Uiensoep à la Julia

maaltijdsoep-diana-van-ewijk

Uiensoep… als kind gruwde ik ervan. Nou vooruit, dat stokbroodje met gegratineerde kaas dat er op dobberde lustte ik nog wel, maar voor de rest kon het me gestolen worden. Soep in het algemeen, trouwens.

Gelukkig zijn mijn kinderen uit ander hout gesneden. Die beginnen spontaan te juichen als er soep op tafel staat – nou ja, behalve bietensoep dan… maar dat is weer een heel ander verhaal.

Uiensoep is trouwens niet alleen lekker, maar ook nog heel gezond: uien zijn namelijk rijk aan anti-oxidanten en vitame C. Perfect dus, in dit grieperige jaargetijde!

Maaltijdsoep: Franse Uiensoep


Deze uiensoep is naar een recept van Julia Child. Zij was een Amerikaanse expat-vrouw die zich in de jaren ’50 doodverveelde in Parijs, besloot kookles te nemen op het fameuze instituut Le Cordon Bleu en vervolgens jarenlang werkte aan een (inmiddels beroemd) kookboek: ‘Mastering the art of French cooking‘. Bovendien presenteerde ze in de jaren 60 een succesvol kookprogramma, ‘The French Chef’. Niet gek, voor iemand die op de kookschool werd uitgelachen door de gevestigde orde.

Onthaasten* met een ui of tien

De Franse keuken dus… daarin gaat niets even lekker snel-snel. Dit recept is daarom niet per se ideaal voor een doordeweekse haastmaaltijd** – maar des te geschikter voor een lekkere slome zaterdagmiddag. Eindeloos roeren in een steeds lekkerder ruikende pan – daar kan geen boswandeling tegenop.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter
  • 0,6 dl olijfolie
  • 1,5 kg uien, gehalveerd en in dunne plakken gesneden 
  • 1 theelepel (5 ml) suiker
  • 5 dl droge witte wijn
  • 1,5 liter kippen- of runderbouillon.
    Voor vegetariërs: groentenbouillon kan ook. Ik deed er knoflookbouillon van Zonnatura doorheen.
  • zout en zwarte peper uit de molen

Voor de croutes:

  • 12 sneden stokbrood van ruim 1 cm dik
  • 200 g geraspte Emmentaler
  • 1 eetlepel (15 ml) geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  • snijd 1 1/2 kilo uien aan ringen (of wees net zo’n luie donder als ik en mik de uien in een keukenmachine)
  • smelt de boter met de olijfolie in een grote pan met een dikke bodem.
  • doe de uien erin, en de deksel op de pan. Laat ze op laag vuur in een kwartiertje lekker zacht worden.
    Een volle pan slinkt in tot ongeveer een derde van de massa.
  • Neem de deksel van de pan, en zet het vuur hoger.
  • Doe er twee theelepels zout in en een theelepeltje suiker om te karamelliseren.
  • Bak de uien in ongeveer 40 minuten goudbruin. Vergeet niet af en toe te roeren!
  • Breng intussen twee liter bouillon aan de kook.
  • Zijn de uien mooi gekleurd? Dan zet je het vuur laag en roer je er 3 volle eetlepels bloem doorheen.
  • Dit mengsel bak je, onder goed roeren, nog drie minuten.
  • Voeg vervolgens al roerend de bouillon aan de uienmassa toe.
  • Voeg daarna het glas droge witte wijn toe en laat nog eens 40 minuten zachtjes koken.*

*) Witte wijn? Die had ik even niet in huis. En cognac ook niet. Dus uiteindelijk heb ik er een extra flinke scheut port doorheen geroerd – ook goddelijk.

De croutes

Als je het helemaal goed wilt doen, dan maak je er croûtes bij: plakken stokbrood inwrijven met een teentje knoflook en dan een poosje knapperig laten worden in de oven. Verdeel de soep als hij klaar is over ovenvaste kommen, leg de croûtes erop, bestrooi met een dikke laag geraspte Gruyère en Parmezaanse kaas. Dan terug in de oven, onder de grill, tot de kaas gesmolten is.

Serveren

Deze soep wordt heet gegeten! Dien de uiensoep op in ovenvaste soepkommen en serveer ze met croutes. Mmmmm…

 

*) Trek voor deze uiensoep maar gerust dik anderhalf uur uit. Geloof me: het is de moeite meer dan waard!

**) Je kunt natuurlijk een driedubbele portie maken en twee porties invriezen. Serveer de soep in dat geval juist wel op drukke doordeweekse dagen, zonder de croutes, maar met lekker kaas-uientosties.

Comments

comments

2 Comments

  1. Pingback: 5 fijne foodie tips voor Rotterdammers die graag goed eten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *