Hongaarse Goulashsoep – maaltijdsoep voor gezinnen

20140825-161503.jpg

Een lekkere dikke herfstige slobbersoep – dat is deze Hongaarse goulashsoep zeker. Een maaltijdsoep in de traditionele zin van het woord. Sterker nog: als je alle ingrediënten driedubbel kookt en koopt, heb je een maaltijd voor drie drukke  werkdagen.

Ik ben dol op dikke, voedzame soepen die je ongegeneerd mag blenderen. Ik heb namelijk helemaal geen zin in getrut met het snijden van dobbelsteentjes, of het schaven met een mandoline – ik wil gewoon ordinair hakken. Vooral als ik ietwat gestresst ben, brengt niets mij sneller tot rust dan een rustieke soep in elkaar hakken.

Hongaars Goulashsoep

Deze Hongaarse goulashsoep komt uit een geweldig vintage soepboek dat ik in de kringloopwinkel vond. Het is de perfecte anti-stresshakherfstslobbersoep. Aan de slag dus!

ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 3 grote uien, grof gesneden (ik deed er 5, that’s how I roll)
  • 1-3 teentjes knoflook, gekneusd (ik deed er 8 en sneed ze in grove stukken)
  • 3-4 afgestrken lepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 750 gram magere runderlappen, in dobbelstenen van 2 1/2 cm gesneden (wel van blije koeien, dus biologisch-scharrel graag!)
  • 3 middelgrote wortelen, gesneden
  • 400 gram tomaten, ontveld (of doe zoals ik, en mik er een blik gepelde tomaten bij)
  • 1 1/4 liter water of bouillon (ik vind de knoflook bouillon van Zonnatura geweldig)
  • 2 grote aardappelen, in blokjes
  • 1/2 theelepel karwijzaad
  • 1/2 theelepel gedroogde marjoraan
  • 1 laurierblad (ik put nog uit een potje laurierbladeren van een Franse berg, die ik vorig jaar van Marta kreeg)
  • zout en peper naar smaak
  • gehakte peterselie

bereidingswijze

  • Fruit in een grote braadpan de uien in de olie, tot ze zacht en glazig zijn (neem hier echt de tijd voor, want als je het te snel-snel doet, blijven de uitjes scherp en dat is zonde!)
  • Doe de knoflook erbij en laat die ook een minuutje meefruiten.
  • Neem de pan van het vuur, voeg de paprikapoeder toe. Goed roeren, zodat alle uien bedekt zijn!
  • Verhit in een koekenpan de nieuwe olie en bak hierin de stukjes vlees, in kleine porties, snel rondom bruin. Doe ze bij de uien.
  • Voeg ook de wortelen, de tomaten, het water, de karweizaad, marjoraan en het laurierblad toe. Breng aan de kook, temper vervolgens de hitte en laat 1 uur sudderen (niet smokkelen met dat uur: this is where the magic happens!)
  • Voeg nu de aardappelen toe en laat nog eens 30 minuten sudderen.
  • Schep het vet af, breng op smaak met peper en zoet en strooi er gehakte peterselie over.

Slobberze!

serveren

Voor de broodnodige verse vitamientjes serveer ik de soep met komkommer (gewoon in repen), snackworteltjes (die koop ik, heel onverantwoord en uit pure luiïgheid, kant-en-klaar geraspt en in ijswater gewassen) en hummus (die maak ik dan wel weer zelf, soms).
Verder een goede, stevige boterham om mee te dippen en een gekookt ei – en klaar is je maaltijd.

Tip van de aanmoddermoeder:

Koop en kook alles (drie)dubbel en vries per familieportie in. Daar wordt deze soep alleen maar lekkerder van. Bovendien scheelt het later in de week een hoop last-minute getwijfel bij Albert Heyn én verzenuwd gehak en geroer in de keuken.

Comments

comments

4 Comments

  1. jansen uit venray

    dank je wel voor het recept ik ga het snel maken
    groetjes van truus en george………

    • Graag gedaan, Truus! Hij is echt heel erg lekker :-) Breng maar een portie bij mijn ouders langs als ‘ie gelukt is, die kunnen het wel gebruiken met die verbouwing…

  2. Pingback: Gepokt en gemazelde flash back - bijna 9 jaar moeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *