MoestuinMaaltje
comments 5

Zelf Rabarber Kweken (met MoestuinMaaltje)

Zelf Rabarber Kweken

Rabarber… dat is onversneden jeugdsentiment! Het stond in onze achtertuin en elk voorjaar oogstte mijn vader daar die mooie rode stengels van en maakte compote. Of deed m’n moeder dat? Geen idee, en helaas kan ik het hen beide niet meer vragen…. Meer kan ik me er eigenlijk ook niet van herinneren, maar wel die lekkere friszure smaak, in een schaaltje vla bijvoorbeeld.

Zelf Rabarber Kweken: driedelige vlog met Meriam Beek

De gescheurde rabarberkluit in hun eigen bakjes!

Voor mij is de lente pas echt begonnen als ik de eerste rabarber eet. Vandaag namen Diana en ik onze eerste gezamenlijke vlog, over rabarber… Of eigenlijk zijn het drie vlogs, die er bij elkaar voor zorgen dat je snapt waarom rabarber zo gezond is – en dat je weet hoe je zelf rabarber kunt kweken!

En natuurlijk deel ik mijn recept voor een makkelijke Meeneem-RabarberCrumble: zo klaar en superlekker.

>> deze serie vlogs zijn een onderdeel van de MoestuinMaaltje MaandKalender, een handige maandelijkse zaaikalender met spiekbriefje, kweekweetjes en recept!

Indeling vlogs:

  • In het vlog ‘Zelf Rabarber Kweken, deel 1’ legt Diana uit waarom rabarber zo gezond is, hebben we het over oxaalzuur en vertellen we iets over het zelf kweken van rabarber.
  • In het blog ‘Zelf Rabarber Kweken, deel 2’ neem ik je mee de moestuin in, en laat ik zien hoe ik mijn rabarberplan vermeerder. Moeilijk is het niet, maar wel fijn om even te zien, zodat je weet waar je mee bezig bent.
  • In het blog ‘Zelf Rabarber Kweken, deel 3’  laat ik de gescheurde rabarberkluit van dichtbij zien, en geef ik slimme kweekweetjes om je rabarber goed te laten groeien.

Veel kijk- en vooral kweekplezier!

Vlog: Zelf Rabarber Kweken, deel 1

We vlogten (?) over hoe gezond het is, waarom men vroeger krijt door de rabarber deed, wanneer je rabarber het best kunt planten en oogsten, én hoe je een plant scheurt (in het filmpje leggen we uit wat dat precies is :-)) Allemaal mooie theorie, maar voor mij (ook!) de eerste keer dat ik het in praktijk bracht, en dan gelijk voor het echie, met een filmpje. Ik ben benieuwd, en hoop dat het goed komt!

Vlog: Zelf Rabarber Kweken, deel 2 – in de moestuin


Zelf rabarber kweken? Het beste plant je de rabarber in maart. Hoe je dat doet, leggen we uit in bovenstaand vlog – sterker nog: ik neem je mee onze moestuin in, en laat je zien hoe ik het gedaan heb. 

Vlog: Zelf Rabarber Kweken, deel 3 – zo kweek je een gescheurde kluit op

In dit vlog laat ik de gescheurde rabarberkluit van dichtbij zien, en geef ik nog wat slimme (al zeg ik het zelf :-)) moestuin kweekweetjes, waarmee je zorgt voor een gezonde rabarberplant.

Rabarber: de theorie

Rabarber is lid van de familie van de Duizendknoop, net als boekweit en zuring. Het is heel gezond, maar bevat ook veel oxaalzuur. Oxaalzuur gaat een verbinding aan met calcium, dat voel je aan je tanden, die worden stroef. In het vlog leggen we uit waarom rabarber gezond is, en wat je kunt doen tegen oxaalzuur. Alvast een tip: serveren met een schaaltje vla is helemaal niet zo gek idee!

Rabarber Oogsten

zelf rabarber kweken: ook leuk met kinderen

Moestuinieren is erg leuk om te doen met kinderen! Hier Gijs, dik ingepakt tegen de Maartse temperaturen, die al gravend de maan ontdekt.

De rabarberplant heeft stevige roze rode, tot lichtgroene stengels en grote groene bladeren, maar: alleen de stengels zijn eetbaar.
Jonge stengels zijn minder vezelig en zuur (en bevatten minder oxaalzuur) en zijn dus lekkerder.

Zo oogst je rabarber:

  • pak de stengel bij de voet, vlak boven de grond.
  • draai de stengel rechtsom, zet een beetje kracht en trek de stengel los.

Leuk om met kinderen te doen!

Zo zorg je voor een gezonde plant:

  • Laat circa drie stengels staan, zodat de plant weer op kracht kan komen.
  • Oogst niet meer na de langste dag, 21 juni. De plant bevat dan te veel oxaalzuur en heeft de bladeren nodig om op kracht te komen voor de winter.

Zo vermeerder je rabarberplanten:

  • Het delen van rabarberplanten noem je ‘scheuren’
  • Scheuren kan in de herfst of het vroege voorjaar:
    • Steek met een scherpe spade de plant los en haal uit de grond.
    • Deel de wortelkluit nu in circa vier stukken, elk stuk wortel met ongeveer twee ogen (die rode punten waar de rabarber uit gaat groeien, de groeipunten!).
    • Laat een uurtje drogen aan de lucht en plant dan weer in.
    • Na het scheuren moet je niet (maar als dat je niet lukt, omdat je enorm trek hebt in rabarber… dan mag een beetje wel) van de plant oogsten. Hij moet namelijk eerst goed aansterken.

Rabarber: in de keuken

Het grote voordeel van zelf rabarber kweken, is natuurlijk dat je er lekker veel van kan oogsten. En van die oogst kun je enorm veel lekkere dingen maken… Rabarber-cake of -crumble, rabarbercompote of -jam, rabarber-ijs of -siroop, rabarbercocktails of -mojito (die wil ik ook wel een keer proberen!), hartige rabarbertaarten en zelfs rabarbersoep (zoals deze Rabarbersoep met Kokosrijst, van Diana) kun je er mee maken! Als experiment is mijn rabarber ook wel eens in een rabarbercello (van limoncello) belandt. Super leuk om te doen, hoewel het resultaat niet heel bijzonder was…

Maar meestal maak ik van mijn rabarber een taart, of als ik niet zo veel tijd heb, een paar potten jam, zodat ik ook in de zomer nog een beetje kan na-genieten.

MoestuinMaaltje Rabarber: Makkelijke Meeneem-Crumble

rabarber-crumble-taart-van-simones-kitchen

Deze Rabarber Crumble is van Simone’s Kitchen. Zij maakt een havermout-variant die ook heerlijk klinkt…

Met het oog op de lente en de komende paasdagen geef ik je het recept voor een heerlijk en makkelijke meeneem-crumble, met rabarbercompote en kruimeldeeg. Je stopt beide apart in een pot – en die pot neem je dus zo mee… naar de familie-paasbruch, of, doe eens gek: de eerste lentepicknick!

Ingrediënten: Makkelijke Meeneem-Crumble Rabarber

Voor de compote

  • 800 gr rabarber
  • 1 dl sinaasappelsap en rasp
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje
  • 50-100 gr (kokossuiker of lichtbruine basterd)suiker

Voor de crumble

  • 80 gr kokosolie
  • 180 gr speltmeel
  • 60 gr havermout
  • 50 gr (kokosbloesem)suiker
  • eventueel een hand vol ongezouten noten, rozijnen en/of cranberries

Bereiding Makkelijke Meeneem-Crumble Rabarber

  • Verwarm de oven voor op 180C
  • Maak de rabarber schoon en snij ‘m in stukjes.
  • Kook samen met de sinaasappelsap (en een beetje van de rasp!), kaneel- en vanillestokje in ca 10 min. zacht. Als je van zoet houdt, voeg dan nu naar smaak suiker toe.
  • Smelt de kokosolie en mix met het mee, de havermout en de (kokosbloesem)suiker tot een kruimelig deeg. Voeg als je het lekker vindt, wat noten en rozijnen of cranberry’s en meng goed.
  • Doe het deeg op en bakplaat met bakpapier in de oven en bak in ca 15 min gaar. Of, dat kan ook: * doe het rabarbermengsel in een ovenvast schaal van ca 8dl inhoud en verdeel het kruimeldeeg hierover.
  • Laat het deeg en de compote afkoelen en stop in goed afsluitbare potten, en neem mee! Lekker met een beetje vla, een klodder creme fraiche, of bolletje ijs!

Eet smakelijk!

Dit vlog is het tweede in de serie MoestuinMaaltje Maandkalender. Kijk hier de eerste: Zelf Kweken van Aardappels terug.

Over de MoestuinMaaltjes Maandkalender

Printbaar-Recept-MoestuinMaaltje-Maandkalender-maart-01

Samen met Diana en Marlis Zimmermann* maakte ik de Moestuinmaaltje Maandkalender: een maandelijkse zaaikalender met kweekweetjes én recept om je goedgelukte oogst om te toveren in een heerlijk gerecht.

Printbaar-Recept-MoestuinMaaltje-Maandkalender-maart-05Enne: het recept is handgeletterd door Marlis, dus ook mooi aan je keukenmuur 

>> koop MoestuinMaaltje Maandkalender Maart met AardappelKweekschooltje

De MoestuinMaaltje Maandkalender Maart kost €2,50, is van papier (dus niet printable :-)) en krijg je thuis opgestuurd. 

 

Comments

comments

In categorie: MoestuinMaaltje

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

5 comments

  1. Pingback: Hyperlokaal: Moestuin (10 x Etsy voor mensen met groene vingers)

  2. Pingback: Zevenblad pesto: recept

  3. Florence zegt

    Hallo,
    er staat onder het kopje ‘ rabarber oogsten’ dat allen de balderen eetbaar zijn. Dit is juist niet zo, alleen de stengels zijn eetbaar en de bladeren niet!

    Groet, Florence

    • Hi Florence, klopt helemaal, moet stengels zijn, dacht dat ik dat allang had aangepast, dank voor de tip! Ahoewel ik laatste een turkse dame hoor vertellen dat zij de bladeren gebruikte zoals wijnbladeren, maar misschien verwarde ze het wel met de bladeren van de snijbiet… nog eens navragen… groet Meriam

  4. Pingback: Foodie Tips 22: van datumduiken tot op-zijn-kop-Rabarbertaart en... een interview met Soephoofd! -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *