Bloemkoolsoep met Bacon Gremolata

soupe-de-la-semaine-bloemkool-soep-ingredienten-li.jpeg

Het hééft wel wat, vind ik, die om het huis gierende wind. In de zomer stap je gewoon de voordeur uit, met als enige mogelijke zorg de vraag of je de achterkant van je benen eigenlijk wel geschoren hebt. Hoe anders is dat in november…

Want: regenjas, paraplu, fietslampjes?

Dat zijn de eerste drie dingen waar je aan moet denken als je in de herfst je huis verlaat. Gevolgde door: warm vest, luchtig shirt, reserve-panty (of broek, voor degenen die geen jurk/rok/city bermuda dragen), niet te warme sjaal, vingerloze handschoenen, haarband (tegen de welbekende voorhoofd-freeze én om je herfsthaar enigszins te camoufleren). En natuurlijk: is het koud genoeg voor mijn winterjas… of zal ik het wagen in mijn tussenjas?

Een mens zou er keuzestress van krijgen, van die herfst!

Om dat nou enigszins te verlichten, geef ik je vandaag het recept voor een feestelijke fool proof bloemkoolsoep met bacon gremolata.
Het recept voor de bloemkoolsoep komt uit het geweldige boek van Janneke Phillipi, maar ik vind de bacon gremolata een essentiële toevoeging. Het geeft nét die zoutige bite die de soep veranderdt van een kom saus in een kom vol troostend romige soep – een feest voor het oog én bomvol vezels vitaminen en mineralen. De perfecte soep om een koude, natte pré-winterdag mee af te sluiten.

Uh… gremolata?

Gremolata is (het woord suggereert het al :-)) afkomstig uit de Italiaanse keuken. Het is een mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie. Op zichzelf is het al heerlijk, maar je kunt het ook aanvullen met allerlei lekkers. De Italianen draaien zich om in hun graf, maar lekker is het wel!

Romige Bloemkoolsoep met Bacon Gremolata

Soephoofd-Bloemkoolsoep

Ingrediënten Romige Bloemkoolsoep met Bacon Gremolata

  • een flinke bloemkool, gewassen
  • 1 liter melk
  • 200 ml slagroom
  • 3 tenen knoflook, geplet
  • peterselie, tijm, rozemarijn (liefst vers, maar uit een potje Provencaalse kruiden mag ook)

Ingrediënten voor de bacon gremolata

  • bakje gerookte spekblokjes
  • citroenrasp, van 1 (biologische) citroen
  • knoflook, 2 tenen
  • bladpeterselie, fijngehakt, 4 eetlepels
  • Hoe fijner je schilt, hoe beter de smaken op elkaar inwerken en dus: hoe lekkerder de gremolata word.

Liever vegetarisch? Vervang de bacon in de gremolata door gebakken kastanjechampignons of vervang het geheel door gekarameliseerde uien!

Bereidingswijze Romige Bloemkoolsoep met Bacon Gremolata

  • Snijd een gedeelte van de bloemkool in roosjes, en snijdt die roosjes vervolgens in plakjes.
  • Leg in een ovenschaal (zoveel mogelijk naast elkaar, in een enkele laag), besprenkel met olijfolie en kruiden. Rooster in een voorverwarmde oven, 220 graden, gedurende 10 a 15 minuten. Laat afkoelen en zet apart.
  • Snijd de rest van de bloemkool in grove stukken.
  • Doe de melk, de slagroom, de knoflook, de kruiden en de bloemkool in een pan en breng aan de kook. Kook zachtjes, zo’n 10 a 15 minuten, tot de bloemkool gaar is. Pureer half, zodat je wel dat dikke romige krijgt, maar toch ook nog wat bite van de bloemkool hebt.

Bereidingswijze Bacon Gremolata

  • Bak de spekblokjes uit en laat iets afkoelen
  • Hak de peterselie heel fijn.
  • Rasp de citroen.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Meng de drie ingrediënten en laat een kwartier op elkaar inwerken. Klaar!

Schep de bloemkoolsoep in kommen, strooi er wat bacon gremolata en geroosterde bloemkoolschijfjes overheen en serveer. Eetze!

Comments

comments

2 Comments

  1. Pingback: Lekker lokaal weekmenu 48: pasta met zalm, aardappelgratin en bloemkoolsoep - Diana van Ewijk

  2. Pingback: Keukenkoninginnen: interview over foodbloggers in Opzij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *