Recepten, Simpele Soep, Soep
Reageer

Knolselderij-soep

wpid-wp-1449262707536.jpg

Kan het ongelukkiger? Pakjesavond valt op zaterdag – en dus stuiterden De Kinderen gisteren al om 12 uur de school uit, óp van de zenuwen en doodmoe van de doorwaakte (want: snotneuzen en sintstress) nachten – terwijl vrijdagmiddag onze drukste doordeweekse midddag is…

Probeer het maar eens:
vrolijk blijven met twee opgefokte getergde grutten en een hoofd vol nog-niet-gekochte cadeautjes – terwijl je een tijdelijke groentewinkel opbouwt, voor 40 personen uiensoep organiseert én nieuwe gasten in je B&B wegwijs maakt… Mijn soephoofd ontplofte al na 20 minuten, en mijn lijf gooide er 5 minuten later het bijltje bij neer. Je kunt zeggen wat je wil: Spondylartopathie is een zeer functionele handrem.


Ik ging dus plat.
Op de bank. Níet met een zak chocolade pepernoten, maar met een kom soep. Een kom soep die ik gisteren, zonder recept, in elkaar flanste – en die geweldig goed uitpakte. Bommetjevol groenten, dus een instant weerstandsbooster – nèt wat ik nodig had.*

Soupe de la Semaine: Knolselderij-Kliekjessoep
Deze soep maakte ik van wat uit de SpruitjesStamppot van gisteren geredde restjes, aangevuld met twee verdorde prei-stengels en wat verlepte kruiden uit de groentela. Een echte kliekjessoep dus!

Ingrediënten Knolselderij-Kliekjessoep
– een kwart knolselderij (in kleine blokjes), plus een handje knolselderijloof, gesnipperd
– 2 stengels prei (in dunne ringetjes)
– 1 grote aardappel (in blokjes)
– 2 tenen knoflook
– 1 ui
– 2 takjes rozemarijn (gerist)
– 2 takjes tijm (gerist)
– 1 laurierblad
– olijfolie
– 1 liter goede bouillon (ik gebruikte kippenbouillon, maar een knoflook-kruidenbouillon zou hier ook fijn in zijn)
– peper en zout

Bereidingswijze Knolselderij-Kliekjessoep
– zet de ui aan in olijfolie
– zijn de uien glazig? Voeg dan de knoflook, prei en kruiden toe. Strooi een flinke snuf zout over de groenten, doe het deksel op de pan en laat een minuut of 10 smoren, tot ze zacht zijn.
– voeg de bouillon, aardappels en knolselderij toe, breng aan de kook, en laat koken tot de groenten gaar zijn.
– proef op smaak, en voeg eventueel peper en zout toe. Klaar!

Lekker met een dikke boterham met goede kaas :-)

*) sinds ik #elkedagsoep eet, snap ik beter wat voedsel voor je lichaam doet. Waar ik vroeger tijdens een dergelijke crisis een blikje cola light en een halve zak chocoladepepernoten achteroversloeg (en dan een half uur later pas écht in coma lag), merk ik nu dat ik van zo’n kom kliekjessoep juist fitter wordt. Ik bedoel: vroeger lás ik daar wel over, maar voelde ik het gewoon niet. Ik ben, denk ik, extreem traag in het leggen van zulk soort verbanden :-)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *