Gedachten, MoestuinMaaltje
comments 2

Moestuinmaaltje: Aubergine-tosti

makkelijk moestuinrecept meriam beek

Als je koelkast zo gevuld is met allerlei potjes en andere uitprobeersels**, dan is hergebruiken en nieuwe combinaties de enige optie om te voorkomen dat lekker etenswaren bederven voor je hebt het kunnen opeten.

koelkast

Combineer = meer (smaak :-))

Dus ben ik allerlei dingen aan het combineren. Voor het gevulde paprika-broodje (nee, heb je nog niet gemist, is komt volgende week) kopen we geen kruidenkaas, maar maken we met roomkaas een eigen kruidenkaas met een eetlepel selderijpesto erdoor, heel erg lekker en een slagje minder ongezond dan voorgemaakte (tenminste dat hou ik mezelf voor).

Zelf maken of kopen

Of voor de tomatentapenade bij deze tosti, die kun je kopen, of zelf maken met gedroogde tomaten op olie en knoflook en Parmezaanse kaas, of gewoon met weer een schepje selderijpesto;-) met een paar kerstomaatjes erdoor gepureerd, wordt ie net wat frisser dan met alleen gedroogde tomaat.

Supercombi 

IMG_1548En lekker is het, deze combi. Omdat aubergine vrij neutraal van smaak is, soms hooguit licht bitter, combineert het goed met zelfs stevige smaken, zoals rucola, tijm, knoflook, of met deze tapenade. Een lekker recept vinden met aubergine is wat mij betreft dan ook niet moeilijk. En ook mijn kinderen eten er altijd smakelijk van mee. Daarom vind ik deze tosti extra leuk, want het maakt het eten van aubergine nog leuker!

MoestuinMaaltje: Aubergine-tosti

Deze tosti is natuurlijk lekker bij de lunch, maar kan ook goed als borrelhapje, of als je doorstapelend, als auberginelasagne bij een (na)zomers dinertje.

Ingrediënten Aubergine-tosti

IMG_1542

 • 2 aubergines
 • 1 schaaltje olijfolie
 • 50 gram rucola (of spinazie)
 • 125 gram tomatentapenade (of heel makkelijk zelf gepureerd van een half potje  gedroogde tomaten op olie, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels extra vergine olijfolie, 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas en 1 theelepel Italiaanse kruiden)
 • 100 gram mozzarella
 • prikkers

Bereidingswijze Aubergine-tosti

 • Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Snij de aubergines in lange dunne plakken en bestrijk ze met olijfolie. Verhit een grillpan. Rooster hierin de plakken circa 3 minuten per kant.
 • Snij intussen de mozzarella in dunne plakken.
 • Leg 2 of 3 plakken kruislings op elkaar en leg in het midden een pluk rucola,  tomatentapenade en een plak mozzarella. Vouw de pakketjes dicht en steek ze vast met een prikker. Bestrijk ze eventueel met nog een beetje olijfolie. Zet ze naast elkaar op de bakplaat 10 minuten in het midden van de oven.

Ook lekker; courgette met humus met rode peper.

>> download het moestuin recept MoestuinMaaltje Auberginetosti <<

Kweekweetje Aubergine

Aubergine uit de moestuin, die kans is niet erg groot. Maar in een kas, of op een warm zonnig en beschut terras in een pot, dat kan wel lukken. Decoratief is ie in ieder geval wel, met grote zachtharige grijsgroene bladeren, witte of lilabloemen en donkerpaarse vruchten. Om schimmel te voorkomen snoei het best wat blad weg, aubergine houdt van lekker luchtig!

Wil je meer slimme kweekweetjes?

moestuinmaaltje-aubergine

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

Volgende week: een moestuinrecept met paprika!

 

 

*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

**) Sinds de moestuinmaaltjes puilt mijn koelkast uit van de potjes pesto, olie, boter, smeersels en andere uitprobeersels.

Comments

comments

In categorie: Gedachten, MoestuinMaaltje

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

2 comments

 1. karel Jagtenberg zegt

  geachte mevrouw,

  in het begin van uw lekkere gerechten gebruikt u het woord CombiMeer.
  dit woord is reeds heel lang geleden auteursrechtelijk vastgelegd en ik verzoek u dan ook vriendelijk om het van uw site te halen. met dank en groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *