Gedachten
comments 5

Bouillon: een zoektocht

#elkedagsoep

Sinds ik elke dag soep maak en eet, ben ik op zoek naar bouillon. Goede bouillon. Bouillon die wél lekker smaakt, waar zo min mogelijk (of liefst nog: geen) rotzooi aan toegevoegd is, en bouillon die je niet zelf hoeft te trekken.

Want: het zelf trekken van bouillon is niet perse ingewikkeld, maar wel tijdrovend.

Bovendien vergt het zelftrekken (en vooral het opslaan) van bouillon enig organisatie-vermogen. Dat eerste vind ik niet zo erg, maar dat tweede – dat is lastiger.

Hallo, ik ben Diana, en ik ben extreem slecht georganiseerd.

Ik heb de zaken gewoon niet zo geweldig op een rijtje, eerlijk gezegd.
Natuurlijk probeer ik daar verandering in aan te brengen: met agenda’s (op papier en digitaal), met to do-lijsten (op papier en als app), met Getting Things Done-systemen en met allerlei geautomatiseerde notificaties, appjes en wat dies meer zij. Dat probeer ik trouwens al een jaar of 15, met tot op heden bedroevend weinig resultaat.

Kant-en-klare bouillon is daarom een uitkomst.

Want met goede bouillon maak je van een prima soep in een handomdraai een geweldige soep. Sterker nog: goede bouillon geeft een diepere, rondere smaak aan zo’n beetje ieder gerecht.

Wat is goede bouillon?

Daarover verschillen de meningen natuurlijk. Smaken verschillen, en criteria verschillen ook. Want ga je puur voor de smaak, of vind je iets anders ook belangrijk?

1. Smaak

De één gaat louter voor een goede smaak. Die mensen hebben geluk, want een goede smaak is vrij makkelijk te bereiken: gist-extract geeft aan kippenbouillon de geweldige smaak van geroosterde kip – daar hoeft verder geen kip bij te komen kijken.

De Keuringsdienst van Waren deed onderzoek naar de magie van kippenbouillon en toonde aan dat kippenbouillonfabrikanten met een minimum aan kip (en dan ook nog: smakeloze kippenpoeder), een maximaal lekker geroosterde kip-smaak aan een bouillonblokje weten toe te voegen. Die 4% kip is een grootschalig geproduceerd industrieel kippenbouillonblokje zit er vooral in zodat het blokje als kippenbouillon verkocht mag worden. Die heerlijke, diepe, volle smaak van geroosterde kip komt van… hou je vast…: geroosterd gist-extract. Eigenlijk is het dus meer ‘gist-extract-bouillon’.

2. Biologisch

eerlijke-kippenbouillonEen tweede criterium zou kunnen zijn dat je bouillon zoekt die is gemaakt van biologische ingrediënten. Van kippen dus die een goed leven hebben gehad, en tijdens dat leven goed voer hebben gegeten. De kippenbouillon van De Kleinste Soepfabriek voldoet aan die voorwaarden. 

3. Zo min mogelijk zooi

Smaak is voor veel mensen het belangrijkste criterium – voor mij ook. Maar ik vind het net zo belangrijk dat een bouillonblokje zo min mogelijk rotzooi bevat. Palmvet, smaakversterkers, suiker, gebrande suikerstroop, maltodextrine, aroma – het hoeft van mij niet in de bouillon. En dus zoek ik met de pestpokken naar goede bouillon. Lekker van smaak, liefst biologisch en met zo min mogelijk zooi.

Einde zoektocht?

Als jij nu al koppensnellend tot deze alinea bent gekomen in de hoop de gouden tip voor goede kippenbouillon tegen te komen – helaas. Ik heb ‘m nog niet gevonden, namelijk.
Die van de Kleinste Soepfabriek is biologisch en vrij van zooi – maar smaakt toch iets minder sterk naar kip. Vreemd, want hij zit bomvol kip; nog biologische ook.

Ik houd me dus aanbevolen voor goede, rotzooivrije en liefst biologische kippenbouillonblokjes! 

Kippenbouillon: zelf maken

Als goede kippenbouillon zo moeilijk te vinden is, wordt zelf maken toch een optie – en wellicht wel een geweldige oefening in Zen en single-tasken :-) 

>> bekijk het recept voor biologische kippenbouillon van De Kleinste Soepfabriek

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

5 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *