. 

En de vraag waarom vrouwen het als foodblogger zo goed doen? Die beantwoord Marleen overtuigend in haar stuk.

Meer lezen over Keukenkoninginnen?

Dat kan! Je leest het artikel ‘Keukenkoninginnen’ uit Opzij op Blendle, voor een paar centen.

 

 

*) dat was met klem niet de bedoeling toen ik dit blog nieuw leven inblies. Ik blogde 7x per week, waarvan 1x over soep. Mijn foto’s bij die blogs waren zwart-wit – en dan nog alleen de ingrediënten, want het eindresultaat fotograferen vond ik teveel gedoe… Zo zie je maar weer: Life is what happens while you’re busy making other plans – of zoiets.

**) Hier vind je het recept voor Bloemkoolsoep met bacon gremolata!

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *