Bietensoep voor powerprinsessen

maaltijdsoep-diana-van-ewijk

Ze zijn zoet, ze zorgen niet voor vieze klontjes én je krijgt er roze plas van… Bietjes hebben alles in zich om een kinderfavoriet te worden. En toch gruwen die van mij van een kom bietensoep. Why, tell me why?*

In deze krotensoep gaan alleen bieten. En vooruit: wat ui, tomaat en een scheepslading knoflook.
Nu las ik dat bietjes vol zitten met vitaminen (o.a. B11 (foliumzuur) en C), mineralen (ijzer), fytonutriënten en vooral betalaïnen zitten. Die laatsten ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften.
Ik weet verder helemaal niets van fytonutriënten en betalaïnen, maar ik vind het wel een prettige gedachten dat dit supersnelle maaltijdsoepje stiekem ook nog eens heel gezond is.

Bietensoep – maaltijdsoep vor powerprinsessen en -prinsen

Deze bietensoep is donkerpaars en fluweelzacht.  Je krijgt er roze plas van én bestrijdt er vrije radicalen mee; een echte powerprinsessensoep dus!

Ingrediënten

  • een pak voorgekookte bieten (daar zitten er ongeveer 4 in), aan stukken gehakt.
  • 1/2 kilo tomaten, gehalveerd
  • 1 teen knoflook (maar 4 mag ook, hoor :-), in grove stukken gehakt
  • 1 middelgrote ui (of 2, als je daar van houd)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 ml bouillon (rund, of de knoflookbouillon van Zonnatura)
  • zout en peper
  • crème fraiche

Bereidingswijze

  • Doe de gehalveerde tomaten in een ovenschaal, strooi de knoflook eroverheen en druppel de olijolie eroverheen.
  • Rooster de tomaten op ongeveer 190 C, in ongeveer 30 minuten tot een zachte, zoete pulp. Zeef ze met een lepel door een zeef om de schilletjes en de pitjes eruit te halen **
  • Verhit de overgebleven olie in een grote pan en fruit de uien tot ze zacht zijn. (Niet smokkelen hier: de key tot een lekkere soep is goedgefruite uitjes die hun scherpe smaak hebben verloren!)
  • Voeg de bieten en de bouillon toe en breng aan de kook.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Laat pruttelen tot de bietjes zacht zijn geworden
  • Voeg de tomatenpuree toe en blender de hele bende tot een dikke, gladde soep.
  • Serveer met een sliert crème fraiche.

Lekker met goed brood en kaas. Of een gekookt ei. Mjam!

 

 

*)

En ja, bij dit soort onbeantwoorde vragen denk ik altijd aan Anita! Dit clipje uit Toppop is geweldig. Goed, Anita is niet al te soepeltjes in de heupen (ik denk omdat haar legging zo allejezus strak zit), maar die sfinxen op het podium maken een hoop goed :-)

**) het roosteren van de tomaten geeft een heerlijke geur in huis, en is alleen daarom al een aanrader. Heb je echt heel weinig tijd? Vervang de verse tomaten dan door een blik tomaten, die je door de soep blendert. Fruit die vier tenen knoflook dan wel even mee met de uitjes!

Comments

comments

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *