10 tips voor open gesprekken over ongemakkelijke onderwerpen

Praten met andersdenkenden is het allerbelangrijkste wat er is. Zeker in tijden van crisis. Nieuwe mensen brengen frisse blikken. Maar dat open gesprek is niet makkelijk. Op deze pagina vind je tips om dat gesprek desondanks aan te gaan.

In gesprek gaan met iemand die er anders over denkt dat jij? Dat voelt kwetsbaar – zeker bij een complex onderwerp als corona. En dat is ongemakkelijk, maar juist in dat ongemak kom je nader tot elkaar.

Padvinders unite!

teveel-goudzoekers-tev-weinig-padvinders

Als het op explosieve thema’s aankomt, hoor je vooral de extremen. De mensen die ZEKER WETEN hoe het moet, allemaal. Op het gebied van klimaat zijn dat bijvoorbeeld mensen die zichzelf aan bomen vastketenen. Of aan de andere kant: mensen die geloven dat klimaatverandering een dure, linkse hype is. Vaak verkondigen deze zekerweters luidkeels hun mening. Maar tussen die paar grote monden ligt het enorm grote, vooralsnog stille midden.

Dat stille midden is ontzettend belangrijk. Daar zitten de padvinders: mensen die het nog niet weten allemaal. Die flexibel zijn. Onverwachte oplossingen kunnen vinden. Essentieel: voor de crises waar we mee te maken hebben, is er ook helemaal geen eenduidige oplossing.

Daarom zit in dat grote midden zit de echte veranderkracht: hoe meer we samenwerken, hoe groter de kans dat we de wereld mooier maken. Niet alleen voor de happy few; voor iedereen. Daarom moeten we in gesprek. Maar veel mensen durven niet. Zijn bang voor ruzie. Praten liever met gelijkgestemden.

Zo wordt het midden nooit saamhorig genoeg om grote verandering in gang te zetten. Terwijl dat zó hard nodig. Want de coronacrisis is niet de eerste schok in het systeem. En het zal de laatste niet zijn. Alleen samen zijn we schokbestendig. Maar: hoe dan?

Zo leer je praten met andersdenkenden

  • begin gewoon! Ga het gesprek aan, en ga ongemakkelijke onderwerpen niet uit de weg.
  • lees mijn 10 tips voor het voeren van open gesprekken over  ongemakkelijke onderwerpen. Zo weet je een beetje wat je te wachten staat. En krijg je er hopelijk zelfs zin in!
  • download de printbare Inclusief WoordenlijstenHandig om er bij te houden als je in een ongemakkelijk gesprek terecht komt. Door je woorden met zorg te kiezen blijft het gesprek open. LET OP: bij deze woordenlijst hoort een oudere versie van de 10 tips.
  • wil je graag oefenen? Stuur me een berichtje, ik wil dat namelijk ook!

Praten met andersdenkenden is heel leuk om te doen, als je eenmaal snapt hoe dan. Succes dus, en vooral: heel veel plezier!