Gedachten
comments 11

Elke dag #weggooigroentesoep – uit eigen groentenla

Kliekjessoep: elke dag groentensoep uit eigen groentela. Tegen foodwaste, voor meer groenten eten!

Waar gekookt wordt, vallen kliekjes – en niet zo’n beetje ook. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander 50 kilo (!) eetbaar voedsel per jaar weggooit: te ruim ingekocht, te lang laten verpieteren, of gewoon, geen idee wat je nu weer met die halve bos wortels/verschrompelde aubergine/treurige sperziebonen moet maken.

Uit ander onderzoek blijkt dat diezelfde gemiddelde Nederlander te weinig groente eet. Hou je vast: slechts 5% van de volwassenen eet voldoende groenten. En van de kinderen slechts 1% – terwijl die minder hoeven te eten, namelijk zo’n 150 gram per dag.

1+1 = 3, dacht ik toen ik deze cijfers onder ogen kreeg. Daarom start ik een nieuw project: elke dag kliekjessoep uit eigen groentenla. Daarmee los ik twee problemen op – dubbelbonus 🙂

Probleem 1: teveel voedsel verspillen

Als ik naar ons gezin kijk, zijn al die kliekjes goed te verklaren: ik kook eens iets te veel en vergeet de volgende dag dat we nog wat over hadden van gisteren.
Kan gebeuren.

Of, in drukkere tijden: ik doe keurig weekboodschappen, maar halverwege de week breekt nood wetten en dineren we met gebakken eieren op brood. Dan blijven de ingrediënten voor een heel gezinsdiner dus in de koelkast liggen.
Tja, ook dat kan gebeuren.

Logisch of niet: het is regelrechte food waste. Die ons zomaar zo’n €350 per jaar kost. Van dat geld kunnen we ook een weekendje weg met z’n allen… en laat ik dat nou veel leuker dan halfverrotte spinazie uit de groentenla scheppen.

Probleem 2: te weinig groenten eten

Laat ik er maar rond voor uit komen: wij eten, als gezin, te weinig groenten*. 
En we zijn niet de enigen.

Slechts 5% van alle volwassenen eet de aanbevolen hoeveelheid 250 gram groenten per dag. Bij kinderen is dat 1%… En dat terwijl groenten bomvol vezels, vitaminen en mineralen zitten die je zowel op de lange als op de korte termijn energie geven en je bovendien beschermen tegen ouderdomsziektes als hartziektes, diabetes en verschillende soorten kankers.

Natuurlijk is 250 gram groenten bij het avondeten best een hele berg boontjes/witlof/spinazie om weg te kauwen. En zo kwam ik op het idee…

De oplossing: elke dag #weggooigroentesoep – uit eigen groentela

Kliekjessoep uit eigen groentela helpt 1) tegen food waste én 2) bij het eten van 250 gram groenten per dag. Slimme tips voor wie gezonder wil eten.

Ik ga de komende maand elke dag soep maken van de kliekjes uit mijn groentela. Een verlepte krop sla, die halve stronk bloemkool, dat zakje slappe sperziebonen – ik tover ze om in (hopelijk) smakelijke kliekjessoep en serveer ze als voorgerecht.

De uitdaging: elke dag soep #weggooigroentesoep uit eigen groentela

Zo’n dagelijkse #weggooigroentesoep moet natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Komt ‘ie:

 • een #weggooigroentesoep is in 20 minuten klaar
 • voor een#weggooigroentesoep hoef je geen bijzondere ingrediënten in te kopen (anders zit je voor je het weet weer met een berg weggooigroenten!)
 • een #weggooigroentesoepkun je op het achterste pitje laten pruttelen terwijl je de hoofdmaaltijd bereid
 • een #weggooigroentesoep bestaat voor minimaal 50% uit groenten

Als het lukt, dan eet je met 250 ml #weggooigroentesoep alvast 125 gram extra groenten per dag. Tel uit je winst…

Zelf ook meer groenten eten?

Benieuwd hoe me dat afgaat? Ik ga komende maand bloggen over hoe dat nou gaat, dat elke dag #weggooigroentesoep uit eigen groentela eten. Ik deel daarbij mijn tips, tricks, successen en missers.
Want hoe ga ik dat voor elkaar boksen, naast mijn werk? En hoe krijg ik de kinderen zover dat ze al die soep nog gaan eten ook? Dat lukt alleen als de soep echt lekker is…

Volg me op Facebook, Twitter of Instagram, met #elkedagsoep #weggooigroentesoep en leer gerust van mijn fouten 🙂  

 

 

*) Een jaar lang, bijna op de kop af, heb ik me vrijwel fulltime beziggehouden met soep maken. In de eerste instantie alleen voor mezelf en mijn gezin, later ook voor lunchers bij Stroop Rotterdam en de trouwe bezoekers van onze wekelijkse WildeWereldsoepavonden.
Van iemand die nog geen ei kon koken, veranderde ik tijdens deze noodgedwongen soep sabbatical in een volleerd soepkoker: geef mij willekeurig welke groente en ik maak er een smakelijk soepje van.
En dat komt goed uit, want sinds ik weer ‘gewoon’ aan het werk ben, heb ik minder tijd om te koken. Gevolg: meer kliekjes die we weg moeten gooien en minder veel groenten die we opeten. Zo zie je maar weer: alles komt altijd wel weer ergens samen – in een #elkedagsoep-project dit keer 🙂

Comments

comments

11 comments

 1. Pingback: Kliekjessoep: Soep van Wortelloof met Ras el Hanout

 2. Pingback: Lekker lokaal weekmenu 34 -

 3. Pingback: Weggooigroentesoep: no waste weekoverzicht 2 -

 4. Pingback: Meer groenten eten: strategie

 5. Pingback: Meer groente eten: 3 strategieën voor gezinnen

 6. Pingback: Lekker lokaal weekmenu 35: regenboog tortilla, coleslaw & gado-gado -

 7. Pingback: Meer groente eten voor gezinnen: waarom eigenlijk?

 8. Pingback: Meer groente eten: weekoverzicht #3 (plus 5 leermomenten) -

 9. Pingback: Meer groente eten: weekoverzicht #4 (plus 3 tips)

 10. Pingback: Groentezooi Podcast 1: meer groente, heel de dag door

 11. Pingback: makkelijke groentesoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *