Het leukste van koken met kliekjes is dat het zonder recept gaat. Een kliekje is een (vaak oud en verlepte) groente die je over hebt en/of die je anders weg zou hebben gegooid.
Dat maakt koken met kliekjes risicovol (first world problems, I know!), maar ook spannend. En dat maakt dat je af en toe zomaar, totaal onverwachts, iets heel lekkers op staat te scheppen.
Soep van Wortelloof met Ras el Hanout
Deze soep van wortelloof was zo’n aangename verrassing. Fris en licht, met iets zoets dankzij de ras el hanout en een fijne bite van de citroen. Nooit meer aan de konijnen voeren, dat wortelloof!
Ingrediënten Soep van Wortelloof met Ras el Hanout
Het is een kliekjessoep, dus exacte ingrediënten geef ik je niet. Niet alleen omdat ik die niet heb (een kliekjessoep is bij uitstek een spur of the moment kinda soup!), maar ook en vooral omdat het voor een kliekjessoep nou net niet de bedoeling is dat je spullen gaat kopen – de bedoeling is nu juist dat je je kliekjes opgebruikt
- een bos wortelloof, goed gewassen, grove stelen verwijderd en fijngehakt (ja, dat groen dat aan je wortels vastzit)
Tip: gebruik alleen het bovenste 2/3 deel. - een aardappel, in blokjes
- een uitje, gesnipperd
- een of twee teentjes knoflook, geperst
- sap en rasp van halve citroen
- twee theelepels ras el hanout (een kruidenmengsel)
Recept Soep van Wortelloof met Ras el Hanout
- Fruit de ui een minuut of 5
- Voeg twee theelepels ras el hanout en de knoflook erbij en laat nog zo’n 5 minuten stoven,
- Voeg de aardappel en het wortelloof erbij,
- Smoor een minuut of vijf op laag vuur met deksel op pan,
- Schenk de groentenbouillon, plus het sap en de rasp van de halve citroen toe zodat het geheel nèt onderstaat,
- Laat een minuut of 10 zachtjes koken. Aardappel gaar = soep klaar.
Lekker met een schep dukkah als je dat voor handen hebt
Eetze!
Kliekjessoep?
Yep, kliekjessoep. Soep van de verlepte en gerimpelde groenten die anders zouden wegkwijnen in je groentela. Met elke dag kliekjessoep sla je twee vliegen in één klap:
- je vermindert je persoonlijke food waste
Wist je dat we in Nederland 50 (vijftig!) kilo perfectly fine food weggooien. Per persoon. I kid you not. Samen zijn wij consumenten goed voor 1/3 van de totale food waste. - je verhoogt je groenteninname
Nog zo’n leuk weetje: slechts 1% van de kinderen eet voldoende groenten – en slechts 5% van de volwassenen.
Door elke dag een groentesoepje te maken van de restjes uit je eigen groentela los je deze problemen in één klap op. Houd ik van, zo’n dubbelbonus
Gratis Snelle Weggooigroente-Soepposter
Of je nu spinazie, prei, aubergine of courgette overhebt – met de #weggooigroentesoep-methode draai je in 20 à 25 minuten een snelle soep in elkaar. Handig!
>> download GRATIS de Weggooigroentesoep-Poster
Goed voor je lijf, voor je portemonnee én voor het milieu, omdat je voedselverspilling daarmee tegengaat.
Nóg sneller weggooigroentesoep maken?
Heb je geen tijd en energie meer over? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen 15 minuten soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder.
>> lees meer over SoepStarter
SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €3,75. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus!
Pingback: Kliekjessoep: no waste weekoverzicht
Ik heb de kliekjessoep gemaakt, en lekker is tie!
Moet ik wel zeggen dat ik er wat dille, honing en een scheutje gembersiroop aan heb toegevoegd. Allemaal aanwezig in mijn keuken
Mijn dank is groot voor dit lekkere recept!!
Groetjes