Sjieke Soep, Soep
comments 3

Tóch nog romige rijstvissoep (maaltijdsoep)

20140831-173237.jpg

Koken lijkt, wat mij betreft, behoorlijk op knutselen.
Iedereen doet of het zo makkelijk is, maar ondertussen zit ik met een berg scheefgebreide sjaals in lelijke kleurcombinaties en misgevouwen origami-werkjes. Ik heb namelijk niet alleen twee linkerhanden, maar ook een zeer slecht functionerend voorstellingsvermogen.

Koken gaat bij mij dus ongeveer zo:

Ik lees een recept en denk: “Mmmmmm, romige vissoep – lekker!”
Ik check de ingrediënten en denk: “Mjam.”
Ik loop de bereidingswijze na en denk: “Makkie.”

Idyllisch, zo’n romig vissoepje.

Ik zie mezelf al staan, aan het hoofd van de tafel, nonchalant nog een laatste hand verse peterselie over de dampende soepkommen strooiend.

Maar dan: de realiteit.

Toen ik negen was, dacht ik, op visite bij keurige mensen, een flinke hap tomatensoep te nemen. Dat bleek kreeftsoep, wat ik nog nooit gegeten had, en wat resulteerde in een kreeftsoepsproeipartij, uit mijn mond, dwars over de witgedekte tafel.
Hoezo, mmm, vissoep?
Verder moet er in deze soep een kilo vis-afval.
Een kilo. Vis-afval.
Hoezo, mjam?

Yep. Reality bites…

… vooral toen  ik met mijn neus boven de pan ging hangen.
Wat bleek? Het steeds warmer wordende water met wortels, uien, bleekselderij en stukken vis bleef, hoe hoopvol ik ook roerde, naar warm water met vis ruiken. Mijn onverwerkte kreeftsoeptrauma speelde accuut weer op.

Maar soep… soep is magisch.

Want hoe gaat dat, elke keer weer?
Je ruikt in de pan, denkt ‘Oh nee, dat wordt niks.’, zet het vuur laag en gaat in bad liggen.
Twee uur later kom je weer in de keuken en blijkt dat gore sopje getransformeerd tot overheerlijk soepje.

Yep. It’s a kind of magic…* Want ik kan je vertellen: dat gebeurt nou nooit met breiwerkjes die je twee uur laten liggen.

Maken dus, deze romige vissoep!

Tóch nog romige rijstvissoep**

Zet opzij, die zorgen, en duik in deze maaltijdsoep. Hak alle ingrediënten in de pan en en passant alle stress van je af.

Ingrediënten romige rijstvissoep

(voor vier personen, maar ik doe het altijd keer drie, voor de vriezer)

  • 1 kilo visafval (die ik, viezig van vissekoppen, verving door visbouillon)
  • 1/2 citroen (in plakjes)
  • 4 tomaten (in stukjes)
  • 1 laurierblad
  • 5 peperkorrels (gewoon een snufje is vast ook oké, toch)
  • 1 peterseliewortel (wat de…?! Die heb ik er niet ingedaan)
  • 3 uien (gesnipperd)
  • 4 wortels (in plakjes)
  • 2 stengels bleekselderij (in stukjes)
  • 1/4 bloemkool (ik doe gewoon een hele, die kinderen moeten toch iets van groenten binnenkrijgen?) (in stukjes)
  • 6 el olie
  • 1/2 kop rijst
  • 800 gram visfilets (in stukken)
  • 100 gram garnalen (in stukjes, maar ik laat ze liever heel)
  • Peterselie (gehakt)
  • Dille (idem dito)
  • Parmezaanse kaas

Bereidingswijze romige rijstvissoep

  • Maak anderhalve liter visbouillon (van die vissenkoppen, of gewoon van blokjes) en voeg daar 2 plakjes citroen, de in stukjes gesneden tomaten, het laurierblad, de peper en de peterselie aan toe.
  • Laat 30 minuten koken, zeef en vang het vocht op in een andere pan. Houd 250 ml achter en kook daar de rijst in.
  • Fruit de uien, bleekselderij, wortels en bloemkool in stukjes en fruit ze 3-4 minuten in olie.
  • Voeg de fond toe en breng aan de kook. Zo’n 5 minuten is vast voldoende.
  • Voeg de vis toe en kook nog vijf minuten. Haal dan de pan van het vuur.
  • Blender de hele bende tot een grove moes. (Ik houd er wel van als er nog stukken inzitten, maar als je moeilijk etende kinders hebt, kun je het ook tot een glad soepje blenderen)
  • Snijd de garnalen fijn en roer ze, samen met de rijst, door de soep.
  • Voeg eventueel zout en peper toe.
  • Strooi de peterselie, dille en wat geraspte Parmezaanse kaas over de soep.

Eetze!

 

*)

Heb jij, net als ik, dat liedje van Queen in je hoofd? Draai die volumeknop open en zing zo hard mogelijk mee!

**) deze romige vissoep komt uit de SoepKalender van uitgeverij Snor. Aanrader!

Comments

comments

In categorie: Sjieke Soep, Soep

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

3 comments

  1. René v.d.S zegt

    Heb me bescheurd na het lezen van je verhaal………zag het al helemaal voor me, dat onzekere gestuntel….lol.
    Ben een alleen wonende opa van 70 en had al zalmmoten uit de vriezer gehaald met wat knoerten van garnalen en wat mosselen.
    Kreeg vanmiddag ineens zin om vissoep te gaan maken.:-)
    Ik ga daar zo ook mee aan de slag. Was alleen wat recepten aan het lezen hier op het net,
    om wat ideetjes op te doen.
    Het is in mijn woonkamer-open keuken nog steeds veel te warm, ondanks dat alles openstaat, ’t is 7.22 pm nu, du ik wacht nog ff
    Wat ik nooit doe, is vis blenderen zoals jij beschreef, alles gewoon in stukjes gesneden, met pakje verse soepgroenten er doorheen en kuipje Milbona zure room met kruiden(aigre) en 2 blikken polpa pomodoro tomaten (stukjes tomaat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *