Sjieke Soep, Soep
comment 1

Potage Crécy (maaltijdsoep)

20140908-084056.jpg

Om half vijf opstaan om ‘alvast met de dag te beginnen’ – ik vind het heerlijk. Nóg fijner vind ik het vervolgens om om kwart over acht, als iedereen naar school en werk vertrekt en ik dus al flink wat werk verzet heb, een soepje in elkaar te draaien.

Heel praktisch, voor de avond alvast. Hoef je niet meer met die hele kinderschare door de supermarkt te dweilen en, nog beter, hoef je niet te koken met één jengelend kind aan je been – en 17 rode vlekken in je nek.

Ook werktechnisch is het heel fijn, want niets is motiverender dan deadline na deadline halen terwijl op de achtergrond een gezond soepje staat te pruttelen*.

Potage Crécy: maaltijdsoep voor drukke gezinnen

De soupe de la semaine van deze week is Potage Crécy**. Een romige maaltijdsoep die boordevol wortel zit, en vooruit: een stuk of zes stiekem toegevoegde tenen knoflook. Perfect voor drukke gezinnen, want stiekem dus boordevol groenten en bovendien heel goed in te vriezen.

Nodig:

  • 500 gram wortelen (grof gesneden)
  • 1 grote ui (idem)
  • 25 gram boter
  • 5 dl bouillon (kippenbouillon of knoflookbouillon van Zonnatura – mjam)
  • 25 gram rijst
  • zout & peper naar smaak
  • 1 eidooier
  • 1 1/2 dl koffieroom
  • peterselie of bieslook (ter garnering tot stukjes gehakt)

En vergeet vooral die stiekeme tenen knoflook niet, hè? Een stuk of zes.

Doen:

  • Fruit de wortelen, ui en knoflook 5 minuten in de boter (goed blijven roeren!) (en, ik kan het niet vaak genoeg zeggen: neem de tijd voor het fruiten der uien. Zie het als een mindfulness-oefening, desnoods, met als ultieme beloning zachtzoet gefruite uitjes).
  • Voeg de bouillon en de rijst toe.
  • Breng aan de kook, roer even en laat 25 minuten koken tot alles gaar is.
  • Blender de hele bende tot een gladde massa.
  • Klop de eidooier met de koffieroom.
  • Breng de soep tegen de kook aan, voeg het eimengsel toe. Blijf goed roeren tot de soep bijna weer kookt.
    Let op: schiftingsgevaar! Niet laten koken, dus.
  • Klaar!

Erbij maakte ik een aardappelomelet, met de kliekjes misvormde piepers uit eigen mini-moestuin. Maar een geroosterde boterham met een zachtgekookt ei is er ook heerlijk bij!

Aanmoddermoeder Tip:

Maak een dubbele portie van de basissoep (tot punt 4) en vries de helft in. Op een drukke dag haal je de half-affe Potage Crécy uit de vriezer, en roer je er fluks het ei/roommengsel door.

*) Serieus, soep is da bomb.

**)

Potage Crécy is een recept dat ook is opgenomen in ‘Mastering the Art of French cooking’,  hét ultieme Franse kookboek. En dan moet ik onherroepelijk denken aan de film Julie & Julia, over een slechtkokende zeurpiet die tegen een burn-out aanzit, besluit om ‘Mastering the Art of French Cooking’ na te koken, er over te bloggen en met dat blog vervolgens een boek- én filmdeal binnenhengelt.

Heb je na deze preview ineens zin om uiensoep à la Julia te eten?


In dit filmpje van 30 minuten laat de échte Julia Child zien hoe je de perfecte gegratineerde uiensoep maakt.

Ik zei toch al: soep is da bomb!

Comments

comments

In categorie: Sjieke Soep, Soep

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *