DonderDagHap, Gedachten
Reageer

DonderDaghap: Frittata met zoete aardappel en spinazie

IMG_6057.JPG

Met de Paasdagen in het vooruitzicht deze keer een lekker en snel recept voor veel mensen, bijvoorbeeld een familie-paasbruch. Maar deze frittata met zoete aardappel en spinazie past eigenlijk bij elke gelegenheid en is ideaal voor eten in ploegendiensten!

Snijbiet uit eigen (buurt)moestuin

En nog leuker, lekkerder en kleuriger wordt het als je de spinazie inruilt voor snijbiet*, de leukste groente van 2014 én nu al van dit jaar, vind ik dan!

Zaaien, wieden, dieven…

IMG_6054.JPG

Sinds afgelopen jaar werk ik op verschillende plekken in Rotterdam in buurtmoestuinen, waar ik met kinderen in vierkante meter moestuinbakken tuinier. Samen zaaien, wieden, dieven, composteren en oogsten we, en daaromheen doen we nog andere activiteiten.

We bouwen bijvoorbeeld een wormenhotel, verzorgen de schapen op het Dakpark, en ter inspiratie verwerken we de geoogste groenten in lekkere en makkelijke gerechten (bijvoorbeeld: groene tomatenjam, een salade van radijs of kruidenboter met de bies- en knoflook).

En de veelkleurige snijbiet? Die verdween regelmatig in deze frittata**, die ik dan overal mee naar toe nam voor een feestje (of een picknick, of gewoon als DonderDaghap met een kopje soep of salade…)
Deze week maakte ik ‘m trouwens gewoon met verse spinazie (van de markt), want de snijbiet en spinazie groeien nog niet in m’n tuintjes…

Ingrediënten Frittata met zoete aardappel en spinazie

IMG_6057-0.JPG

Voor 4-6 pers, of verdubbel alles voor een feestelijke bakplaat vol.

 • 2 middelgrote zoete aardappelen
 • olijfolie
 •  300 g spinazie (diepvries, of vers en dan even roerbakken, of zoals ik vorig jaar dus vaak deed, snijbiet)
 • een beetje geraspte nootmuskaat (van zo’n bolletje)
 •  8 grote eieren
 • 70 g feta, verkruimeld
 • 40 g cheddar of extra belegen Goudse kaas, geraspt

Bereidingswijze Frittata met zoete aardappel en spinazie

IMG_6056.JPG

 • Verwarm de oven voor op 190 °C/gasovenstand 5.
 • Schrob de zoete aardappelen schoon, wrijf ze in met olie en een snufje peper en zout en leg ze op een bakplaat. Rooster ze ongeveer 50 minuten, of tot ze zacht en gaar zijn en laat ze afkoelen.
 • Zet een ovenbestendige koekenpan van 28 cm met antiaanbaklaag op matig vuur en giet er een scheutje olie in. Doe er de spinazie (of snijbiet) met een snufje peper en zout en een flinke rasp nootmuskaat bij, roer regelmatig en laat de blaadjes slinken tot al het vocht verdampt is (of giet de rest van het vocht af).
 • Breek intussen de eieren in een grote mengkom, klop er een snufje peper en zout door en doe er de helft van de feta en de geraspte kaas bij.
 • Haal de pan van het vuur – het deel dat nu komt moet je vrij vlug proberen te doen. Giet het eimengsel in de pan en roer goed. Voeg de zoete aardappel in brokjes toe (als je wilt kun je de schillen weggooien, maar ik vind de nootachtige smaak juist lekker) en voeg de rest van de feta en de kaas toe. (Voor een dubbele hoeveelheid, verdeel alle ingrediënten over een bakplaat).
 • Zet de pan 13 tot 15 minuten in de oven of tot de frittata luchtig en goudbruin is.
 • Serveer hem in de pan of schuif hem op een plank. Heerlijk met een eenvoudige groene salade met citroendressing.

En hoewel N. en E. de zoete aardappel er het liefst uit vissen en G. alles wat groen is, gaat de rest er met gemak in!

Enne… dit is nog geheim, maar…

… vanaf volgende week delen we hier iedere week een lekker recept met een groente uit je eigen moestuintje***, met een kweekweetje én een fijne printable, om je eigen receptenboekje te maken!

*) Snijbiet is niet echt een bekende groente, het lijkt wat op paksoi, maar dan iets meer losse blaadjes en kan allemaal verschillend gekleurde stengels hebben. Qua smaak en bereiding heeft het veel weg van spinazie, maar dit is veel lekkerder en mooier om te zien (en het oog wil ook wat, toch!). Het kan zelf in een pot op je balkon en als je de blaadjes ca 5 cm boven de grond knipt, groeit het steeds weer opnieuw aan en heb je er het hele seizoen (echt tot ver in de herfst) veel plezier van. Erg jammer dat snijbiet niet in de AH moestuintjes zit, gemiste kans!

**) Ook erg lekker is roergebakken snijbiet met veel knoflook, wat in blokjes gesneden tomaat en verkuimelde feta, voor over de pasta, ook heel lekker en snel voor de DonderDagHap! Dit kan ook weer heel lekker met verschillende soorten sla…

***) 44 miljoen moestuintjes deelde Albert Heijn uit. 44 miljoen! Dat betekent dat we straks collectief omkomen in de bossen peterselie, bieslook en andijvie.
Geen zorgen, wij helpen je van die bieslookbergen en peterseliepieken af met heerlijke kindvriendelijke moestuinrecepten!
Maar goed, da’s dus eigenlijk nog geheim…

Comments

comments

In categorie: DonderDagHap, Gedachten

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *