ZoetZure RodeKoolsoep

IMG_6068.JPG

Maart roert zijn staart – zoveel is wel weer duidelijk. Want daar fietste ik, in mijn mooie zomerjurk. Ik gooide op het laatste moment een shawl in mijn tas – voor het geval dát. Uit mijn ooghoek zag ik dat ook mijn handschoenen nog in mijn fietstas zaten. ‘Overdreven’, dacht ik al na een minuut of drie…

… en maakte bijna rechtsomkeert, naar huis, om shawl en handschoenen weer in de kast te leggen.  De enige reden waarom ik dat niet doe, is omdat ik laat ben voor een afspraak* in hartje Rotterdam. Het wordt een zonnige, aangename getemperatuurde tocht.

Fast forward zes uur. Ik stap voor de tweede keer die dag naar buiten. Shawl en handschoenen heb ik al die tijd in mijn fietstas laten zitten – veel te warm. Het regent een beetje. ‘Ach, ja,‘ denk ik. ‘Kan gebeuren.’

Binnen een minuut ben ik van top tot teen zeiknaar geregend, zijn mijn sokken doorweekt en heb ik een brain freeze van hier tot Tokio. ‘Maart roert zijn staart!‘ roep ik, in de inmiddels stromende ijsregen. Ik roep er nog allerlei dingen achteraan die zal ik hier niet herhalen. Dit is een nét blog.

Om een lang verhaal kort te maken: toen ik na deze helletocht tot op het bod verkild thuiskwam had ik behoefte aan maar één ding… een dikke, stevige, warme soep. Deze week, als Soupe de la Semaine: ZoetZure RodeKoolsoep!

Ingrediënten ZoetZure RodeKoolsoep

  • olijfolie
  • 1 grote ui
  • 4 tenen knoflook (mag je ook weglaten, maar waarom zou je? Knoflook is het allerlekkerste wat er bestaat!)
  • 1 grote appel (een beetje een appeltaartvariant, zoals een Braeburn)
  • 1 rode kool
  • 60 milliter balsamico-azijn
  • een paar flinke knepen suikerstroop
  • een theelepel nootmuskaat
  • 2 liter kippenbouillon
  • rasp van een sinaasappelschil
  • 1 kaneelstokje
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagelen
  • peper & zout

Bereidingswijze ZoetZure Rode Koolsoep

  • Verhit in een grote soeppan een bodempje olijfolie en fruit de ui en de knoflook (neem hier gerust een minuutje of acht, tien de tijd voor)
  • Maak de bouillon, van twee liter water, vier blokjes kippenbouillon, (gewoon kruidenbouiloon mag ook, als je liever vegetarisch eet), de laurierblaadjes, de nootmuskaat, het kaneelstokje en de kruidnagelen. Laat een kwartiertje trekken. (Goedgeorganiseerd? Doe de kruidnagel etcetera in een zakje van kaasdoek, dan hoef je straks niet te vissen.)
  • Hak de rode kool in slierten (hoe dunner, hoe sneller gaar en hoe makkelijker kieskeurige kinderen deze soep ook eten), de winterpeen in dunne plakjes (idem), de appel in blokjes. Doe, samen met de sinaasappelschil, in een grote schaal, giet er een flinke scheut balsamico-azijn bij en hussel door.
  • Schep dit mengsel in een grote, lage ovenschaal en besprenkel met suikerstroop (Yep, dat spul dat je normaal op de pannenkoeken giet.)
  • Zet in de oven en rooster, op 180 graden, in 45 minuten gaar. Dek eventueel af met zilverpapier, zodat de kool niet uitdroogt.
  • Ga even iets fijns voor jezelf doen: zoen met je ego of ega, lees een boek, knuffel een kind. Of, voor de praktisch-ingestelden: ruim de keuken op.
  • Haal na 45 minuten de kool uit de oven en doe het rode koolmengsel in de bouillon.
  • Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de rode kool goed gaar en lekker zacht is.
  • Sliertenhaters aan tafel? Pureer (een gedeelte van) de ZoetZure RodeKoolSoep dan tot een gladde massa. Persoonlijk vind ik deze soep lekkerder ongepureerd – hij kan die bite wel gebruiken, vind ik :-)
  • Klaar! Serveer de soep met een lepel crème fraîche en een handje fijngeknipte peterselie.

Lekker met een gekookt ei en een stuk brood, of met een tosti, of met een worstenbroodje, of…

*)

IMG_6074.JPG
Of nou ja, gewoon een afspraak was het nou ook weer niet. Ik presenteerde afgelopen donderdag, als WebVedette en samen met Caroline de Jager, de Pop-Up Academy tijdens Start Pop-up Now. Leuk was het!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *