#andersomdraaien, Gedachten
comment 1

Andersomdraaien: van bontkraag tot Baas in Eigen Buik 2.0 (verslag week 5)

loesje-jongensdromen

De eerste week na de lancering van onze besloten huiskamerdiscussieclub #andersomdraaien – en de publicatie van onze eerste beeldcolumn – zit erop!

We hadden het over bontkragen, Baas in eigen Buik 2.0, feminisme vs humanisme, financiële onafhankelijkheid en dure zwangere vrouwen… Lezen jullie mee?

We kregen een berg interessante artikelen, filmpjes en blogs toegestuurd (die ik hier ook zoveel mogelijk zal delen), er werd over #andersomdraaien geblogd*, we kwamen alsnog terecht in een discussie over het woord ‘feminisme’ en… we mochten maar liefst 20 mensen in onze besloten groep verwelkomen.

Discussie op de openbare pagina Andersomdraaien

1. De vloek van 26,4

De eerste discussie ontstond naar aanleiding van onze eerste beeldcolumn ‘De vloek van 26,4’. Patty merkte op:

“… ik woon nu in New York en merk dat hier NIKS part-time is. Alles zit hier vast in werken van 9 tot 6. Iedereen. Pas nu besef ik hoe fantastisch het is dat we in Nederland zo’n flexibele workforce hebben, zeker met alle zelfstandig professionals erbij. Het leven is daardoor ook flexibeler en makkelijker om in te bewegen. Om dingen samen op te pakken. Dat gebeurt hier veel minder. Dus nee, ik geloof zeker niet dat het een vloek is.”

Wij ook niet! Het gaat ons er niet om dat part-time werken ‘slecht’ is, maar om het feit dat dat nog steeds logischerwijs de moeder is die gaat parttimen. Omdat dat nu eenmaal van een vrouw eerder verwacht wordt. Wat vind jij eigenlijk, van parttime werken door vrouwen?

2. Waarom ik geen feminist ben

 

Veruit de pittigste discussie ontstond naar aanleiding van dit blog-artikel ‘Waarom ik geen feminist ben’ van Charlotte Meindersma. Zij stelt hierin dat zij geen feminist is, en haalt vervolgens een heleboel redenen aan waarom dat zo is. Veel lezers vielen hierover:

“Nou dat vind ik wel een heel achterhaald beeld van een feminist zeg. Ik geloof echt niet dat de meeste vrouwen die gelijkheid nastreven er zo bij lopen tegenwoordig. Ook het zwangerschapsverlof verhaal vind ik echt te ver gaan.”

– Monique

“Komt op mij over als weinig research en weinig onderbouwing. Ze verwerpt het feminisme met een aantal aannames en generaliseringen (“veel feministen”, “feminisme lijkt symbool te staan voor”), zonder echt aan de bewijslast te voldoen.

– Sibel

“Interessant artikel. Ik bemerk enorme irritatie bij mezelf. Heeft te maken met het gebrek aan nuance en generaliseren.”

– Nicole

Kortom: veel mensen bleken er, als ze het stuk door hun oogharen lazen, best te kunnen verenigen met wat Charlotte inhoudelijk zegt, namelijk:

“… het gaat mij gewoon om de algehele gelijkwaardigheid van mensen, waarbij wat mij betreft niet een bepaalde groep voorgetrokken moet worden. Door de manier waarop het nu geregeld is, kost het bijvoorbeeld een werkgever meer om een vrouw in dienst te nemen die nog vruchtbaar is. Toch vindt iedereen dat een vrouw die meer kost, net zoveel moet verdienen als een man die dus minder kost. Als die man nou net zoveel zou gaan kosten, is het verschil grotendeels weg, zonder dat we ons alleen richten op een vrouw. Daarom ben ik dus humanistisch en niet feministisch.”

– Charlotte

En zo bleek Sibel best een punt te hebben:

Ik denk dat ze probeert te onderbouwen waarom ze tegen positieve discriminatie is, en daar valt wat voor te zeggen. Maar je kan best feminist zijn en tegen positieve discriminatie zijn. Misschien heeft ze wat andere ideeën, maar volgens mijn definitie is ze evenveel feminist als ik ben.”

– Sibel

Hoe denk jij hierover? Is het nieuwe feminisme, waarin wordt uitgegaan van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, iets waar jij je bij aan kunt sluiten? En noem je jezelf dan feminist, of nadrukkelijk juist niet?

>> deel jouw mening over wel of geen feminist zijn <<

3. Part-time vrouwen – ik snap ze niet

Dit artikel van Japke-D Bouma voor NRC Next deed ook veel stof opwaaien.

Vrouw Haaksma legde de vinger op de zere plek:

“Ik vind het zo vreemd en ook jammer dat de schrijfster helemaal voorbij gaat aan de eigen wil van veel vrouwen met kinderen. Part time werken of helemaal niet werken is vaak een keuze vanuit het hart. Ze willen graag bij hun kinderen zijn. Waarom dat in feministische kringen zo verwerpelijk is, is mij een raadsel.”

Interessant, want hier komt de discussie echt op nature/nurture: in hoeverre ben je als vrouw geboren om het gezin te verzorgen – en in hoeverre wordt je dat aangepraat?

Ook een belangrijk punt in deze discussie: als je parttime werkt, ben je vaak niet economisch onafhankelijk. En dat maakt je kwetsbaar. Of, zoals Marjon stelt:

“Ik vind dat je heel goed moet realiseren dat als je kinderen krijgt en jij diegene bent die minder gaat werken, je kwetsbaarder bent dan je partner. Jij vergroot de afstand op de arbeidsmarkt, jij bouwt minder pensioen op, jij hebt bij werkloosheid minder uitkering. Allemaal prima als je eeuwig bij elkaar blijft maar de realiteit laat iets anders zien. 1 op de 3 huwelijken loopt op de klippen en dan begint de ellende. Omdat je niet gelijkwaardig bent.
Neem dan ook de consequenties…. Ik zou mijzelf nooit, maar dan ook nooit in die positie willen plaatsen waar ik afhankelijk ben van de ander.”

Mijn standpunt:

“Ik ben persoonlijk meer van het model waarin je samen financieel onafhankelijk bent, en er samen voor zorgt dat je beiden niet kwetsbaar achterblijft in het geval van een scheiding. Als je er samen voor kiest dat de een thuisblijft en daarmee de ander faciliteert carriere te maken, dan is dat een gezamelijke keus die wat mij betreft ook financiele gevolgen heeft. Het geld dat verdient wordt is dat van beiden, net zoals het gezin dat verzorgt wordt van beiden is.”

>> Discussieer mee over part-time werken op de openbare pagina Andersomdraaien. <<

4. Verschoonplek op het herentoilet

 

Ashton Kutcher liet zich op zijn Facebook-pagina uit over het gebrek aan babyverschoonplekken op mannenWC’s.

>> weet jij waar de mannenwc’s wel verschoonplekken hebben?  Laat het weten op de openbare pagina Andersomdraaien. <<

Artikelen, blogs, filmpjes uit de besloten groep

Zwanger anno 2015: wie verlost ons van Moeder Natuur?

de-correspondent-foto-hollandse-hoogte

‘Nou hebben jullie negen maanden lang netjes de alcohol en sigaretten laten staan, en dan zou je in de laatste uren nog even keihard aan de drugs gaan. Drugs die direct bij je kindje terechtkomen. Hartstikke slecht en bovendien onnodig. Ooit apen om pijnbestrijding horen vragen?’

Mijn vriend en ik zijn bij een bevallingsworkshop beland. We kwamen voor een rondleiding door het bevalcentrum van een ziekenhuis, en kregen een twee uur durende donderpreek over zwangerschapsethiek cadeau. ‘Voorlichting,’ heette het.

Welkom in de wondere wereld van de zwangerschap.”

– Renée Frissen, Zwanger anno 2015, De Correspondent

Dit artikel uit De Correspondent riep een mooie discussie op, over een waaier aan onderwerpen: het nieuwe feminisme, thuisbevallen vs in het ziekenhuis, een naturalistische moederschapsbeeld, Baas in eigen Buik 2.0 en moeder-worden als raison d’etre van vrouwen – in tegenstelling tot een rol die je ook op je kunt nemen.

>> meelezen? meld je aan voor de besloten groep #andersomdraaien <<

Bontkraag – stoere jongens in ‘meisjesjassen’

In de categorie OMG: de discussie die onder dit (verder geweldige) filmpje ontstaan is. Dat gaat hoofdzakelijk niet over bont vs nepbont, maar over of de bontkraagjassen die de jongens dragen niet van de meisjesafdeling komen. Pffft…. 

 … en verder

31 Times Celebrities Gave The Best Damn Responses To Sexist Questions

… kwamen in de besloten groep aan de orde: 31 Times Celebrities Gave The Best Damn Responses To Sexist QuestionsSteak & Blowjob Day (ja, dat bestaat echt en was gisteren), de reactie van dit vierjarige meisje dat lelijk werd genoemd en natuurlijk over de verdeling zorgtaken/werkdagen.

Tot slot een fijn tussendoortje in de besloten groep: deze poster van Loesje, als de ultieme anderomdraaiing:

loesje-jongensdromen

Hoe nu verder, met dat nieuwe feminisme?

We gaan verder met de zesde week. Deze week neemt Lisa het stokje weer van mij over. Succes, Lisa.

Dank allemaal voor jullie reacties, feedback, discussie-bereidheid, interessante links etc!

 

 

*) Maartje schreef een blog over #andersomdraaien als werkwoord:

“Ik vind het idee van ‘andersomdraaien’ inspirerend en toepasbaar op zoveel dingen. Het helpt me om stil te staan bij mijn waardes. Zijn die gebaseerd op de algemeen geldende norm van ‘normaal’ of zijn ze echt van mij? Nu we in het buitenland wonen, wordt mijn hele idee van normaal sowieso op z’n kop gezet. Het is bijzonder dat mensen zo verschillend kunnen denken. Je gaat meer denken over je eigen waardes en neemt niet zomaar alles aan. Ik geloof ook dat je beter beslissingen kunt nemen als je weet wat je waarden zijn, beslissingen die jouw leven mooier maken.”

– Maartje

Dank Maartje, voor deze mooie verwoording. Dit is precies wat wij graag willen bereiken met Andersomdraaien. Niet alleen op het gebied van emancipatie of het nieuwe feminisme, maar op alle gebieden. Verandering begint bij bewustwording. En bewustwording komt als je het aandurft stil te staan bij je eigen waarden en normen.

**) Beeld: Loesje

Comments

comments

1 comment

  1. Ik ben nog steeds geen feminist hoor. Het klopt dat ik tegen positieve discriminatie ben, maar feminisme gaat over gelijkheid tussen mannen en vrouwen (vanuit vrouwelijk perspectief). En dat laatste is het met name, ook bij andersomdraaien. Het gaat telkens maar over de vrouwen. Dat is feminisme. Over zwangerschap in de discussie ook: alleen maar vanuit het perspectief van de vrouw.

    Maar ik hoef geen gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Echt, er is een veel groter perspectief. Veel meer kanten. Zwart, wit, grijs én de regenboog. Ik wil gelijkheid voor iedereen. Wat mij betreft moeten alleen de basismogelijkheden voor iedereen hetzelfde zijn, waarbinnen iedereen vervolgens voor zichzelf moet zorgen. Dus: nee, ik ben echt geen feminist. En ja, vrouwen moeten eens leren op te houden met zeuren en te zeggen wat anderen allemaal voor hen moeten regelen en het heft in eigen hand nemen, net zoals iedereen dat zou moeten doen, van welke politieke kleur, welk geslacht, welke leeftijd of wat dan ook je bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *