Recepten, Sjieke Soep, Soep
Reageer

Kerstkliekjes soep met Boerenkool en Paddestoelen

wpid-wp-1450887890503.jpg

Een vreemd huis, een vreemde keuken, vreemde omissies in het vreemde keuken-inventaris – plus een leeggekerstinkoopt pinpasje… Zó wordt soepen wel erg avontuurlijk. Deze bonuskaart-kerstkliekjessoep smaakte heerlijk!

Het allerfijnste van kerst? Dat producten die normaalgesproken behoorlijk aan de prijs zijn, nu ineens heel betaalbaar zijn. Zo stuitte ik gisteren tijdens mijn fourageerrondje in Nijmegen op een mooie bonusbuit: boerenkool voor weinig én biologische kastanje-champignon-groentenmix met een dikke vette kortingssticker erop.

Bij de plaatselijke Ekoplaza scoorde ik bio-hamburgers en een danig verlepte pastinaak, en uit mijn eigen reiskoffer kwam een zak verse kruiden van Rotterdamse Munt en verantwoorde bouillonblokjes (ja, ik ben tóch zo iemand geworden – iemand die haar keukenkastbasis mee op reis neemt!), en in mijn vaders keukenkastje vond ik een netje gele uien..
Bij elkaar meer dan genoeg voor een heerlijk licht groentesoepje.

Ingrediënten Boerenkool-Paddestoelensoep

  • zakje Paddestoelenmix (voor Pasta, staat erop – maar laat je daar vooral niet door in de luren leggen) Deze zit in de kerstcollectie van Albert Heijn. Geen AH in de buurt, of geen kerst meer? Koop dan gewoon de lekkerste paddestoelen die je voor een goede prijs kunt krijgen. Kastanje-champigons, bijvoorbeeld.
  • 300 gram boerenkool, gesneden (ongeveer hè, ik heb ongeveer de grootste helft van een grote zak gebruikt)
  • 2 biologische hamburgers (uit elkaar geplukt en tot balletjes gedraaid)
  • ui, gesnipperd
  • olijfolie
  • 1 liter bouillon (in dit geval van een Zonnatura-blokje)
  • 1 laurierblaadje

Bereidingswijze Boerenkool-Paddestoelensoep

  • blancheer de boerenkool (doe je dit niet, dan loop je grote kans dat de boerenkool taai blijft – zonde!) en leg apart
  • maak van het blancheerwater een bouillon met één bouillonblokje en het laurierblaadje
  • fruit in een braadpan het uitje tot ze glazig ziet
  • kieper de paddestoelenmix erbij, bak tot de paddestoelen beginnen de geuren
  • bak nu de balletjes mee tot ze rondom bruin zijn
  • gooi het paddestoelen-gehaktballetjesmengel bij de bouillon, voeg de boerenkool toe en laat een minuut of 10, 15 pruttelen.

Eet met geroosterd zuurdesembrood, met bijvoorbeeld dikke plakken pittige kaas. Lekker!

Comments

comments

In categorie: Recepten, Sjieke Soep, Soep

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *