#andersomdraaien
Reageer

Over #andersomdraaien (FAQ)

illustratie: Lisa Manuels

Lisa Manuels en Diana van Ewijk lanceren op 8 maart 2015 (ja, dat is Internationale Vrouwendag) #andersomdraaien. Maar…

… wat ís #andersomdraaien precies?
In dit artikel antwoord op het Wie, Wat, Waar, Waarom en Hoe van #andersomdraaien.
Wil je meer weten? Neem contact met ons op!

Wat is #andersomdraaien?

Een online huiskamerdiscussieclub over feminisme, dat is #andersomdraaien.

In onze online huiskamerdiscussieclub #andersomdraaien publiceren wij iedere maand een beeldcolumn rondom een specifiek feministisch onderwerp. In de weken erna gaan we het hebben over dat onderwerp, en posten we links naar filmpjes, artikelen en onderzoeken die met dat onderwerp te maken hebben.
Die huiskamerdiscussieclub is een iniatief van Lisa Manuels en Diana van Ewijk, bevindt zich op Facebook, en bestaat uit een openbaar deel, en een besloten deel, in de vorm van een Facebookgroep.

>> download Andersomdraaien persbericht

Andersomdraaien: de openbare Facebook-pagina

De openbare Facebookpagina van Andersomdraaien is voor iedereen toegankelijk. Ook hierop posten wij linkjes, artikelen en filmpjes rondom feministische zaken.

>> ga naar de openbare Facebook-pagina van Andersomdraaien

Andersomdraaien: de besloten Facebookgroep

Het allerbelangrijkst voor een open discussie is dat je je veilig voelt. Om die reden is de online huiskamerdiscussie besloten. Hier kun je, zonder dat iedereen mee kan lezen, jouw mening/twijfels/ideeën in de groep gooien. Je reacties zijn alleen zichtbaar voor groepsleden. Ze verschijnen dus ook niet op je eigen timeline – en worden dus niet gezien als jij dat niet wilt.

>> ga naar de besloten huiskamerdiscussieclub op Facebook

Iedereen kan lid worden door een aanvraag te doen. Lisa en ik beoordelen de aanvragen so snel mogelijk.

Wat doet #andersomdraaien?

Andersomdraaien publiceert vanaf 8  maart 2015 iedere maand een artikel waarmee we een specifiek feministisch onderwerp op de kaart zetten.
De eerste is: De vloek van 26,4 – over theepotten, ontaarde moeders en slappe papa’s

Volgende artikelen zullen o.a. gaan over straat intimidatie, economische zelfstandigheid, het schoonheidsideaal en (vrouwelijke) seksualiteit.

Wie zitten er achter #andersomdraaien?

#andersomdraaien is een initiatief van Lisa Manuels en Diana van Ewijk.
Lisa (25) is eigenaar van Elle Aime, een winkel en workshopruimte in Rotterdam. Zij woont samen, is feminist en veganist.
Diana (39) is mede-eigenaar van WebVedettes, een online marketingbureau voor webwinkeliers. Zij woont samen, is feminist én zelfverklaard aanmoddermoeder van twee dochters.

Waar zit #andersomdraaien?

Lisa en Diana wonen en werken in Rotterdam, maar de online huiskamerdiscussieclub bevind zich op Facebook.

Wanneer is #andersomdraaien?

De online huiskamerdiscussieclub opent haar deuren op Internationale Vrouwendag: 8 maart 2015. Vanaf 8 maart 2015 zullen Lisa en Diana iedere maand een nieuw feministisch gespreks-onderwerp introduceren.

Hoe werkt #andersomdraaien?

Andersomdraaien begint met een openbare Facebook pagina. Daar is iedereen welkom, 24/7. Man, vrouw, jong, oud – iedereen die zich, net als wij, verwondert over die ongeschreven normen en waarden. Iedereen die die normen en waarden weleens om wil draaien.

Naast deze openbare Facebook-pagina openen wij, op 8 maart 2015, een besloten Facebook groep. Hier kun je, zonder dat iedereen mee kan lezen, jouw mening/twijfels/ideeën in de groep gooien.

Waarom bestaat #andersomdraaien?

Lisa en Diana zijn allebei feminist.
Met #andersomdraaien willen zij belangrijke feministische onderwerpen als economische onafhankelijkheid, het schoonheidsideaal, de seksualisering van het vrouwenlichaan en street harrasment bespreekbaar maken.

Maar feminisme – da’s toch een beetje een vies woord; zéker in de creatieve, bloggende, crafty scene waar zij zich in bevinden.
En omdat iedere discussie over feministische onderwerpen ofwel werd genegeerd, ofwel strandde in een strijd om het woord feminisme, ofwel in eindeloos gewelles-nietes over fulltime moederschap en economische zelfstandigheid, besloten ze het breder te trekken.

Zij openen de online huiskamerdiscussieclub om, op een voor bijna iedereen toegankelijke manier, deze  feministische onderwerpen onder de loep te nemen door ongeschreven regels en stereotyperingen zichtbaar én bespreekbaar te maken.

Het doel van #andersomdraaien?

Het doel van #andersomdraaien is:

  • degenen die deelnemen aan de discussies in de online huiskamerdiscussieclub uitdagen hun eigen keuzes kritisch onder de loep te nemen, en…
  • hen op die manier bewust maken van stereotyperingen en de ongeschreven regels die die met zich meebrengen, en zo…
  • meer ruimte en begrip voor individuele keuzes creëren.

Niet alleen die van henzelf, maar ook die van anderen.

Meepraten over #andersomdraaien?

Volg #andersomdraaien op Facebook en blijf op de hoogte!
Of meld je aan voor de besloten online huiskamerdiscussieclub, en discussieer mee.

Comments

comments

In categorie: #andersomdraaien

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *