Gedachten, MoestuinMaaltje
Reageer

Moestuinmaaltje: TijmboterBolletje

makkelijk-moestuinrecept-met-tijm

Boter maken, da’s leuk met kinderen! En ook ik vind dat heel leuk om te doen.

Hoe maakt u het?

Hoe maak u het?’ was een pop-up restaurant en kookwerkplaats van Rotterdamse Oogst , daar heb ik voor het eerst boter geschut met kaasboerin Betsy Booij. Ja, je leest het goed, niet gekarnt met een boterkarn, maar geschud. Een beetje gesmokkeld dus, maar niet minder leuk, lekker of echt.

Van slagroom naar boter

Weet je nog, vroeger, als je de slagroom mocht kloppen van je moeder, met de elektrische mixer? Als je dan te ver door ging, dan had je, juíst, boter. En zo werkt dat dus, je neemt een beetje slagroom, schenkt dat in een klein goed te sluiten bakje, en gaat flink schudden. Met kinderen (ook met wat oudere) kun je omstebeurt 10 tellen flink schudden, dan blijft het leuk. Want het kost wel enige moeite. Maar opeens klotst het niet meer, maar stuitert er een balletje boter op en neer.

Met bloemen of kruiden

Bijna elke week ben ik wel ergens met kinderen aan het moestuinieren. En  stiekum vind ik de de dingen erom heen veel leuker. Dus maak ik vlierbloesemlimonade, popeyesmoothies, brandnetelsoep en bloemenboter! En op de valreep bedenk ik dan dat het wel heel leuk is om samen boter te maken.
Op de Tuin aan de Dijk werd er enthousiast meegedaan door een groep pubers van een school uit de buurt en wat buurjongens. Om het hardst schudden ze boter, om vervolgens met heel veel zorg eetbare bloemen te plukken en voorzichtig door de zachte roomboter de roeren. En daarna met smaak op te eten, elk een kwart pakje boter (oeps…)

MoestuinMaaltje: TijmboterBolletje

tijmboter

Als dat niet leuk is, weet ik het niet meer! Maar ook kruidenboter blijft leuk en lekker, zeker deze tijmboter, die heel erg lekker is bij een stukje geroosterd (lams)vlees van de bbq. Eetze!

Ingrediënten TijmboterBolletje

  • 125 g zachte roomboter
  • 1 zakje verse tijm (15 gr)
  • 1 limoen (schil gewassen, geraspt, en uitgeperst)
  • 1 theelepel grof zeezout

Bereidingswijze Tijmboter

  • Rits de tijmblaadjes van de takjes (zorg dat er geen takjes meer tussen zitten)
  • Was de limoen, rasp de schil en pers de limoen uit.
  • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed met koele handen alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Maak er een bol (of een rol!) van en wikkel deze in plastic folie. Laat opstijven in de koelkast (of extra snel in de vriezer) en snij in plakken voor gebruik.

Niets meer aan toe te voegen…

>> download het moestuin recept MoestuinMaaltje TijmboterBolletje <<

Kweekweetje Tijm

Tijm is niet alleen een keukenkruid, maar ook een mooie sierplant. Onkruid wieden tussen de tijmplanten is een feest – als je er alleen al langs aait, ruikt het heerlijk. Geen wonder dat er veel bijen en andere insecten op af komen. Goed waterdoorlatende en kalkrijke grond en een zonnig maar ook beschut plekje, met name voor in de winter (kan niet goed tegen vorst!), dat is wat tijm wil! En wordt de plant een beetje te houtig? Graaf ‘m dan op en stop een stukje dieper de grond weer in. De houtige takjes lopen dan ondergronds weer uit met nieuwe wortels!

Wil je meer slimme kweekweetjes?

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.
Letterhand-Thijmjeeten-kl

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

Volgende week: een moestuinrecept met aubergine!

 

*) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

Comments

comments

In categorie: Gedachten, MoestuinMaaltje

door

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *