Gedachten

Workshop: Praten met andersdenkenden – hoe dan?

teveel-goudzoekers-tev-weinig-padvinders

Tijdens het minifestival ‘Van denken naar doen’ van Rotterdam Circulair geef ik een gratis workshop over het voeren van ongemakkelijke gesprekken. Thema? Het klimaat. Ik, linkse klimaatdrammer, ga in gesprek met iemand die niet in gelooft in de klimaatcrisis.

Ik vind dat heel spannend. En tóch doe ik het. Omdat praten met andersdenkenden in mijn ogen de enige manier is om de crises die ons te wachten staan het hoofd te bieden. En omdat ik graag met andere mensen leer hóe dan.

Want tot vorige maand ontweek ik ongemakkelijke gesprekken over explosieve onderwerpen als Corona, het klimaat of racisme. Toen besloot ik niet meer weg te duiken. En ging ik het gesprek aan. Zo ontdekte ik maar weer eens hoe ingewikkeld dat is. En tegelijkertijd: hoe ontzettend eenvoudig.

Over de Workshop ‘Praten met andersdenkenden – hoe dan?’

Tijdens deze workshop deel ik mijn ervaringen. Daarna ga ik, live, in gesprek met een klimaatcrisisontkenner. Jij kijkt mee. En we bespreken het gesprek na. Wat ging goed? Wat kan beter? Zo verkennen we samen hoe je een ongemakkelijk gesprek open houdt.

Je brengt die lessen direct in de praktijk: in het tweede deel ga je zelf in gesprek met een van de andere deelnemers. Na afloop snap je hoe je dat doet: ongemakkelijke gesprekken met andersdenkenden. En heb je daar zelfs zin in!

Waarom? Padvinders unite!

Als het op explosieve thema’s aankomt, hoor je vooral de extremen. De mensen die ZEKER WETEN hoe het moet, allemaal. Op het gebied van klimaat zijn dat bijvoorbeeld mensen die zichzelf aan bomen vastketenen. Of aan de andere kant: mensen die geloven dat klimaatverandering een dure, linkse hype is. Vaak verkondigen deze zekerweters luidkeels hun mening. Maar tussen die paar grote monden ligt het enorm grote, vooralsnog stille midden.

Dat stille midden is ontzettend belangrijk. Daar zitten de padvinders: mensen die het nog niet weten allemaal. Die dus flexibel zijn. Kunnen zoeken naar onverwachte oplossingen.

Voor veel van de crises waar we mee te maken hebben, is er helemaal geen eenduidige oplossing. Er is niet één leider die weet hoe het moet. Daarom zit in dat grote midden zit de echte veranderkracht: hoe meer we samenwerken, hoe mooier de wereld. Niet alleen voor de happy few; voor iedereen. Daarom moeten we in gesprek: elkaars ideeën ontdekken. Inspiratie delen. Bespreken wat werkt, en wat niet.

Maar veel mensen in dat midden durven zich niet uit te spreken. Want dat is eng. Straks krijg je ruzie. Daarom zoeken veel mensen gelijkgestemden. Zo vormen we bubbels waarin we elkaars mening bevestigen. En wordt het midden nooit saamhorig genoeg om grote verandering in gang te zetten.

Dus: ga dat ongemakkelijke gesprek aan!

Buiten onze bubbels herontdekken we dat we elkaars levens verrijken, in plaats van verzuren. Verbinden we ons op vertrouwen, in plaats van op angst. Ga je mee, samen naar het onvoorspelbaar ongemakkelijke midden?

Hoe meer mensen dat durven, hoe groter de slagkracht van het midden wordt. Hoe groter ook onze gezamenlijke schokbestendigheid. En dat is hard nodig. Want de coronacrisis is niet de eerste schok in het systeem. En het zal de laatste niet zijn.

Meedoen?

De workshop is onderdeel van mini-festival ‘Van denken naar doen’ en vindt plaats op woensdag  23 februari, van 9.00 tot 11.00 uur. (ONLINE, via Teams).

> meld je hier aan voor de gratis workshop!

Kun je er niet bij zijn, of wil je vast oefenen?
> lees hier waarom dat ongemakkelijke gesprek zo belangrijk is, en
> download hier mijn persoonlijke spiekbriefje

Comments

comments