Foodie Tips Rotterdam: lokale kerstboom (incl. -markt!), kaasfondue voor bekeerlingen en… kozakkensoep

foodie tips rotterdam

Nu Sinterklaas (bijna!) het land verlaten heeft, kunnen we met gerust hart vooruitdromen naar kerst. In dit artikel daarom niet alleen kijk/lees/luister/kook/doetips voor foodies die weleens achter het fornuis vandaan willen, maar ook voor degene die al kerstkriebels heeft!

Speciale aandacht is er in deze foodie tips voor voedselverspilling. Of liever gezegd: ertegen. Want een beetje foodie waardeert food – en doet zijn/haar stinkende best om het op te eten in plaats van weg te gooien. 


Kijken/luisteren/doen voor lokale foodies

1. Doen: Kerstmarkt Uit je Eigen Stad

foodie tip rotterdam: kerstmarkt

Voor iedereen die net als ik liever geen kerstboom koopt om ‘m een maand later genadeloos bij de container te zetten: er is een oplossing… Op de Kerstmarkt Uit Je Eigen Stad kun je een kerstboom adopteren! Op zondag 11 december organiseert Uit je Eigen Stad op de boerderij een kerstmarkt. Adopteer dan die kerstboom en doe meteen je lekker lokale kerstinkopen. En als het heel koud is: binnen kun je heerlijk opwarmen bij de haard. Aanrader!

>> lees meer over Kerstmarkt Uit Je Eigen Stad

2. Checken: Afgeprijsd!-app tegen voedselverspilling

app afgeprijsd tegen voedselverspilling

Tinder, maar dan met afgeprijsde voedingswaren? Yes please! De app ‘Afgeprijsd’ laat alle producten zien die supermarkten bij jou in de buurt afgeprijsd hebben, omdat ze tegen de houdbaarheidsdatum (LET OP: dus NIET eroverheen!) zitten. Toen ik Afgeprijsd checkte, had AH Wolf bijvoorbeeld broccokers afgeprijsd, hertenbiefstuk en gesneden spitskool… niet de minste ingrediënten voor een impromptu soepje :-) 
Cheap ass? Voor 400 miljoen euro (ja, zoveel gooien supermarkten elk jaar weg) aan goed voedsel weggooien, alleen maar omdat het tegen de houdbaarheidsdatum aanzit – dát is pas armoe. En geld besparen, én voedselverspilling tegen gaan? Dat noem ik nou een win/winsituatie.

>> download app Afgeprijsd
>> lees meer over voedselverspilling – en wat je er tegen kunt doen

Wil je dat de supermarkt bij jou in de buurt zich ook aansluit? Attendeer de manager er dan op. Zo help je elkaar minder weg te gooien. Nog goed voor je karma ook :-)

3. Kijken: Why I’m a weekday vegetarian


Voor de productie van een kilo vlees is 100x meer water nodig dan voor een kilo groenten. De vleesindustrie stoot meer broeikasgassen uit dan alle vliegtuigen, auto’s en andere vervoersmiddelen bij elkaar. Tel daar het dierenleed bij grootschalige vleesproductie bij op, en de keus lijkt helder: vegetariër worden is voor zowel mens als milieu een geweldige oplossing. Verstokt vleeseter? Go part-time! Graham Hill, de oprichter van TreeHugger, legt in minder dan 5 minuten uit waarom hij weekday vegetarian is – en waarom dat zo’n goed idee is voor ons allemaal. Enne:

>> lees 10 redenen om geen vlees te eten

als je door het filmpje niet overtuigd bent! 

4. Proeven: Kaasfondue bij Aloha

foodie tip rotterdam kaasfondue aloha

Weekday vegetarian worden is heel niet erg als je halverwege de week aan kunt schuiven bij Aloha, voor hun Cheesy Wednesday. Cheesy Wednesday? Yep: kaasfonduen met een Mont D’Or-kaas, een schaal vol ambachtelijk brood, geroosterde groenten, aardappel, crudité, fruit en natuurlijk warme, smeltende kaas! Extra lekker als het buiten koud en guur is…
>> reserveer Cheesy Wednesday bij Aloha

Enne: Aloha Rotterdam is 1e en 2e kerstdag gewoon open, en serveert dan een bij voorbaat fameuze Aloha Kerstbrunch. Het is dat ik met een huis vol visite zit, want anders…

5. Maken: soep van alle soorten kool

Makkelijk en snel recept voor soep van groene kool

Akkoord, het klinkt als iets uit een Konsalik-roman; iets wat het arme boerenmeisje noodgewongen elke dag at voor de koene kozak haar kwam redden. Iets waar sommige mensen (ik noem geen namen!) nog dagen klinkende scheten van laten. Iets wat je hooguit hartje winter eet, als de sneeuw tot aan je neus staat, je groentela leeg is en de weg naar de supermarkt officieel onbegaanbaar is verklaard.
Maar nee. Deze snelle soep van groene kool is niet alleen belachelijk makkelijk om te maken – hij is ook nog belachelijk lekker! Klik en doe er, deze hele winter lang, je voordeel mee:

>> maak snelle soep van groene kool – of eigenlijk: van alle soorten kool!

 


Zo, dat was alweer het einde van dit foodie tips lijstje. Volgende week weer één. En heb je geen zin om elke week mijn blog te checken?

> schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Dan krijg je deze foodie tips elke week keurig in je mailbox. Net zo makkelijk!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *