Twittercolumns
comments 3

Interview: twittercolumnist Sandra Nevels

twittercolumnist Sandra Nevels

Het fenomeen twittercolumn ontstond in 2010, eigenlijk bijna per ongeluk.* Nu, vijf jaar later, hebben meer dan honderd mensen bij elkaar duizenden twittercolumns geschreven. Sandra Nevels is één van hen.

In deze serie interview ik twittercolumnisten. Mensen die mooie momenten in hun leven vangen in 126 tekens, en afsluiten met #twittercolumn. De eerste is twittercolumnist Mirjam de Boer. En deze tweede is met relatieve nieuweling Sandra Nevels.

Interview met twittercolumnist Sandra Nevels

1. Wie ben jij?Ik ben Sandra Nevels en ik ben freelance webredacteur. Daarnaast hebben mijn man en ik nog twee ondernemingen. Ik bestier het crisiscentrum, ook wel kantoor genoemd, vanuit huis. Op Twitter gebruik in de naam @sanmaakt.

2. Waarom (en hoelang) zit je op Twitter?

favoriete twittercolumn van twittercolumnist Sandra Nevels

Sinds 2012 zit ik op Twitter. Ik volgde een training waarbij het noodzaak was om een Twitter-account te hebben. Ik startte anoniem en ben later overgegaan op mijn huidige account om mijn creatieve hobby te promoten. Vandaar de naam @sanmaakt.

Inmiddels is Twitter voor mij een onmisbare bron van informatie zakelijk en privé. Ik gebruik Twitter nu gewoon uit eigen naam en afhankelijk van wat ik doe of hoe ik me voel zoek en plaats ik tweets.

3.Wanneer ben je begonnen met twittercolumns schrijven? En hoeveel heb je er geschreven?

Die info had ik niet paraat, maar ik ben erachter. Mijn eerste twittercolumn is van 22 oktober 2013, ik ben een rookie 😉 Die eerste twittercolumn voldeed trouwens niet aan de strenge eisen. In totaal zijn het er nu 37.

4. Waarom ben je begonnen?

Door een oproep van jou (red: mij dus :-)) op Twitter.

Ik voelde me uitgedaagd om het ook eens te proberen. En het is een leuke manier om een observatie te delen.

Ook fijn: via de # zijn alle twittercolumns makkelijk terug te vinden.

5. Hoe kom je aan inspiratie voor een twittercolumn?

Photo 07-01-15 13 42 52

Inspiratie komt van wat om me heen gebeurt. Ik ben niet dagelijks in de wijde wereld, ik heb een kantoor aan huis. Mijn huisgenoten zijn daarom meestal het onderwerp.

Mijn jongste zoon bijvoorbeeld; die spreekt bijna in twittercolumns. Zijn uitspraken kan ik vaak één op één overnemen.

In een twittercolumn vertel je maar een klein stukje van een verhaal. Je vangt een blik, een opmerking, een situatie samen in 140 karakters. Dat lukt wel. Maar om over diezelfde onderwerpen bijvoorbeeld een blog te schrijven is een veel grotere uitdaging.

Inspiratie-tip:
het openbaar vervoer… bestudeer de mensen in de metro maar eens!

6. Hoe lang schrijf je aan een twittercolumn, gemiddeld?

Bij mij spookt er meestal een zinnetje in mijn hoofd dat dan een twittercolumn wordt. Pas als je gaat typen weet je of het past. De ene staat er zo op, voor andere situaties heb je tijd nodig om te schaven.

7. Wat is je favoriete twittercolumn?

Wat ik vaak de leukste twittercolumns vindt, zijn die waarbij ik de situatie gelijk voor me zie of herken, zoals deze, gepubliceerd op de dag vóór Oud&Nieuw:

En deze dan, je ziet het kind zo voor je staan:

 

8. En van jezelf?

Lastig, het zijn juist de verhalen erachter die de columns voor jezelf bijzonder maken.
Maar als ik toch moet kiezen, kies ik de column van de kerstboom.

Weer een opmerking van mijn jongste zoon. De kerstboom stond en ik had met veel gemopper de lichtjes erin gehangen. Ik stelde voor dat de verjaardagsvisite, die we nog verwachtte, de boom maar verder moest optuigen. Toen riep hij vanuit zijn slaapkamer de opmerking over het aftuigen, zonder dat hij zich bewust was van de dubbele betekenis van het woord.

9. Wat is de leukste reactie die je ooit hebt gehad op een twittercolumn?

Van iemand die vroeg hoeveel ik betaald kreeg voor de twittercolumn in de Metro! Hahahaha!

10. Heb je nog een goede tip voor iemand die een twittercolumn wil schrijven?

Start met de #twittercolumn, plaats daarvoor wat je kwijt wil en ga dan schuiven en schrappen. Je ziet precies hoeveel tekens je nog hebt. Succes, is leuk om te doen hoor!

Benieuwd naar de mooiste winterse twittercolumns van Sandra Nevels?

Twittercolumnbundel Winterbundel Cover DEF-01

Een selectie van winterse twittercolumns van Sandra staat in de Twittercolumnsbundel Winter. Die download je hier, gratis:

>> download de gratis TwittercolumnBundel Winter 

Nog meer TwittercolumnBundels lezen? Download ze, ook helemaal gratis, hier:

>> download de gratis Twittercolumn over Moederschap
>> download de gratis TwittercolumnBundel over Dieren

Veel leesplezier!

*) Ik volgde destijd een cursus Column Schrijven, maar had geen tijd had om lange columns te schrijven. Ik was ook net begonnen met Twitteren, en bedacht ineens: “Ik ga gewoon twittercolumns schrijven!” Ja, soms levert aanmodderen de mooiste dingen op – ik zei het toch :-)

Comments

comments

In categorie: Twittercolumns

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

3 comments

  1. monique zegt

    Leuk interview Sandra, ik lees je tweets met plezier en omdat ik jou en de jouwen ken maakt ze nog leuker. X

    • Dank voor je reactie, Monique! En inderdaad: als je iemand kent, worden de columns nog leuker. Maar het goede aan die van Sandra is, dat ze ook heel goed leesbaar zijn voor wie haar niet kent. Knap dat dat haar lukt, want dat is best lastig… (spreek ik als ervaringsdeskundige :-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *