Helemaal herontdekt deze winter: groene kool. Met zalm door de pasta, roergebakken met oesterzwammen, in een stamppot… En dus ook in deze makkelijke en snelle soep!
Ik moet eerlijk bekennen: het was niet in mij opgekomen om van de halve groene kool die ik had liggen soep te maken. Zeg nou zelf: koolsoep. Kóólsoep. Het klinkt als iets uit een Konsalik-roman; iets wat het arme boerenmeisje noodgewongen elke dag at voor de koene kozak haar kwam redden*. Iets waar sommige mensen (ik noem geen namen!) nog dagen klinkende scheten laten. Iets wat je hooguit hartje winter eet, als de sneeuw tot aan je neus staat, je groentela leeg en de weg naar de supermarkt officieel onbegaanbaar is verklaard.
Maar nee. Deze snelle soep van groene kool is niet alleen belachelijk makkelijk om te maken – hij is ook nog belachelijk lekker!
Snelle soep: Groene Kool (simpel recept)
- 250/350 gram groene kool, in kleine stukjes gesneden (een andere koolsoort kan natuurlijk ook, zoals witte kool, of Chinese kool!)
- 1 prei, schoongemaakt en in ringen
- 2 flinke ui, gesnipperd
- 2 theelepels tijm
- 1 theelepel rozemarijn
- sap en rasp van een halve citroen
- 500 ml bouillon (groente- of tuinkruiden is het lekkerst)
- zout en peper naar smaak
NOOT:
Je kunt met gerust hart meer groenten gebruiken. Let er dan wel op dat je de andere hoeveelheden mee aanpast; meer ui, kruiden, meer citroen en ook meer bouillon. Deze soep wordt alleen maar lekkerder als ie een dag staat, dus als je toch bezig bent…
Snelle Soep: Groene Kool
Dit recept voor snelle soep van groene kool draai je zó in elkaar met de #weggooigroentesoep-methode.
Ingrediënten Snelle Soep: Groene Kool
- Snipper een flinke ui en fruit, zo’n 5 minuten op matig vuur, tot ‘ie glazig is, voeg de kruiden toe en laat nog 5 minuten stoven, op middelmatig vuur, tot alles zacht is.
- Voeg de kleingesneden groene kool en dito prei toe en laat even mee stoven. Maak in de tussentijd de bouillon. Voeg de citroensap en de rasp toe (en geniet even van de heerlijke geur die nu vrijkomt!)
- Schenk de bouillon bij de groenten in de pan tot ze groenten nèt onderstaan. Houd je bouillon over? Geen probleem, die bewaar je gewoon in de koelkast tot je volgende #weggooigroentesoep.
- Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 15 à 20 rustig pruttelen. Twee keer zo lang als op de poster, klopt… Dat komt omdat knolgroenten langer nodig hebben om gaar te koken.
- Serveer!
Is dat makkelijk of makkelijk? Dat dacht ik ook, inderdaad
Gratis Snelle Soepposter
Of je nu spinazie, prei, aubergine of courgette overhebt – met de #weggooigroentesoep-methode draai je in 20 à 25 minuten een snelle soep in elkaar. Handig!
>> download GRATIS de Weggooigroentesoep-Poster
Goed voor je lijf, voor je portemonnee én voor het milieu, omdat je voedselverspilling daarmee tegengaat.
Nóg sneller weggooigroentesoep maken?
Heb je geen tijd en energie meer over? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen 15 minuten soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder.
>> lees meer over SoepStarter
SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €3,75. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus!
*) noot: ik heb alle Konsalik-boeken die ik kon vinden gelezen toen ik een jaar of 10 was. Hoe dat nou precies zat met die kozakken is dus een beetje weggezakt…
**) Grafisch ontwerper Mirjam de Boer (mijn podcast co-host*** en flopkok die meer groenten wil eten) heeft het geprobeerd en het werkt echt. Tot nu toe maakte ze al soep van spitskool, van paprika’s en van wortels. Het enige probleem: ze vergat het vaak, die soep maken. Omdat het niet in haar systeem zit. Maar dat probleem is opgelost: ze maakte een mooie poster van de #Weggooigroentesoep-methode – en die delen we graag met jou. Print uit, hang aan je keukenmuur, bespaar geld, verminder voedselverspilling en verhoog je groente-inname!
***) beluister hier alle Groentezooi-podcasts
Pingback: Foodie Tips Rotterdam, week 49