Vegetarische erwtensoep: Bissara met Knoflook-Kikkererwten

Zo maak je vegetarische erwtensoep

Vegetarische erwtensoep – ik geef toe: dat klinkt wel érg vintage. Naar van die niet al te frisse geitenwollensokken uit de jaren 70. Naar rondhangen in een zitkuil terwijl je boter zit te karnen…

Maar ja, wat moet ik dan? Er is hier in huis niet één iemand die niet van snert houd. Niet één. Snert zou dus een soep zijn waar ik ons hele gezin elke week weer gelukkig kan maken. Er is maar één probleempje…

… onze Epische Erwtensoep zit vol bommetjevol vlees. Heerlijke stukken vlees waar de soep zo ontzettend lekker van wordt, maar ja – zo veel vlees wil ik niet elke week eten. Want dat is duur. En ook gewoon niet nodig, qua voedingswaarde en milieu enzo.

En dus is onze Epische Erwtensoep alleen voor speciale gelegenheden… na het schaatsen, bijvoorbeeld, of op Nieuwjaarsdag. Tijdens een Harry Potter-filmmarathon (ook handig, want van die erwtensoep knoeien ze nog niet het kleinste druppeltje op mijn witte tapijt – dat vinden ze namelijk doodzonde. Niet van mijn tapijt, maar van hun soep :-)), of na een flinke boswandeling.

Om toch aan onze erwtensoepverslaving toe te kunnen geven op niet-zo-speciale dagen, maak ik vaak Bissara, een soort vegetarische erwtensoep.

Vegetarische Erwtensoep: Bissara met Knoflook-Kikkererwten

Bissara is een traditionele Marrokaanse soep. Hij wordt gemaakt van spliterwten, een boel komijn en een sliert olijfolie – and that’s it. Geen rookworst, geen karbonades, en geen spek (duh!). 

Bissara is net zo romig, dik en troostend als Oma’s Epische Snert – maar dan vegetarisch én een stuk lichter. Om ‘m iets meer een rokerige bite te geven, voeg ik fijngehakte witte kool toe, en bestrooi ik de soep met een flinke schep Pittige Knoflook-Kikkerwerwten. Kijk, zó kunnen we wel elke week erwtensoep eten!

Ingrediënten Bissara met Knoflook-Kikkererwten

  • 500 gram gedroogde spliterwten
  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels komijnpoeder
  • half theeglas olijf olie
  • 2 liter heet water
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout naar smaak

Voor de Pittige Knoflook-Kikkererwten

  • een grote pot kikkerwten (zelfgeweekte en -gekookte kikkererwten mogen natuurlijk ook!)
  • 1 à 2 eetlepels gerookte paprikapoeder (ook wel pimenton-poeder)
  • 1 à 2 eetlepel knoflookpoeder
    NOOT: 1 à 2 eetlepels? Lekker precies weer! Nee, weet ik, maar je mag het dan ook helemaal zelf weten :-) Houd je van pittig, dan doe je meer gerookte paprika-poeder. Meer een knoflookfan – dan doe je meer knoflookpoeder. Simpel toch?
  • biologische citroen (in dunne schijfjes)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • (cayenne)peper en zout naar smaak

Bereidingswijze Bissara met Knoflook-Kikkererwten

  • Was de spliterwten en doe ze in je soeppan met de twee teentjes knoflook, de laurierblaadjes, een flinke snuf zout en het (hete) water.
  • Doe het deksel op de pan en laat het geheel een half uur tot een uur op een zacht vuur koken.
    LET OP: controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit; de spliterwten mogen niet droogkoken. Is het water volledig geabsorbeerd, voeg dan extra water toe.
  • Maak intussen de Knoflook-Kikkererwten:
    • Verwarm de oven voor op 180 °C.
    • Hussel de kikkererwten, citroen, knoflookpoeder en pimentpoeder door elkaar, voeg een royale scheut olijfolie toe en verdeel in één laag over een bakplaat.
    • Bestrooi met zout, gerookte paprika-poeder en flink wat (cayenne)peper en rooster 30 tot 40 minuten in de oven, of tot de kikkererwten goudbruin en knapperig zijn.
  • Terug naar de soep… Zijn de spliterwten gaar? Zet dan de staafmixer in de pan en pureer ‘m halfslachtig, zodat je nog wel wat stukjes spliterwt proeft.
  • Voeg de olijfolie, het komijnpoeder, de olijfolie en de witte kool toe. Laat dit geheel nog een kwartiertje koken. Voeg ook hier weer water toe, als dat nodig is.
    Is je soep te dun? Laat ‘m dan doorsudderen met het deksel van de pan. Te dik? Voeg dan wat water toe.
  • Proef op smaak en voeg eventueel zout en peper toe.

Is je vegetarische erwtensoep Bissara klaar? Schep ‘m in grote kommen en bestrooi met een flinke hand Pittige Knoflook-erwten en een schijfje geroosterde citroen. Beetje vers gehakte peterselie, lekker stuk brood en klaar ben je.

Eetze!

Geen tijd, wel zin in lekkere snelle en simpele soep?

Verspil minder, bespaar meer en eet gezonder - maak van groente die je anders weg zou gooien snel en makkelijk soep. 100% natuurlijk, zonder zooi.

Deze Bissara (Marrokaanse Snert-soep) maak je ook met SoepStarter Arabisch. Officieel hoort ‘ie met tuinbonen, maar ik maak ‘m ook met bloemkool, spitskool en zelfs met een restje sperziebonen. Súperlekker én in een kwartier klaar. Handig voor drukke mensen!

Comments

comments

2 Comments

  1. Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu voor Rechtstreex-Spangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *